Navigacijske luči

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Tjaz
Kapitan bojne ladje

Re: Navigacijske luči

OdgovorNapisal/-a Tjaz » Ne Jan 24, 2021 17:30

Hvala za informacije.
Zanimivo mi je, kako težko je nekomu enostavno napisati to ne bo ok, ker bo svetilo v smeri 180 stopinjah kar je res lahko problem. Zanimivo mi je tudi razmišljanje, da je vsem čisto ok na okroglo cev montirat 9cm luč z ravno podlago. Seveda je najmanjši problem zavrtat in privijačit, samo pač ni lepo. In očitno sem čuden jaz, da vsaj razmišljam o tam kako bi lahko stvar drugače speljal. Predpisi so pač predpisi in jih je potrebno upoštevat. Vendar v praksi gredo skozi tudi tako zmontirane luči ,da slepijo kapetana in se iz pol smeri ne vidijo- samo da so certificirane da oddajajo samo v 112,5 stopinjah!! (kakor so na mojem čolnu zmontirane original!)
Tema se lahko zaradi mene zaklene. Sem dobil vse informacije ki sem jih pričakoval.
Lp, Tjaž
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Jan 24, 2021 20:13

oprosti in kako preverijo teh 112,5 stopinj,ali imaš papirje od luči ali kako drugače,v praksi premec ali krma pleše na vodi in ne gre premočtno,ali samo pogleda če je luč,kako izmeri stopinje snopa 10m od luči ce premec ne stoji pri miru ali je to samo nekdo napisal,ker ni imel drugega dela.
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Pe Feb 05, 2021 22:31

Tjaz napisal/-a:Hvala za informacije.
Zanimivo mi je, kako težko je nekomu enostavno napisati to ne bo ok, ker bo svetilo v smeri 180 stopinjah kar je res lahko problem. Zanimivo mi je tudi razmišljanje, da je vsem čisto ok na okroglo cev montirat 9cm luč z ravno podlago. Seveda je najmanjši problem zavrtat in privijačit, samo pač ni lepo. In očitno sem čuden jaz, da vsaj razmišljam o tam kako bi lahko stvar drugače speljal. Predpisi so pač predpisi in jih je potrebno upoštevat. Vendar v praksi gredo skozi tudi tako zmontirane luči ,da slepijo kapetana in se iz pol smeri ne vidijo- samo da so certificirane da oddajajo samo v 112,5 stopinjah!! (kakor so na mojem čolnu zmontirane original!)
Tema se lahko zaradi mene zaklene. Sem dobil vse informacije ki sem jih pričakoval.
Lp, Tjaž

Boš te info delil z nami al ne?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Feb 06, 2021 03:18

To ne bo ok, ker bo svetilo v smeri 180 stopinjah kar je res lahko problem.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » So Feb 06, 2021 08:20

eno res neumo,verjetno bo plul ponoci,in barka se bo premikala na valovih levo desno gor in dol zakaj je pomembno 112 stopinj,luč bo svetila naprej kar je tudi njen namen itak bo njen snop na razdalji caa 10 metrov od. luci zaradi premikanja 180 stopinj oz bo usmerjen naprej,saj ne bo plul po avtocesti,ampak po morju
mikele
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a mikele » So Feb 06, 2021 09:05

Igorb biksaš ga.
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » So Feb 06, 2021 13:46

NASA napisal/-a:
Tjaz napisal/-a:Hvala za informacije.
Lp, Tjaž

Boš te info delil z nami al ne?

Ideja ni dobra. Namontiral bom standardne luči.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » So Feb 06, 2021 21:42

ne vem koliko ga biksam ceprav sem veliko prevozil ponoci,sicer res nisem imel nekih groznih rolbarov z lucmi ker ponoci po moje potrebujes luci da te vidijo drugi in ne da se ti blesci v kopkit,oz potrebujes luci od drugih da vidis kje so in za ostalo je kompas in karta ter ura, v sodobnem casu tudi instrumenti,luci imajo tudi svetilniki,zvezde na nebu,
saj mogoce ga res biksam vendar tistih 112 stopinj mi ni jasno oprostite sem ze malo star in cuden in mogoce me je povozil cas ampak kako usmeris na nemirnem morju 112 stopinj,po moje kotne funkcije 4m pred barko to na hitro razvrednotijo.
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Ne Feb 07, 2021 11:47

Ne vem, zakaj se toliko obremenjujete s temi 112 stopinjami... Navigacijske luči so narejene tako, da služijo namenu, torej da do nekega kota, pod katerim se približujeta dve (ali več) plovili eno drugemu, lahko vedno vsak določi pozicijo in smer plovbe ostalih plovil in se s tem izogiba trčenju. Saj ne rabiš ti gledat, pod katerim kotom sveti zelena ali rdeča, ker ta itak sveti pod 112 stopinj glede na os krma - premec. Ko vidiš na levi belo in na desni zeleno luč, potem veš da plovilo pluje od tvoje leve proti desni in se mu lahko izogibaš po levi, torej po krmi. Oziroma, če smo natančni, se v tem primeru mora on izogibati tebi, ker si ti na desni... Če se je situacija spremenila in vidiš samo še belo luč, potem je očitno plovilo obrnilo v isto smer, kot pluješ ti, če pa se bela skrije in zagledaš poleg zelene še rdečo, pa pluje proti tebi... Vsaj približno tako naj bi bilo. Da pa zelena ali rdeča v nekem trenutku "izgine", pa mora imeti zasenčen kot 112 stopinj, kajti če bi svetili okrog in okrog, potem ne moreš navigirati. Po moje je to vsa umetnost... Pa ni važno, koliko so visoki valovi in koliko se barka ziblje, saj v vsakem trenutku pravilno "sporoča" svojo pozicijo in smer... Mirno morje prijatelji in da ga čim prej vidimo :wink:
Green to green or red to red, safely go ahead!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta