Inboard motor
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Inboard motor
Pozdrav, lani sem se lotil obnove colna glastron sierra bowrider. Ker je mercruiser 4.3 po več kot 10h letih koroziranja najbrž za odpis me zanima kakšen motor bi mi izkušeni morjeplovci priporočili. Noga je alpha one serija 1 in je nebi menjaval. Čoln bo v vodi 10 dni na leto. Katerih motorjev se je za izogibat?
Re: Inboard motor
Prej, kot iskati drug motor, bi verjetno bilo smiselno dobro "pregledat", v kakšnem stanju je obstoječi 
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Vse kar sem prjel v roke hrusta, rja rudi v motorju...
Jaz imam na zalogi kompletne Mercruiser 4.3 motorje pripravljene za vgradnjo, lahko pa ti prodam tudi samo blok motorja in potem zamenjas vse kar pase gor. Ce ti je interesantno me poklici, pa lahko prides pogledat. 041/370-078, Bojan.
Glede na to da imas sedaj bse v originalu, se pravi motor in nogo, bos imel v primeru da bi dal na primer mocnejsega 5.0 ali svohnejsega 3.0 tezavo pri nogi, ker ima noga sedaj razmerje za 4.3, ki pa je drugacno kot za 3.0 oz 5.0.
Glede na to da imas sedaj bse v originalu, se pravi motor in nogo, bos imel v primeru da bi dal na primer mocnejsega 5.0 ali svohnejsega 3.0 tezavo pri nogi, ker ima noga sedaj razmerje za 4.3, ki pa je drugacno kot za 3.0 oz 5.0.
Vse kar sem prjel v roke hrusta, rja rudi v motorju...
Ti svetujem, da pred odločitvijo povprašaš člana foruma Habibi-ja. Sem pri njem na lastne oči videl, kako je uspel zrihtat zalit motor.
Xilinx Vivado HLx trainee
Hvala za komentarje!
Bom razstavil motor in se potem javim še z kakšnim vprašanjem.
Zanima me tudi razmišljanje o kakem manjšem diesel motorju glede na to da je čoln lahek in nimam namena podirati hitrostnih rekordov kako izbrati?
Bom razstavil motor in se potem javim še z kakšnim vprašanjem.
Zanima me tudi razmišljanje o kakem manjšem diesel motorju glede na to da je čoln lahek in nimam namena podirati hitrostnih rekordov kako izbrati?
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Zrihtaj original in uživaj. Ne pa da boš vohal smrad in poslušal ropotanje in na koncu zapravil več kot bi porabil bencina u 10 letih. Drugo je če delaš neko performance zadevo.
Najprej se moraš odločit al bi rad neko eksperimentalno zadevo al original čoln tko kot so si ga zamislili tisti, ki delajo čolne. Če prvo pol so stari mercedes dizli menda top za v čolne.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Hvala za komentarje, se strinjam z vsem kar ste napisali. Orginal je pač orginal. Ampak teh motorjev ni veliko pr nas nabavil sem komplet za merjenje kompresije vendar ga v pol leta še niti odprl nisem.
Kako pa je z predelavo na zunanji motor, teh motorjev je več pri nas in je izbira večja. Lani so mi na USA forumu svetovali naj prodam in kupim čoln ki je namenjen za zunanji motor. Danes pa sem govoril z enim izmed forumašev da naceloma ni takšna težava, odvisno za koga najbrž.
Lp
Kako pa je z predelavo na zunanji motor, teh motorjev je več pri nas in je izbira večja. Lani so mi na USA forumu svetovali naj prodam in kupim čoln ki je namenjen za zunanji motor. Danes pa sem govoril z enim izmed forumašev da naceloma ni takšna težava, odvisno za koga najbrž.
Lp
Mnenja so različna ampak jaz mislim da predelava na outboard ni problematična, bolj kot maš pogon nazaj bolje je.
Naš Pale iz dreka zlato nardi skor dobesedno pa de neb en škaf predelu ma na kar češ na vesle ,plavutke,1 motor not enga zuni,2 not ,2 zuni,en autbord 1 đet ,3 đete še namest bowhrusterju..ti se sam odloč..
Pozdrav,
pozabil si napisati bistveni pogled na tvoj projekt.
Ali želiš s čolnom popeljati družino in prijatelje na varno vožnjo poleti 2021, ali želiš samo jeziti sosede, da gradiš jahto? Nisi napisal koliko denarja si pripravljen vložiti v ta projekt, je pa važen podatek, da ga boš uporabljal 10 dni na leto. S tem mislim, da ni namenjen nadalnji prodaji. Če ga boš namenil temu, potem je bolje, da uporabiš inovativne motorje bodočnosti, kot so vodik, elektrika s težkimi baterijami, ki bodo odlično pripomogle k plovnim lastnostim čolna in varnosti. V kolikor ima plovilo družinsko vrednost, je želja verjetno, da bo takšno, kot je bilo pri nabavi.
V kolikor pa v času korone nimaš kaj početi in boš rekel, da si se lotil eksperimentalnega projekta, pa povej kaj si si zamislil in ti bodo strokovnjaki, ki so tukaj resnično pomagali z dobrimi nasveti in izkušnjami.
V tvojem opisanem primeru, pa ne vidim drugega izziva, kot kvalitetna obnova motorja ali zamenjava in popedenanje plovila, da bo zavistnežem povzročal zavist, nam občudovalcem plovil pa veselje s teboj. Verjamem, da si se, še preden si prebral moj odgovor, že odločil. Kakšnih motorjev se izogibati? Tistih, ki ne delajo in tistih, v katerih sam nebi upal opraviti osnovnih opravil. V zadnjem času so v modi outbord motorji, vendar je to bolj poglavje, kakšno novo plovilo kupiti, ne kakšen motor vgraditi v starejše plovilo. Uspešno prenovo želim.
pozabil si napisati bistveni pogled na tvoj projekt.
Ali želiš s čolnom popeljati družino in prijatelje na varno vožnjo poleti 2021, ali želiš samo jeziti sosede, da gradiš jahto? Nisi napisal koliko denarja si pripravljen vložiti v ta projekt, je pa važen podatek, da ga boš uporabljal 10 dni na leto. S tem mislim, da ni namenjen nadalnji prodaji. Če ga boš namenil temu, potem je bolje, da uporabiš inovativne motorje bodočnosti, kot so vodik, elektrika s težkimi baterijami, ki bodo odlično pripomogle k plovnim lastnostim čolna in varnosti. V kolikor ima plovilo družinsko vrednost, je želja verjetno, da bo takšno, kot je bilo pri nabavi.
V kolikor pa v času korone nimaš kaj početi in boš rekel, da si se lotil eksperimentalnega projekta, pa povej kaj si si zamislil in ti bodo strokovnjaki, ki so tukaj resnično pomagali z dobrimi nasveti in izkušnjami.
V tvojem opisanem primeru, pa ne vidim drugega izziva, kot kvalitetna obnova motorja ali zamenjava in popedenanje plovila, da bo zavistnežem povzročal zavist, nam občudovalcem plovil pa veselje s teboj. Verjamem, da si se, še preden si prebral moj odgovor, že odločil. Kakšnih motorjev se izogibati? Tistih, ki ne delajo in tistih, v katerih sam nebi upal opraviti osnovnih opravil. V zadnjem času so v modi outbord motorji, vendar je to bolj poglavje, kakšno novo plovilo kupiti, ne kakšen motor vgraditi v starejše plovilo. Uspešno prenovo želim.
jaz bi v tej temi vprašal glede teh notranjih motorjev...nisem ga še imel in sem suh, pa mi ne zamerit za kako neumno vprašanje...glede na to da bo verjetno naslednji čoln z notranjim bi rad par informacij...
gledam barke 8-9m in imajo po večini benzinski notranji motor s peto :
Kateri od teh pogon je dober in katerega se je bolje izogibati ?
Kaj je s temi petami ? a imajo nekatere hibe ?
Navaden propeler ali duo prop- razlika ?
Nekateri imajo en motor, drugi dva (ista dolžina)
Kaj je potrebno paziti ?
Po koliko urah bi morali biti menjani deli ?
kako vidiš (kak detajl) da je motor OK ali ne ?
A je bolje da je motor močnejši ali ne (ekonomija) ?
Koliko ur navadno naredijo motorji pred prvim večjim servisom (berem velikokrat generalno obnovljen) ?
Če recimo gre motor (kakorkoli) koliko je strošek recimo novega ? Se peta prodaja ločeno od notranjega motorja ?
Če bi moral še kakšno bolj pomembno vprašanje postaviti bom hvaležen za informacijo...
gledam barke 8-9m in imajo po večini benzinski notranji motor s peto :
Kateri od teh pogon je dober in katerega se je bolje izogibati ?
Kaj je s temi petami ? a imajo nekatere hibe ?
Navaden propeler ali duo prop- razlika ?
Nekateri imajo en motor, drugi dva (ista dolžina)
Kaj je potrebno paziti ?
Po koliko urah bi morali biti menjani deli ?
kako vidiš (kak detajl) da je motor OK ali ne ?
A je bolje da je motor močnejši ali ne (ekonomija) ?
Koliko ur navadno naredijo motorji pred prvim večjim servisom (berem velikokrat generalno obnovljen) ?
Če recimo gre motor (kakorkoli) koliko je strošek recimo novega ? Se peta prodaja ločeno od notranjega motorja ?
Če bi moral še kakšno bolj pomembno vprašanje postaviti bom hvaležen za informacijo...
Nič več ne gre na gotovino v tem rangu, vse sam še na kartico.
Po moje je to precej nehvaležna dolžina, če že greš v ta razred si omisli raje kaj 38-40ft ker če se kaj polomi in se bo 100% stane podobno, je pa to že orng lavor, kar 8-9m ni.
Stroški strojelomov niso tako hudo enormni če sam delaš, če ti drugi, na hrvaškem brez jurja predujma noben sploh pogledat ne pride.
So pa to razen tistega o velikosti mnenja iz druge roke, tako da vzemi s šepcem soli.
Po moje je to precej nehvaležna dolžina, če že greš v ta razred si omisli raje kaj 38-40ft ker če se kaj polomi in se bo 100% stane podobno, je pa to že orng lavor, kar 8-9m ni.
Stroški strojelomov niso tako hudo enormni če sam delaš, če ti drugi, na hrvaškem brez jurja predujma noben sploh pogledat ne pride.
So pa to razen tistega o velikosti mnenja iz druge roke, tako da vzemi s šepcem soli.
Evo še moje mnenjce: dizel <-> inboard, bencin <-> outboard.
Xilinx Vivado HLx trainee
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov