HONDA BF 90 BBBL-MENJALNIK
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
HONDA BF 90 BBBL-MENJALNIK
Kupil sem čoln s Hondo bf 90 -2006 letnik.Že prejšnji lastnik mi je povedal da ko je bil nazadnje na morju ni mogel prešaltat v rikverc.Zajle so bile malo trde in sem jih predelal in namazal Po tem sem preiskusil vrteti propeler pri nedelujočem motorju in sem prešaltal naprej ,propeler drži levo in desno obračanje Ko sem prešaltal v rikverc pa drži v desno, levo pa preskakuje .Ker sem sumil zobnik rikverca in sklopke sem razstavil tudi peto.Zobnik rikverca in sklopka ne kažeta posebne obrabe.Sklopka je posneta na eni strani zoba tovarniško.Ali je to normalno ,da na levo stran preskakuje propeler v rikvercu ,če ga močneje pritisnem ali je kaj drugega narobe.Klical sem na servis pa nisem dobil odgovora.Prosim če kdo ve če je tu v redu ,da prej ne sestavljam menjalnik nazaj
Re: HONDA BF 90 BBBL-MENJALNIK
To je normalno. Če si prešaltal v rikverc in naprej pri motorju pol si peto brez veze razdiral.
Je pa s peto tako, da za sestavit potrebuješ posebna orodja, ker je izjemno izjemno pomembno kolk lufta je mez zobniki ko je mrzla. Če jo sestaviš tko mal od oka se rada razleti, zobnik je pa vsak cca 300€, aksa je 500€, ohišje je 1500€ l, ležaji in semeringi so pa 200-400€, pa to za normalne motorje govorim, honda ki ima dele iz suhega zlata je verjetno x2 ali x3.
Razstavljanje pete če ne pušča ali spušča kakšnih kovinskih zvokov, je še kar velik no-no.
Nesi peto nekam, da ti jo sestavijo in ko si jo že odprl zamenjaj ležaje in semeringe in si zmagal.
Je pa s peto tako, da za sestavit potrebuješ posebna orodja, ker je izjemno izjemno pomembno kolk lufta je mez zobniki ko je mrzla. Če jo sestaviš tko mal od oka se rada razleti, zobnik je pa vsak cca 300€, aksa je 500€, ohišje je 1500€ l, ležaji in semeringi so pa 200-400€, pa to za normalne motorje govorim, honda ki ima dele iz suhega zlata je verjetno x2 ali x3.
Razstavljanje pete če ne pušča ali spušča kakšnih kovinskih zvokov, je še kar velik no-no.
Nesi peto nekam, da ti jo sestavijo in ko si jo že odprl zamenjaj ležaje in semeringe in si zmagal.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Ko sem preiskušal vrtenje propelerja v levo in desno pri kolegu kateri ima hondo 115konjev je propeler držal levo in desno in ni preskakoval,zato sprašujem če je pri 90 km to drugače .Drugače pa sem odvil samo propeler in prirobnico z rikverc zobnikom in tam ne rabiš nobenega posebnega orodja ,samo prirejen radapciger,orodje potrebuješ za nastavitev zobnika pogonske gredi .
Če pogledaš kako je narejen sistem, kaj misliš, a je po dizajnu to klikanje al je to napaka?
Sprašujem samo če ima kdo še hondo 90 in če prešalta v rikverc in pritisne propeler v levo ,ali preskakuje sklopka
To je normalno pri vseh petah in navadno klika ko je motor ugasnjen v prestavi in zavrtiš propeler v smeri v katero se normalno vrti propeler.
Razlog da imajo praktično vse pete to je v tem da ko se pelješ pune gas 25 vozlov pol pa se spomnš in zmanjšaš gas s 100% na 5%, da ti voda, ki se preko propelerja še vedno premika s 25 vozli, ne polomi pete, bremza motorja in tak.
Ko boš sunkovito odvzel gas na vodi boš slišal klikanje v peti.
Dobr sestavi peto, da ne boš čez 2 mesca delov iskal.
Razlog da imajo praktično vse pete to je v tem da ko se pelješ pune gas 25 vozlov pol pa se spomnš in zmanjšaš gas s 100% na 5%, da ti voda, ki se preko propelerja še vedno premika s 25 vozli, ne polomi pete, bremza motorja in tak.
Hvala za odgovor .Upam da se ne motiš.Moti me samo to da sem isto probal obrnit propeler pri hondi 115 in Yamahi 60 in pri nobenem ni preskakovalo.Jutri bom sestavil peto , še zamenjam gumico na cevi impelerja ,potem bom motor zagnal v sodu vode.
Lp
Lp
To je normalno pri vseh petah in navadno klika ko je motor ugasnjen v prestavi in zavrtiš propeler v smeri v katero se normalno vrti propeler.
Ne trdim za Hondo, za evinruda pa zdravo za gotovo; ko je v prestavi propeler ne klikne nikamor da ga jebeš. Parkrat sem po nesreči pri 25 vozlih varovalko potegnil ven in čoln se praktično takoj ustavi iz glisiranja. Nobenega klikanja nikoli. Na tak način voda ne bo ničesar polomila v motorju. Propeler je skozi z njo v kontaktu in to ni to. Težava rata, ko zgubi kontakt z vodo, se hipno zavrti in potem spet zagrabi. Tisto pa je ouch moment.
Je pa takšna izvedba v peti da klika, tehnično možna, bi pa rekel, da je zaželjeno, da se čoln ustavi čimprej, ko varovalko ven potegneš. Polomila pa se zaardi tega transmisija in agregat ne bosta.
Xilinx Vivado HLx trainee
Hvala za mnenje .Mogoče se oglasi kakšen lastnik honde,kateri bi to preizkusil na svojem čolnu
lp
lp
Imam hondo bf 90 novejši tip, mi se zdi da ima peto enako kot tista starejša, pa ko se da v rikverc ali naprej ne preskakuje nič. Pravkar probano. Evo, pivo sem zaslužil.
Dobr ajd če mojstri pravijo ne sme klikat, pol že ne sme. Kr zameni vse kar ni ok pa pol probej še 1x in javi če klika. Me firbec matra.
Sem šel zdele probat dol tohatsu 90, yamaha 100, evinrude 75 in evinrude 90 in res nobeden na roke ne klika. s tem da evunrude sta peti dol tako da mal težje za probat. Ampak testirano pa klika v morju evinrude 90 in tohatsu 90.
Odvisno je torej od oblike zob na zobati sklopki kdaj klika z roko in kdaj samo v morju, veliko motorjev, ki sem jih šraufal klika na roke.
https://www.thehulltruth.com/boating-fo ... r-off.html
http://continuouswave.com/ubb/Forum3/HTML/013182.html
Odvisno je torej od oblike zob na zobati sklopki kdaj klika z roko in kdaj samo v morju, veliko motorjev, ki sem jih šraufal klika na roke.
https://www.thehulltruth.com/boating-fo ... r-off.html
http://continuouswave.com/ubb/Forum3/HTML/013182.html
Kot je ugotovil eden od sodelujočih sem verjetno res razstavil peto brezveze ,saj še vedno ne morem prešaltat preko ročnih komand v rikverc.Motor sem vžgal in probal šaltat vendar mi v rikverc škrta ker na vklopi sklopka do konca Ko odklopim zajle in ročno premaknem vzvod do konca pri motorju lahko prešaltam in rikverc zagrabi propeler se ne more obrnit niti levo niti desno .Verjetno je vzrok nekje v prenosih ali v ročnih komandah.razstavil sem tudi ročne komande,edino kar sem ugotovil zračnost v ročici na katero je pričvrščena zajla za prestave in katero premika del v obliki kroga . Ko nastavljam zajlo ,je nikakor ne morem nastavit tako da bi premaknila vzvod do konca in bi se vklopil rikverc.Ima kdo kakšno idejo če je to vzrok ali kaj drugega
Lp
Lp
Zajle menjaj, ali maš napačne zajle ali pa so zanič. Če je šaltkišta original od motorja pol je problem 100% v zajlah.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov