Mobitel za nadzor barke

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

Re: Mobitel za nadzor barke

OdgovorNapisal/-a Paco » Pe Jun 18, 2021 16:16

Zelo lepo !
pojdi se z bikom bost!
jft
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a jft » Ne Jun 20, 2021 22:09

Zanimiva tema :)
Doma uporabljam HA (Home assistant) sistem v povezavi z zigbee senzorji in stikali!
Če razmišljam o implementaciji za čoln bi HA namestil na RPi in isto uporabil senzorje in stikala zigbee, ki porabijo zelo malo energije in se napajajo preko gumbnih baterij (trajajo zelo dolgo).
Za povezavo bi uporabil vpn streznik na Rpi, internet pa preko Lte modema in predplacniske kartice! Napajanje bi znal bit problem bi pa to poskusil resit z locenim aku vezanim na solarne celice…
Se link na podobna razmisljanja v HA skupnosti:
https://community.home-assistant.io/t/h ... e/164959/9
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Po Jun 21, 2021 11:39

https://boat-vitals.com/index.html

Lansko leto je bil SW in 5 let naročnine na storitev 95 €. :-)
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Jul 04, 2022 09:09

Hvala snwl in drugim za posredovanje linkov za Boat Vitals, sem se povezal z avtorjem.

Projekt "mobitel za nadzor barke" speljan do konca, sicer samo s sliko in koordinatami, brez kontrole akujev. Vmes še nekaj težav, recimo HOT delal samo v SLO, ker niso bli vsi APN parametri pravilno nastavljeni, pa Gmail je konec maja ukinil dostop z "manj varnimi aplikacijami", je blo treba nastavit pošiljanje na en drug account. Sprintal eno plastično ohišje, notri fiksiral fon s koščki stiroporja, fiksiral ohišje na nosilec sončne celice, zaprl ohišje s pokrovom. Predhodno še optimiral porabo baterije na fonu, tako da vsak dan za po eno sliko (vklop za 5 minut) porabi samo še okoli 1% baterije. Resolucija slike je 1984x1120, velikost na disku nekje med 250 in 350 kB, obračunani prenos podatkov iz HR (glede na spisek od HOTa) je povečan za faktor približno 2.8 (700-980 kB). Pri ceni 0,039 centa na MB bi to bilo max 3.8 centa na sliko. Za 90 slik (3 mesece) znese okoli 3.4 Eur porabe, kar je manj od zahtevane polnitve 5 Eur. Vsako jutro nova slika na mailu.
Slika
Slika
Slika
Nazadnje spremenil modro morje, dne Po Jul 04, 2022 10:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Navigare vivere est.
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Po Jul 04, 2022 09:25

Bravo, lepo

Eno vprašanje. Ali to šklocne enkrat na dan da vidiš če je vse kot mora biti?

Kaj pa nepovabljeni oz. vsiljivci?
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Jul 04, 2022 09:51

NASA napisal/-a:Eno vprašanje. Ali to šklocne enkrat na dan da vidiš če je vse kot mora biti? Kaj pa nepovabljeni oz. vsiljivci?

Škljocne enkrat dnevno. Barka je na mrtvem sidru. Enkrat mi je deloma odprlo genovo, pa me je eden, ki je sidral v bližini, nekako našel (po registraciji) in obvestil. Kar se tiče nepovabljenih, barka je kakih 200m od obale, tako da mora biti plavalec že kar soliden, da jo doseže. Dogodek vloma ni nadziran, načeloma bi ga lahko preko BoatVitals, ki je tudi vklopljen. Če bi pa že kdo skakal iz barke v vodo, pa upam da neke škode ravno ne bi delal.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Po Jul 11, 2022 19:52

Lepo speljano. Hvala za opisano !
pojdi se z bikom bost!
majlan
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a majlan » Sr Jul 13, 2022 16:53

Vprašanje za " modro morje " . Vzel sem star Huawei mate 10 lite ( nastavil vklop in izklop telefona ), naložil aplikacijo mobile web cam. Ne uspem pa poslati fotke. Če ti ni odveč, bi prosil, da napišeš nastavitve glede reciver in pa sender email. :?
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Jul 13, 2022 22:36

majlan napisal/-a:Vprašanje za " modro morje " . Vzel sem star Huawei mate 10 lite ( nastavil vklop in izklop telefona ), naložil aplikacijo mobile web cam. Ne uspem pa poslati fotke. Če ti ni odveč, bi prosil, da napišeš nastavitve glede reciver in pa sender email. :?

Pri gmailu moraš zdaj nastavit dvofazno avtentikacijo.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Če Jul 14, 2022 13:46

majlan napisal/-a:Če ti ni odveč, bi prosil, da napišeš nastavitve glede reciver in pa sender email. :?

Tudi sam sem pokuril dosti časa s tem, ocenjujem pa, da je problem v novih varnostnih smernicah za poštne strežnike. Kot že omenjeno, je gmail s koncem maja 2022 ukinil možnost uporabe svojega strežnika za "manj varne aplikacije" (in sem najbrž spada MWC). Ker avtor MWCja aplikacije ne razvija več, bi sedaj potreboval najbrž novega razvijalca, ki bi java kodo pregledal in dodal dodatno avtentikacijo, pa zbildal novo verzijo, ampak to mene precej presega. Sam imam več nekih mail accountov. Najprej sem naredil novega na Yahoo-ju, toda izkazalo se je, da tudi ta posnema obnašanje gmaila, torej ne dovoli uporabe MWCja za pošiljanje. Podobno še zoho in aol. Mogoče bi šlo s kakim T-2 mail accountom ali kaj podobnega. Meni je na koncu uspelo z nekim bivšim službenim accountom, ki je sicer bil prenesen na gmail strežnik, in za katerega novo pravilo še ne velja, oziroma ga je mogoče izklopiti v varnostnih nastavitvah.

Za receiver mail načeloma napišeš kateregakoli veljavnega, bolj problematičen je sender, ker ima MWC najbrž zastarelo knjižnico za avtentikacijo. Več na ZS.
Navigare vivere est.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Jul 14, 2022 15:22

jaz sem na gmail racun dodal dvofazno avtentikacijo, zraven (preko browserja na pcju) dodal to aplikacijo na telefonu, zgeneriral geslo na browserju na pcju in geslo vpisal v aplikacijo na telefonu in naprej uporabljam gmail.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jul 14, 2022 20:17

Od fotra sem dobil en star a ohranjen in kot nov Doogee mobi. Robusten, vodoodporen in kot nalasc za backup za na barko.

Razmisljam, da bi ga povezal z wifi, ki ga imam na barki in ga koristil kot nekaksno vremensko postajo.

Se je kdo zabaval kaj s cem takim? Kak software morda za namig ?
majlan
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a majlan » Pe Jul 15, 2022 07:44

Hvala " bouton" in "modro morje ". Se bom poigral z nastavitvami.
lp :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov