Peskanje in sanacija osmoze
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Peskanje in sanacija osmoze
Pa potem, ko odstranite gel coat barko sušite na zraku ali vakumsko s segrevanjem?
motorni
Izgleda da je ta osmoza kar reden pojav na Jadranu. Zato sem jaz barko kupil na Švedskem. 
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
To nima popolnoma nobene veze od kod je barka!omas napisal/-a:Izgleda da je ta osmoza kar reden pojav na Jadranu. Zato sem jaz barko kupil na Švedskem.
Vse je odvisno samo od kvalitete uporabljenih materialov in temperature pri kateri so barko izdelali - laminirali.
....in kako so jo laminirali....
Kaj potem ima Elan slabši poiester kot Švedi? Temperatura je pri nas boljša kot tam.. Razlika je tudi da Švedi dajo barke vsako zimo ven.
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Povsem logično!
Če barka večino leta ni v vodi, potem je seveda toliko manj izpostavljena pogojem za nastanek osmoze. To je najpoglavitnejši razlog zakaj imajo NA SEVERU barke na splošno bolje ohranjene.
Če barka večino leta ni v vodi, potem je seveda toliko manj izpostavljena pogojem za nastanek osmoze. To je najpoglavitnejši razlog zakaj imajo NA SEVERU barke na splošno bolje ohranjene.
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Če Sep 23, 2021 11:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Barko susimo na burji, po potrebi tudi vakumsko. VAkum pride v postev samo ce burje nimamo in je zrak relativno vlazen. Drugace pa je burja top.
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
nac napisal/-a:....in kako so jo laminirali....
Verjetno na roke.
Takole ↑↓↕↑↓↕↑↓↕↑↓↕↑↓↕↑↓↕↑↓↕↕↑↓↕↑↓↕↑↓...
Nikola T. napisal/-a:nac napisal/-a:....in kako so jo laminirali....
Verjetno na roke.
Takole ↑↓↕↑↓↕↑↓↕↑↓↕↑↓↕↑↓↕↑↓↕↕↑↓↕↑↓↕↑↓...
Libe majne NT-dobro veš,kje se pojavi osmoza-največkrat tam,kjer je v laminatu ostal zračni mehurček,oz. tam,kjer je možno nekako vlagi ali kondenzu al vodi nekako zraven priti. Torej če je pravilno laminirano,nadalje z zunanje in pa notranje strani pravilno zaprto,pride do tega težje al pozneje ali pa mogoče sploh ne.
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Seveda vem.
Se oproščam, tvoj komentar sem razumel kot vprašanje in ne kot dopolnilo.
Se oproščam, tvoj komentar sem razumel kot vprašanje in ne kot dopolnilo.
- 1stofficer
- Admiral
A je kakšen brand posebej znan po tem, da morda manj kvalitetno dela laminat in je zato več osmoze pri njih?
Od preloma stoletja naprej, se uporablja vakuumsko laminiranje, kjer je možnost, da se ujame zrak, minimalna.
https://youtu.be/3R1u4jp5rKs?t=203
https://youtu.be/VodfQcrXpxc
https://youtu.be/3R1u4jp5rKs?t=203
https://youtu.be/VodfQcrXpxc
- 1stofficer
- Admiral
Se bolje pa trup iz epoxya 
Vinilester je precej bolj odporen na osmozo, od poliestra.
Azimuti so imeli probleme z osmozo, dokler niso začeli izdelovati trupov iz vinilestra.
Azimuti so imeli probleme z osmozo, dokler niso začeli izdelovati trupov iz vinilestra.
1stofficer napisal/-a:A je kakšen brand posebej znan po tem, da morda manj kvalitetno dela laminat in je zato več osmoze pri njih?
Pri Švedskih barkah jo boš težko našel..
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov