Obnavljam elektriko na barki.
Dodal bom sončne celice, z MPPT regulatorjem.
Naletel sem na to:
https://www.akumulator.si/izdelek/ST%20 ... gulatorjem
Če prav razumem, ta naprava nadomesti diodni delilec in MPPT regulator v eni napravi.
Ker vas je kar nekaj "električnih" strokovnjakov prosim za mnenje.
polnilec B2B
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: polnilec B2B
Tkole jaz bom bolj amatersko odgovoril,Diodni delilnik ni ok ker imajo diode prevelik padec in posledično nikol ne nafilajo akuja do fula..14,2 V čuti alternator,na akujih pa je zarad padca napetosti tudi 0,7 v posledično nenapolnjen aku.Nadomastila za to je cyrics rele pa obvezno mora biti ene 200 plus A,da ga ne zalima,pa pravih ne čajna amperov.MPPT regulator je pa kišta zase in pač naj bo kvaliteten z pametno regulacijo polnjenja akujev..Tle ni fajn met neko mučtifunkcijsko mašino.Drž se starih preverjenih stvari.LP
Daj napiši še koliko Ah ima tvoj servisni akumulator in koliko A zmore alternator, bo lažje kaj svetovati.
motorni
Altenator na Volvo Penta TAMD41 70A, startni aku 110Ah, servisni AGM 2x110Ah, sončne celice monokristal 2x160W
MPPT regulator 2x15A, namesto cyrixa kot predlaga polanc, bi ti jaz svetoval DC/DC izoliran polnilec za polnjenje startnega aku in bi alternator in sonce prevezal na servisno banko.
Zakaj MPPT 2x15A?
Zato, ker lahko izven uporabe barke po eno celico nameniš za vzdrzevanje obeh bank, v sezoni pa vse servisni.
Ni namreč preveč zdravilno imeti dve različni banki povezani med sabo izven aktivne rabe. Nikoli ne veš, kdaj bo šel cyrix v franže (ne sprašuj, kako vem…), pa tudi padci napetosti so različni in niso nikoli vse baterije na enakem potencialu.
Samo moja 2 centa… Nisem električar!
Zakaj MPPT 2x15A?
Zato, ker lahko izven uporabe barke po eno celico nameniš za vzdrzevanje obeh bank, v sezoni pa vse servisni.
Ni namreč preveč zdravilno imeti dve različni banki povezani med sabo izven aktivne rabe. Nikoli ne veš, kdaj bo šel cyrix v franže (ne sprašuj, kako vem…), pa tudi padci napetosti so različni in niso nikoli vse baterije na enakem potencialu.
Samo moja 2 centa… Nisem električar!
Tisti modul s tvojega linka polni servisni akumulator s 30A in nič več. Polni pa tudi če napetost startnega akumula malo niha, kar pride prav če boš naredil avtodom na osnovi sodobnega dizla, ki ima tudi start stop. Pri mojem kombiju, Opel, narejen v Renaultu, euro 6, je časovni potek napetosti na sponkah akumulatorja takšen:

V barki pa mislim da alternator ni tako pameten in ti lepo polni na 14,2V, pri tem pa akumulator potegne toka, kolikor ga lahko, in takšnega načina polnjenja ne rabiš.
Bolje je da vgradiš CYRIX rele, kot je napisal Polanc, pa posebej Victronov monitor BMV702, boš dobil hitrejše polnjenje, ko so akuji prazni. Pa mogoče kdaj kasneje pameten regulator alternatorja, da tega na polno izkoristiš.
Na barki imam iz komponent sestavljen ekvivalent tistemu Cyrixu (komparator napetosti, rele in močnostni rele 200A ter instalacijski odklopnik 63A) in Victron BMV-712 za monitor.
Potem lahko preko BT gledaš stanje na telefonu:

Za sončne celice imam pa tudi Victron MPPT regulator, oboje sem kupil v Harpoonu.

V barki pa mislim da alternator ni tako pameten in ti lepo polni na 14,2V, pri tem pa akumulator potegne toka, kolikor ga lahko, in takšnega načina polnjenja ne rabiš.
Bolje je da vgradiš CYRIX rele, kot je napisal Polanc, pa posebej Victronov monitor BMV702, boš dobil hitrejše polnjenje, ko so akuji prazni. Pa mogoče kdaj kasneje pameten regulator alternatorja, da tega na polno izkoristiš.
Na barki imam iz komponent sestavljen ekvivalent tistemu Cyrixu (komparator napetosti, rele in močnostni rele 200A ter instalacijski odklopnik 63A) in Victron BMV-712 za monitor.
Potem lahko preko BT gledaš stanje na telefonu:

Za sončne celice imam pa tudi Victron MPPT regulator, oboje sem kupil v Harpoonu.
motorni
No, jaz sem imel cyrix-i (predhodno verzijo) med startnim akujem in servisno banko. Po samo 1 letu sem lahko odložil startni aku na deponijo... Veliko prepozno je odklapljal in se je motorni aku veselo praznil v servisne baterije, ki so bile napajanje preko MPPT (pozno v večer in v obdobjih slabše osončenosti). Preden sem pogruntal kaj je na stvari, je startni že precej sulfatiziral.
Ali sem imel samo nesrečo ali pa je bilo kaj drugega nisem raziskoval, sem pa nato zadeve rešil drugače.
Sedaj je pa itak litij in vse "radosti"
ki pridejo zraven...
Ali sem imel samo nesrečo ali pa je bilo kaj drugega nisem raziskoval, sem pa nato zadeve rešil drugače.
Sedaj je pa itak litij in vse "radosti"
Rele MORA biti tako vezan,da se vklopi samo,kadar motoriramoPlus dobi rele samo pri kontaktu....To je lepo opisal in razložil Iztok NT.Z celicami polnimo servisne akuje.Preko shotky diode in 15 w žarnice pa osvežujemo startni aku in pol k prkurmo na barko je vse polno in v dobrem stanju.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov