Življenska doba plastičnih plovil
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Življenska doba plastičnih plovil
Pozdravvljeni
Zanima me kakšna je življenska doba plastičnih plovil (Fiberglasa). Na spletu sem zasledil da se prodajajo stara tudi okli 50 let.
Lp
Bogdan
Zanima me kakšna je življenska doba plastičnih plovil (Fiberglasa). Na spletu sem zasledil da se prodajajo stara tudi okli 50 let.
Lp
Bogdan
BOGDAN
Re: Življenska doba plastičnih plovil
Po neki metriki povprečno 10 do 25 let.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
V bistvu fiberglas zdrži tudi dlje, ampak večina opreme ne.
Za občutek -> sortirano od najstarejših naprej
https://www.mornar.net/Show/results.asp ... SUBorder=7
https://www.mornar.net/Show/results.asp ... SUBorder=7
Moja banjica ima 21 let banja pa 34, pa bom po moje jaz prej fuč kot fiberglas
Elan S375 pa je bila iz ABS plastike, pa smo trije v njej sedeli in jadrali. Bila je letnik se mi zdi 1986.
MKN
Elan S375 pa je bila iz ABS plastike, pa smo trije v njej sedeli in jadrali. Bila je letnik se mi zdi 1986.
MKN
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Plastiko lahko uniči samo mehanska poškodba, UV in osmoza. Če je podvodni del pravilno zaščiten z epoksijem potem življenska doba ni omejena je pa potrebno na cca 20-30 let ta sloj osvežiti. V kolikor je v laminatu vlaga pa je potrebno to sanirati prej.bogdanho napisal/-a:Pozdravvljeni
Zanima me kakšna je življenska doba plastičnih plovil (Fiberglasa)...
Največji vrag je voda iz notranjosti plovila, zato je pomembno tudi notranjost plovila ohranjati suho. Najbolj negativen vpliv na stanje barke ima vsekakor UV. Ko gelcoat propade se ga lahko obnovi ali pa prebarva barka s PU barvo, kar barko ohranja več let v top kondiciji z veliko lažjim vzdrževanjem je pa res, da barva ni večna in jo je potrebno po potrebi barvati. Ko barko enkrat pobarvaš jo je naslednjič izredno lahko in hitro ponovno prebarvati. Nikakor pa se ne splača ponovno nanesti gelcoata in brusiti ter polirati do sijaja. Sedaj se dobijo high gloss Acril-PU barve s katerimi se doseže izjemno kvaliteto in skoraj ne opaziš, da je barka valjčkana in ne špricana.
Osebno sem se že ob prvi obnovi odločil za barvanje, kar mi je v naslednjih letih prihranilo ogromno mukotrpnega poliranja. Barko pravzaprav samo operem in je kot nova, obenem pa jo imam sedaj po drugi obnovi pokrito TUDI POLETI in s tem mislim, da ji bom podaljšal življensko dobo za najmanj 2x, kar se tiče potrebe po barvanju palube in zamenjavi oken ter tesnil.
Moja barka je stara 39 let. (... in je ne zamenjam za nobeno drugo! Takega mnenja sem že od 1998, ko sem jo kupil.)

- 1stofficer
- Admiral
Da ti fiberglas coln po 10h letih vzame hudic, moras pa res bit mojster. 10 let fiberglas je za moje pojme tko kot 2 lefi star avto. Lih lepo ulaufan 
Sicer je pa vprasanje kaj teli tocneje smatrajo kot konec zivljenjske dobe. Tega niso definirali zato si lahko po svoje malo razlagas clanek.
Je pa po Hrvaski vecina plovil kar konkretno v letih. S tem, da je tudi vzdrzevanje bolj ali manj DIY...
Sicer je pa vprasanje kaj teli tocneje smatrajo kot konec zivljenjske dobe. Tega niso definirali zato si lahko po svoje malo razlagas clanek.
Je pa po Hrvaski vecina plovil kar konkretno v letih. S tem, da je tudi vzdrzevanje bolj ali manj DIY...
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Za nekatere je zadeva odslužena ko barva zbledi… isto kot pri avtu ko so recimo zavore hin ali je na vrsti glavni servis je avto za prodat. Še dobro da so taki po svetu da mamo mi siromaki od koga kupovat 
Vinilestrskim in epoksidnim tudi osmoza ne pride do živega.
V komunalnem deliu Piranske marine je nekaj plovil, ki so bila tam že v YU časih, pa so še vedno v zelo podobnem stanju kot takrat.
V komunalnem deliu Piranske marine je nekaj plovil, ki so bila tam že v YU časih, pa so še vedno v zelo podobnem stanju kot takrat.
A kdo ve za kakšen čoln, da ga je potopila osmoza?
Tist z življensko dobo čolnov je povprečje v ameriki kjer imajo ca 20m čolnov. Ljudje kupijo čoln in ko je star ga zamenjajo.
Tam ni navada da se čoln podaja po 30 let oziroma ni veliko tega. Tle mamo pa skor vse na ta način.
Tist z življensko dobo čolnov je povprečje v ameriki kjer imajo ca 20m čolnov. Ljudje kupijo čoln in ko je star ga zamenjajo.
Tam ni navada da se čoln podaja po 30 let oziroma ni veliko tega. Tle mamo pa skor vse na ta način.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 71 gostov