elektrika na plovilu

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

dipsy
Višji praporščak

elektrika na plovilu

OdgovorNapisal/-a dipsy » So Feb 05, 2022 20:05

Pozdravljeni
Želel bi deliti odlično izkušnjo z popravilom elektrike na mojem plovilu.
Namreč želel sem da se mi veže radio in zvočniki ter zamenja pregorela žarnica v obratomeru in dodatno vgradi stikalo za izklop signalnih luči posebej.Pričakoval sem kako uro dela ,da bo urejeno.
Lotil se je dela Beno 041 270 011,dela se je lotil temeljito in na koncu je delo oravil v 7 urah in rezultat je bil pol samokolnice viška kablov in vse stike je nanovo naredil z cinkom in iz sršenjega gnezda napravil stvar pregledno in vse preko varovalk.V glavnem ,če gdo rabi mojstra ,ki ima živce in ne odneha dokler ni sam zadovoljen priporočam....
lp Marko
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: elektrika na plovilu

OdgovorNapisal/-a polanc » To Feb 08, 2022 20:28

In ko boš drug let imel težave z nedelovanjem teh stvari,ker bodo vodniki pokali na robovih cinjenega spoja...se spomni kaj sem tu sedaj kracal pa lep pozdrav..te že dolgo nisem videl.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Feb 08, 2022 20:34

Ne bo tko hudo.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Feb 08, 2022 20:52

S tem cinjenjem, tudi spajkanjem imenovanim, so lahko zanimive težave. Doma sem našel eno zanimivo knjižico za radioamaterje iz leta 1947. Lepo je bilo opisano, kako zaciniš skupaj dva vodnika. Najprej ju s kleščami trdo zviješ med sabo, da mehansko drži. Potem spoj pociniš. Ker je glavna sestavina spajke kositer, imenovan tudi cin, se postopek imenuje cinjenje. Nima pa to nobene zveze s cinkom.
Da ne bom predolg. Nauk te zgodbe je, da cin ne sme prenašati nobenih mehanskih obremenitev. Sicer bo slej ko prej popustil, pogosto na ta način, da včasih ni spoja, včasih pa je.
Imel sem kar nekaj takšnih primerov, npr. Konektorji na tiskanem vezju pri erozijskem stroju, po desetih letih so se začele pojavljati razpoke v spajki in je konektor izgubil stik. Ampak tam so bile vibracije 24/7. Tako da mislim, da boš imel kakšnih 20 let mir glede tega.
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Feb 08, 2022 20:59

No super če bo res.Jaz sem v Pribi montiral po robu podna v salonu ene 6 ledic, ki sem jih tako spajal ,da sem žico ablankiral ,ovil okoli žičko od ledice in zacinil.po letu dni je spoj oksidiral in 3 žičke so se mi odlomile tam,ko se je nehal cin v licnah.Ne znam pa prav svetovati,kako bi bilo potrebno narediti tak spoj ,da bo res dolgo ok,pa naj kdo ,ki te stvari res pozna ,kaj napiše.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Feb 08, 2022 21:04

Tak problem ti lahko naredi kakšna cinol pasta ali kaj podobnega, kar je namenjeno za splošno spajkanje.

lp

motorni
dipsy
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a dipsy » Sr Feb 09, 2022 08:04

Pozdravljeni
Ne vem ali se cini ali ne ampak,ker nisem električar se mi je dopadlo.
Če ne bo ok bo pač prišel popravit
V bistvu je bil namen posta ta ,da sem prvič imel nekoga,ki mu ni nič težko in je naredil več ,veliko več ,kot je bilo naročeno.Dosedanje izkušne so bile,če se je nekaj na novo prikljapljalo,da je vzel prvo + na katero je naletel zvezal in ojla dela.
Ne mislim se bosti z poznavalci kaj je prav ali ne.
Zame je že na oko narejeno boljše kot tovarniško.
Polanec pozdravljen čas bi že bil ,da se srečava po dolgem času....
lp Marko
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Feb 22, 2022 19:41

dipsy napisal/-a:Pričakoval sem kako uro dela ,da bo urejeno.

Hahahaha umiram. Si me nasmejal pošteno. :lol:

Drgač se načeloma ne cini teh zadev, kot je rekel polanc.

Jaz vse stiskam, pa če je dnar deutsch konektorji, če je budget opcija pa kabel čeveljčki in vazelin. :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » To Feb 22, 2022 21:41

človek je zadovoljen,cinjeno ali necinjeno sicer vsak spoj ki je pregret ali pretisnjen poka ker to spremeni strukturo materiala,zato imamo različne zmesi cina ali cinka za različne temperature in obremenitve,če je zacinil brez pregrevanja je ok,enako spoj ki je narejen na hladno oz z stiskanjem ,če pretisnemo poči material če premalo oksidira na spoju
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Feb 22, 2022 23:05

V navtiki se veže po ABYC E-11 standardu in ta izrecno prepoveduje cinjene spoje.
"Solder shall not be the sole means of mechanical connection in any circuit.”11.16.3.7.

Tle je povzetek, ki ga je dobro vsaj pavšalno poznat preden se lotimo elektrike v čolnu.

https://www.ancorproducts.com/en/resour ... -standards

Prejle sem delal kable za napajanje vhf postaje ter prenosne slušalke in sem uporabil tamiya konektorje skupaj z lepljivo božirko. Sicer bo v kabini, pa vseeno.

Slika

Slika
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Če Feb 24, 2022 08:31

jaz sem delal novo elektro instalacijo na traktorju (ok, ni barka), vse spoje sem delal s čeveljčki, ker nisem imel pravih klešč za čeveljčke, sem vse žice spajkal na čeveljčke. Kakih 10 let zadeva dela v nulo, pa je vibracij na pretek. Niti en spoj ni počil, zgubil kontakt in podobno.
Ne bom se spuščal v pravilnost izvedbe in predpise....ne vem, kaj je prav. Tudi na barki sem imel vse narejeno na tak način, je pa res, da je bilo vsega skupaj par žic. je pa tudi tam delalo ves čas, kar sem imel barko.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Feb 24, 2022 11:49

Ogromno elektrike je zvezane mimo vseh pravil povsod, pa kr dela vse. Z redkimi izjemami kjer pa pol gasilci rešijo.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Feb 24, 2022 15:49

jaz sem delal novo elektro instalacijo na traktorju (ok, ni barka), vse spoje sem delal s čeveljčki, ker nisem imel pravih klešč za čeveljčke, sem vse žice spajkal na čeveljčke. Kakih 10 let zadeva dela v nulo, pa je vibracij na pretek. Niti en spoj ni počil, zgubil kontakt in podobno.
Ne bom se spuščal v pravilnost izvedbe in predpise....ne vem, kaj je prav. Tudi na barki sem imel vse narejeno na tak način, je pa res, da je bilo vsega skupaj par žic. je pa tudi tam delalo ves čas, kar sem imel barko.

Kot si že sam ugotovil, traktor ni barka. V marsičem sta sicer podobna, ključna razlika med njima je okolje v katarem delujeta. Barka in vse v njej je trajno izpostavljeno slanemu okolju in vlagi, traktor pa ni izpostavljen slanemu okolju.

Dobro lotan predhodno stisnjen spoj čisto dobro drži in tudi kakšno vibracijo prenese. Hudič rata ko pride slana vlaga zraven. Takrat bo šel prej v franže kot regelreht profi stisnjen spoj. V franže pa bosta šla na koncu oba. Bistvo je, da preprečiš slani vlagi da do spoja sploh pride. Da to preprečiš imaš na razpolago bužirke, mast in podobne zadeve.
Xilinx Vivado HLx trainee
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Feb 25, 2022 12:09

kasaudio napisal/-a:

Kot si že sam ugotovil, traktor ni barka. V marsičem sta sicer podobna, ključna razlika med njima je okolje v katarem delujeta. Barka in vse v njej je trajno izpostavljeno slanemu okolju in vlagi, traktor pa ni izpostavljen slanemu okolju.

Dobro lotan predhodno stisnjen spoj čisto dobro drži in tudi kakšno vibracijo prenese. Hudič rata ko pride slana vlaga zraven. Takrat bo šel prej v franže kot regelreht profi stisnjen spoj. V franže pa bosta šla na koncu oba. Bistvo je, da preprečiš slani vlagi da do spoja sploh pride. Da to preprečiš imaš na razpolago bužirke, mast in podobne zadeve.

kot sem napisal, enako sem naredil tudi na barki in na motorju pod pokrovom (izvenkrmni prastar mercury), kjer sem vse žice menjal in spoje poleg stiskanja še spajkal. Meni je vse skupaj delalo brez težav 10 let, potem sem prodal. Ne bom pa trdil, da je to v redu in da ne pride do težav, trdim samo to, da jaz nisem imel težav pri takih spojih.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Feb 25, 2022 14:55

Teli tudi nimajo težav.

Slika

Ni fora v tem da nimaš težav sej če bi težave 100% ble noben nebi tega počel. Če hočeš da je zihr pol narediš tko k se dela.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov