tresenje pogonske osi

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Navtik1
Poročnik fregate

Re: tresenje pogonske osi

OdgovorNapisal/-a Navtik1 » So Apr 16, 2022 10:36

Hvala za navodila polanc, odlično napisano. Sam delam v orodjarstvu in si lahko te puše sam izdelam, vendar si jih moram prej naredit, ker takrat ko bom dal barko ven bom imel dopust.
Namen sem imel nardit pušo, da se natakne na zunaji fi statvene cevi ker tega lahko izmerim že zdaj, zadaj je pa os tako vležajena pri propelerju.
Delo bom že opravil sam, bo pa še kakšen pomočnik poleg. Če pa boš med 27.4-2.5 v bližini Pule pa se lahko oglasiš na kak pir pa travarco, da se oddolžim za nasvete.

Lp
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Apr 16, 2022 13:07

Bavarko,nisem niti slučajno hotel žalit in karkoli slabga,tud zgoraj je nekdo isto napisal 5 stotk je pogreška dovoljena.Bolje 2 puši,ker je zadaj ležaj lahk dotrajan.Drugač pa sej me bereš mal nakladam,mal se hecam,mal kompliciram,slabo pa ne želim.Evo morda pa možu pomagaš pa bosta skup scentrirala u mm.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » So Apr 16, 2022 23:16

Sem razumel, da ne žališ, upam, da tudi ti mene. Imava samo drugačen pogled na zahtevnost dela. :wink:
Hočem samo povedat, da ni kaj takega, če veš kaj moreš doseči in kako.
Če je ležaj dotrajan, ga je potrebno zamenjat obvezno pred centriranjem motorja.
Pa še nekaj, če se je tresenje motorja pojavilo po zapetju muringa, obstaja verjetnost, da je osovina zvita.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Apr 17, 2022 09:35

Točno tako,zato sem tud napisal,da bi jo bilo treba ven dat in na drejponku videt če je zvita.
Navtik1
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Navtik1 » Ne Apr 17, 2022 09:43

Ja najbolj se bojim, da bi bla zvita os, ampak mislim, da se je to opletanje osi začelo po menjavi sprednjih nosilcev motorja.
Moram pa priznat, da pred tem nisem bil tako pozoren na opletanje osi ampak se mi zdi, da prej ni toliko opletala, je pa motor veliko bolj treslo ker so bli nosilci zanič pa en je bil zlomljen.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Apr 17, 2022 21:13

Berem vse tele tri strarni o tresenju pogonske osi, gumi ležajih, pušah itd. Nihče pa ne omenja Aquadrive sistema proti vibracijam. Takšnega kot je na spodnjem linku imam že 12 let. Vibracije motorja se prenašajo tudi na pogonsko os in gumi ležaje(bukole), ki zaradi tega trpijo in jim je krajša življenska doba. Zakaj Aquadrive, ker ti nosilci motorja ne prenašajo več potisne sile propelerja, zato ostanejo leta in leta brezhibni in vibracije motorja se ne prenašajo na pogonsko os. Aquadrive ima močan dvojni kroglični ležaj, ki prži potisno silo motorja in ni potrebno, da je pogonska os v nulo scentrirana na motor, pol cm ali še kak mm več je lahko iz centra pa se sploh ne občuti. Lahko pa se z malo iznajdlivosti ta zadeva naredi tudi v domači delavnici.
https://shop.tnorrismarine.co.uk/pages/aquadrive
mašinfirer
Moody
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Moody » Po Apr 18, 2022 07:59

Nima pa vsak prostora za aquadrive. Kolega ima med priribnico in Volvo ležajem ravno 3cm!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Apr 18, 2022 09:21

To pa rad verjamem, da marsikje ni prostora. Dejansko ga rabiš le dobrih 30 cm, a če ga ni, ga ni. Če pa je možnost, ti nikoli ne bo žal.
mašinfirer
Navtik1
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Navtik1 » To Maj 03, 2022 10:18

V mojem primeru je bil za tresenje osi vzrok močno obrabljen zadnji ležaj pri vijaku. Menjava ležaja mi je vzela kar precej časa. Stari ležaj sem najprej z žago za železo previdno razrezal na 4 kose, ki sem jih potem previdno izbil iz ohišja. Novi ležaj sem nato namazal z mastjo in ga vstavil v ohišje ter zategnil varovalna vijaka. Preventivno pa sem menjal še volvo tesnilo.

Motor je bil dobro scentriran, tako da so sedaj minimalne vibracije, ki pa so po mojem v mejah normale glede na to, da imam motor v premcu in je posledično os dolga 3m.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov