torpedo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

mare63
Poročnik fregate

torpedo

OdgovorNapisal/-a mare63 » So Nov 28, 2009 11:41

Pozdravljeni morjeplovci
Plujem z mojo barčico katero poganja znameniti Torpedo. Morje bonaca, sonček, delfinčki.... tam nekje pri Lošinju. Obrati motorja na 2500 obrati. Naenkrat padejo obrati na 500. Zmanjšam plin in držim motor na 500 obratov. po kaki minuti, dodam plin in veselje se ponovi...bonaca, sonček....motor normalno na 2500. Po kakih 20 minutah obrati zopet padajejo. Zgodba se ponovi trikrat štirikrat......dokler ne gre več in plujem z pomožnim...znameniti T18.
ker je bila to zadnja ruta v sezoni in ker je šla barka na suho se s tem problemom nisem imel več časa ukvarjat. Me pa sedaj počasi "najeda " ker komaj čakam novo sezona.....vendar kaj poreče moj prijatelj Torpedo :(
Skratka....nasvet ? Voda v nafti ?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Nov 28, 2009 14:30

Prva kontrola dotok goriva. Morda zamašen filter (umazanija v tanku, zlasti, če je bolj prazen), morda tudi voda,.....
Če to ne bo prineslo uspeha, pa naprej: črpalka goriva, regulator,.....
Najprej preveri filtre goriva!
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » So Nov 28, 2009 17:21

Tudi jaz sem imel pred leti podoben problem.Napaka je bila banalna.Dovodna cev med rezervarjem in črpalko goriva je imela majhno luknjico, pa je črpalka poleg nafte vlekla še malo zraka.Predno sem to ugotovil sem menjal črpalko za gorivo, dize in še par stvari.Na koncu pa še dva metra šlaufa in stvar je bila rešena.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Nov 29, 2009 11:44

Bok
daj mu v eno kanto natoč sveže nafte in novo dovodno cev pa boš videl ali bo moral T 18 kaj pomagati ali bo torpedo ok.to so drugač hvaležni in vzdržljivi motorji.
LP Iztok
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Ne Nov 29, 2009 12:02

Tudi sam mislim da je problem povezan, z neko napako na dovodu goriva. Najbolje da preventivno menjaš cevi med motorjem in tankom, z leti ratajo porozne in hitro pride do kakšnega iztekanja goriva...
LP, Uroš.
mare63
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a mare63 » To Dec 01, 2009 19:15

Fantje hvala za nasvete
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Dec 05, 2009 10:20

Vsekakor bi najprej preveril gorivo, kot ti je bilo svetovano že prej. Najverjetneje ti pumpa vleče z zrakom pomešano gorivo, saj praviš, da ti motor še deluje na nizkih obratih, Ko zaustaviš motor se mehurčki zberejo na zgornjem delu cevke ali filtra in gorivo se v majhnem delu "očisti" zraka, zato nekaj časa zopet deluje brez problema.

Prva naslednja možnost pa bi bila, (NE V TVOJEM PRIMERU !, vseeno bi preveril), da imaš močno zabasan izpuh. Če so slabe šobe, kar pri barkah ni redko saj motorji dolgo stojijo pa še velika možnost je, da pride voda v gorivo, obstaja velika možnost, da se nekje v predelu, kjer se slana voda meša z izpuhom nabirajo saje, ki zamašijo izpuh. Videl sem že na lastne oči, da se je to zgodilo na nekem Yanmaru. Ni bilo več prehoda, motor je vžgal, ko pa si dal gas ga je zadušilo in je crknil.
LP
Nikola Tesla
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » So Dec 05, 2009 14:22

Tudi tole je dobro preventivno preveritit ja! Lani smo na našem Volvotu menjali koleno, kjer pride voda iz izmenjevalca v izpuh, luknja v kanalu je bila več kot 50% zadelana! Opozorilo pa je prišlo od nekoga, ki mu je zaradi tega šel motor rakom žvižgat, ker dobesedno ni bilo več dovolj pretoka skozi izpuh!
LP, Uroš.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov