Vzdrževanje dizel motorjev v jadrnicah

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

al

Re: Vzdrževanje dizel motorjev v jadrnicah

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 16, 2020 07:04

polanc napisal/-a:Jaz ga zamenjam na 2 leti,to je podobno ,kot da bi ga na avtu menjal vsak teden.Na sezono požgem do 100 l nafte,letos 50 cca.

ja sej... mislim, da je v Yanmar service manual navedeno 250ur celo. bi moral preverit. ampak jaz to menjam na 100 do 150.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Sep 16, 2020 07:32

Jaz pa menjam konec vsake sezone in je cez zimo not frisno olje in naceloma ne gledam ur. Razen ce bi jih res naklofal da bi moral prej menjat ampak smo k sreci jadralci :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Sep 16, 2020 08:46

Jasno je, da je olje kri motorja in če je menjava redna ali celo mal prej, toliko bolje.Pa držat se enega olja in ne menjavat firme olj.Jaz sem že 30 let na Motulu, na vsem, motor,avto, barka.Trenutno sem dal v Yanmarja, ki še ni montiran v barko, MPM olje, bom pa še videl, če bo redna dobava bom mogoče ostal na njem, drugače pa MOTUL 15W40.Vedno po sezoni ko slano vodo sperem iz imenjevalca, potegnem v motor preko gl.črpalke vode, še par litrov antifriza, ki mal namaže tudi impeler, izmenjevalec in ispušni sistem, losam še alternator, da se jermen sprosti in ni napet, kar je dobro tudi za vse ležaje v sistemu njegovega pogona.
mašinfirer
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Sep 16, 2020 09:11

Jaz isto sam jaz v vse tankam ford formula f. :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Sep 16, 2020 13:58

Kolikor sem videl, je Ford formula samo 5w-30, to pa ni za čoln z notranjim motorjem pa naj bo benz al dizel.Je pa tipično avtomobilsko olje za večina avtomobilov.
mašinfirer
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Sep 16, 2020 14:33

pazi zdaj... kad proradi
Xilinx Vivado HLx trainee
james.7
Kapitan
Kraj: Vrtojba-portorož

OdgovorNapisal/-a james.7 » Sr Sep 16, 2020 19:43

Tudi jaz imam yanmarja 2 cilindra direktno hlajen in bom v kratkem naredil servis. Prekontroliral bi tudi zracnost ventilov (po manualu naj bi na 500ur in mera naj bi bila 0.2 mm). Zanima me ce to redno delate ali bol ne oz. preusčate drugim?

Lp
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Sep 16, 2020 20:03

Pri polni sintetiki ni sile če je 5w30 v čolnu. Ford se je lotil na tak način, da so motorji totaln podn je pa olje zato dobro pa res đabe za to kar je. Sicer je pa motul super zadeva ja sam o ceni bi se dal še kako rečt..
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » So Avg 13, 2022 09:05

Ali je za zimovanje dovolj dodati ta aditiv v nafto pa malo laufat motor z njim, al pa je treba konzervirat še s sprejem prek vsisa zraka? Slika
Motor je Yanmarr 1gm10.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Avg 13, 2022 12:08

Tega aditiva ne poznam. Vsi aditivi niso učinkoviti, odkar ni več dovoljeno dajat strupov vanje. Jaz uporabljam tega in tega
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Avg 15, 2022 09:57

Ker imam na motorju toplotni izmenjevalec in v motorju antifriz, nataknem na impeler pumpo šlauf s sladko vodo in zalaufam motor, da se spere pot, kjer je morska voda, nato dam v vedro antifriz in to ponovim še enkrat, s tem se namaže impeler in vsa pot morske vode, obenem pa ostane antifriz tudi v izpušnem sistemu, kar je samo dobro zanj. Olje v motorju menjam vsako drugo sezono, glede na prevožene ure obratovanja(150-200). Olja so danes tako kvalitetna, da se v času mirovanja ne sproščajo nobene kisline ali kaj podobnega. Menjati olje po vsaki sezoni mi je nesmiselno in s tem ne narediš nič bistvenega, razen zadovoljiš lasten predsodek, ne škoduje pa ne, to je res. Pa še nekaj, kar verjetno ne naredi nihče, sprostim jermen na jermenicah, da ni napeto čez zimo. Ne trpi ne jermen ne ležaji, ki jih le ta špona. Nafto sčrpam ven, ker imam enostaven dostop do rezervarjev in rezervarja sčistim do suhega. Tudi rezervarja sladke vode spraznim in vso vodno inštalacijo, da ne zmrzne, ker mi barka preko zime stoji doma.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Avg 15, 2022 10:02

omas napisal/-a:Ali je za zimovanje dovolj dodati ta aditiv v nafto pa malo laufat motor z njim, al pa je treba konzervirat še s sprejem prek vsisa zraka? Slika
Motor je Yanmarr 1gm10.

@Omas
A boš dal barko ven čez zimo?
Če ne, je najboljši konzervans, da vsake toliko zalaufaš motor. Jesenska, zimska, pomladanska jadranja so pa itak poslastica :wink:
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Po Avg 15, 2022 11:33

Čez zimo bo zunaj ja. Ne dobim nikjer tega spreja za konzervacijo. Ta WD40 imam na barki. Bi lahko kar tega not našprical?
Slika
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Avg 15, 2022 12:30

O silikonih sklepam tole, lahko se sicer motim, ker ni moje področje. Silikon je molekula, kjer se v verigi izmenjujeta silicij in kisik. Ko to zgori, ostane SiO2, kristali, nekje na zgornjem koncu lestvice trdote. Zato zadev, ki vsebujejo silikone, ne bi šprical v motor.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 10 gostov