Odvodni ventil na wc-ju

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

manfred8
Kapitan

Odvodni ventil na wc-ju

OdgovorNapisal/-a manfred8 » Če Jul 13, 2023 22:54

Pozdravljeni,

Imam težavo, da se mi je začel odvodni ventil na wc-ju težje odpirat in zapirat in volk je nabra nokoli njega.
Naj pustim zaprtega , do menjave. Ali je nevarno, da poči in mi zalije čoln. Nisem ekspert, zato bi prosil za vaše mnenje.
Hvala.
samodaje
Kapitan bojne ladje

Re: Odvodni ventil na wc-ju

OdgovorNapisal/-a samodaje » Pe Jul 14, 2023 07:36

Je bilo ze dosti napisano na to temo na forumu, malo poišči. Jaz bi ga čim manj uporabljal(še raje pustil zaprtega, če imaš to možnost) in ob prvi priliki menjal.
manfred8
Kapitan

OdgovorNapisal/-a manfred8 » Pe Jul 14, 2023 07:57

Hvala za odgovor, sem enako razmišljal.
Hvala.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 14, 2023 08:52

Ko smo ravno pri ventilih eno vprasanje.

Imam precej nov ventil (kake 3 leta nazaj menjan) na lijaku in kot kaze je nekje v zglobu delno zamasen. Sem probal s kislino, zajlo, pumpo... skratka vsem zivim pa se vedno slabo pozira.

A je mozno, da se je kugla v ventilu zagozdila nekje na pol glede na to, da nic ne pomaga pri 'obmasevanju' ? Rocica ventila se sicer normalno premika.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Pe Jul 14, 2023 10:14

Meni so se nabrala vlakna od krp v ventilu. Ven sem jih dobil z zunanje strani. Požokal sem z vezico ali kakšno žićko.

MKN
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 14, 2023 11:58

MKN napisal/-a:Meni so se nabrala vlakna od krp v ventilu. Ven sem jih dobil z zunanje strani. Požokal sem z vezico ali kakšno žićko.

MKN

Žokam ko blesav z vsem zivim pa se zdi, da je nekaj trdega, vecjega. Priporoca kdo kaksno posebno 'zajlo'? Pride mi do kolena ali te ovire in me gre nikamor vec. Z vsem kar probam se zacne zvijat. Tut recimo stromarski lax
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jul 14, 2023 12:09

1stofficer napisal/-a:Rocica ventila se sicer normalno premika.

Poskusi, če se ventil sploh zapira in odpira, ko premikaš ročico. Lahko, da je zaribal, čeprav se ročica premika.
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Pe Jul 14, 2023 12:33

Ko omenjaš koleno je sigurno nekaj v njem.
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Ne Jul 16, 2023 08:52

Meni tudi stromarski laks ne gre čez 90 stopinjsko bronasto koleno, pa ni zabit
betinjan
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a betinjan » Ne Jul 16, 2023 09:35

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AI ... -s-no?.jpg

Pred nekaj leti sem kupil barko, ki je bila prej nekaj mesecev na kopnem v marini. Po vgradnji novega JABSCO WC-ja mi nikakor ni potegnilo vode kljub odprtem vsisnem ventilu. Z veliko muke mi je potem uspelo izbezljati predmete na sliki. Kakšna žival verjetno ni spravila ozimnice v sesalno cev. Prej bi rekel, da se je pozabaval kakšen šaljivec...
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Jul 17, 2023 08:15

H2O napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Rocica ventila se sicer normalno premika.

Poskusi, če se ventil sploh zapira in odpira, ko premikaš ročico. Lahko, da je zaribal, čeprav se ročica premika.

Ročica se lepo premika nič se ne zatika. Tudi drži vodo ko je zaprta. Ko jo odprem in je v lijaku pol vode recimo, požre vodo na polno celo z vrtincem. Čist na koncu pa se prazjenje zelo upošasni. Je možno, da se to dogaja preprosto zato, ker je odtok pod vodo gladino in potrebuješ pač nek pritisk, da voda odteče? V cevi ostane voda skoraj do ravni lijaka tudi če je ventil dlje časa odprt in ne točim vode
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Jul 17, 2023 08:39

1stofficer napisal/-a:Čist na koncu pa se prazjenje zelo upošasni. Je možno, da se to dogaja preprosto zato, ker je odtok pod vodo gladino in potrebuješ pač nek pritisk, da voda odteče? V cevi ostane voda skoraj do ravni lijaka tudi če je ventil dlje časa odprt in ne točim vode
Pri meni je podobno. Ko je bla barka na suhem, sem snel cevi, da je ostalo samo koleno, in pol z zunanje in notranje strani čistil s šraufencigrom, pa kovinsko zajlo, pa ni bilo nič notri. Mislim, da enostavno ni zadosti padca (pritiska).
Bi pa pripomnil, da je treba v tak sistem spuščati čim manj koščkov hrane npr. pri pomivanju, ker zna biti, da ne potonejo in plavajo na površini odtočne cevi, lahko povzročajo slabši pretok, pa še smrdi iz lijaka.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Jul 17, 2023 09:34

modro morje napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Čist na koncu pa se prazjenje zelo upošasni. Je možno, da se to dogaja preprosto zato, ker je odtok pod vodo gladino in potrebuješ pač nek pritisk, da voda odteče? V cevi ostane voda skoraj do ravni lijaka tudi če je ventil dlje časa odprt in ne točim vode
Pri meni je podobno. Ko je bla barka na suhem, sem snel cevi, da je ostalo samo koleno, in pol z zunanje in notranje strani čistil s šraufencigrom, pa kovinsko zajlo, pa ni bilo nič notri. Mislim, da enostavno ni zadosti padca (pritiska).
Bi pa pripomnil, da je treba v tak sistem spuščati čim manj koščkov hrane npr. pri pomivanju, ker zna biti, da ne potonejo in plavajo na površini odtočne cevi, lahko povzročajo slabši pretok, pa še smrdi iz lijaka.

Točno to se tut meni zgodi. Ko sem probal odmašit z gumo na palci (ne vem kako se temu reče - neki za sekrete odmaševat skratka) je butnlo ven majhne končke hrane. Tko da očitno je problem identificiran in nekako rešen...

hvala vsem 8)

Kdo je na strani

Po forumu brska: Aky in 3 gosti