Tesnenje osovine

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: Tesnenje osovine

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Avg 17, 2023 09:17

modro morje napisal/-a:Pripomnil bi še, da je izvedba brez potisnega ležaja in kardana precej problematična, ker se motor pri malih obratih precej trese (skupaj z akso), vibracije in zvok pa se (preveč) prenašajo na trup.

Jaz sem na Elan 295 imel precej vibracij in sem zato vgradil Aquadrive.
viewtopic.php?f=2&t=6936
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Če Avg 17, 2023 10:16

Grega295 napisal/-a:Jaz sem na Elan 295 imel precej vibracij in sem zato vgradil Aquadrive. viewtopic.php?f=2&t=6936
Hvala Grega, ta prispevek sem že pred časom z zanimanjem prebral, vendar se mi zdi vgradnja potisnega ležaja in HK zgloba preveč komplicirana zame. Pravzaprav sem upal, da bom z menjavo samo amortizerjev kaj izboljšal, pa sem se uštel. Nabavil sem Ellenbognove po njegovih priporočilih, pa so bli premehki. Nato sem se mu pritožil, pa je takoj reagiral in poslal 2 kompleta drugih. No zdej mam sicer ene njegove, samo ni nič bolje glede vibracij, kot prej, jih pa ni hotel nazaj, tko da jih mam viška.
No, ampak point te teme je bil tesnenje osovine, ki pa je kljub občasnim ekscesnim pojavom tresenja še vedno brezhibno.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Sep 24, 2023 22:48

3cilinderski yanmar ti nima kaj tres kljub direktnemu vpetju… je kdo od vas kdaj pregledal osovino in pa scentriral motor na osovino ?
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Ne Jun 23, 2024 07:42

Mi smo včeraj zamenjali Volvo ležaj za tesnjenje osovine.
Čez par dni gre barka v vodo.
Pk navodilu moram z roko stisniti gumo čisto na koncu, toliko da odzračim in pride voda skozi.
Ker to še nisem delal me zanima ali je to treba ornk stisnit ali kako je s tem. Mi lahko kdo malo opiše kako naredit da bo ziher o.k.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jun 23, 2024 08:26

Kovač napisal/-a:Mi smo včeraj zamenjali Volvo ležaj za tesnjenje osovine.
Čez par dni gre barka v vodo.
Pk navodilu moram z roko stisniti gumo čisto na koncu, toliko da odzračim in pride voda skozi.
Ker to še nisem delal me zanima ali je to treba ornk stisnit ali kako je s tem. Mi lahko kdo malo opiše kako naredit da bo ziher o.k.

En dober nasvet mi je dal pred leti Bavarko:
Bavarko napisal/-a:Grega, tesnilo je v originalu že trdo. Za ga prezračit, ga potegni gor, zgoraj se bo naredila špranja(med osovino in tesnilko) in zrak bo siknil ven. Slišal boš pssssst, voda bo špricnila in to je to.

viewtopic.php?f=2&t=20728&p=293974&hilit=Volvo#p293974

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov