Kako preveriti izkoristek sončne celice
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Kako preveriti izkoristek sončne celice
Kako lahko izmerim izkoristek sončne celice? Letos se mi zdi da nekam slabo polni. Imam eno kitajsko flex varianto na biminiju cca 2 leti. A je možno da je šla tako hitro k vragu?
Re: Kako preveriti izkoristek sončne celice
Votronic MPP 165 Duo imam regulator
- 1stofficer
- Admiral
Max moč nekako oceniš prek MPPT regulatorja. Moj Victron ima zelo dobro statistiko med drugim tudi Wmax. Letos nov panel, deklariran za 190W a piše da je dejansko zmore več. Kar je res, dosedaj najvišji Wmax je bil 195W 
Lahko imaš težavo tudi na accu, slab stik na kakem konektorju al pa fejst umazan panel. Meni je puščavski pesek zmanjšal učinkovitost za cca 20%, tolk ga je bilo gor, plus dreki od galebov itd
Lahko imaš težavo tudi na accu, slab stik na kakem konektorju al pa fejst umazan panel. Meni je puščavski pesek zmanjšal učinkovitost za cca 20%, tolk ga je bilo gor, plus dreki od galebov itd
Če imaš 100W celico 12V, priklopi vzporedno 2 žarnici 55W in izmeri tok in napetost. Nato to pomnožiš in dobiš W.
Mogoče še tole za primerjavo,
Imel sem dve celici po 130W, Solarfam, opisani kot "shingled design", to je tista, ki ima celice zložene čisto skupaj in je cela črna, z deklariranim izkoristkom 22%. Potem mi je burja vgla dol nosilec in eno stolkla. Kupil sem novo Victron 175W in jo dal na svoj MPPT regulator. Skupaj torej 305W. Največ, kar sem dobil iz njih, je bilo 220W. Ležijo vodoravno, torej niso povsem dobro usmerjene. Torej 2/3 nazivne moči. Pomeri, koliko največ dobiš iz regulatorja, ko močno sije sonce, če je to blizu 2/3, je celica OK.
Je pa zanimivo tole, Victron ima 35% večjo deklarirano moč kot solarfam, daje pa 50% večjo moč.
Imel sem dve celici po 130W, Solarfam, opisani kot "shingled design", to je tista, ki ima celice zložene čisto skupaj in je cela črna, z deklariranim izkoristkom 22%. Potem mi je burja vgla dol nosilec in eno stolkla. Kupil sem novo Victron 175W in jo dal na svoj MPPT regulator. Skupaj torej 305W. Največ, kar sem dobil iz njih, je bilo 220W. Ležijo vodoravno, torej niso povsem dobro usmerjene. Torej 2/3 nazivne moči. Pomeri, koliko največ dobiš iz regulatorja, ko močno sije sonce, če je to blizu 2/3, je celica OK.
Je pa zanimivo tole, Victron ima 35% večjo deklarirano moč kot solarfam, daje pa 50% večjo moč.
motorni
Jaz v raznorazne kitajce (ne velja samo za sončne celice), čeprav se pri njih izdeluje vse kar človek nebi pričakoval, ne verjamem. Sploh ne v trajnost proizvodov.
Ni mi žal, da sem upošteval nasvet Nikole Tesle in zamenjal panel za močnejšega in Victronov kontroler. Na 120W panelu je bil maximalen odvzem 98 W in elektrike za hladilnik, glasbo, razsvetljavo... povsem dovolj.
Ni mi žal, da sem upošteval nasvet Nikole Tesle in zamenjal panel za močnejšega in Victronov kontroler. Na 120W panelu je bil maximalen odvzem 98 W in elektrike za hladilnik, glasbo, razsvetljavo... povsem dovolj.
jaz sem zadnjič primerjal svoje starjše flex panele. 60 watnega sem dobil z ladjo (nemški solarworld - ima vsaj 5 let), 100 watnega sem pa kupil (se ne spomnim firme, naj bi bil malo boljši - ima 4 leta).
Ugotovitev pa taka
- 60W je spravil ven 49W v lepem sončnem dnevu - tako da sem bil presenečn nad rezultatom
- 100W pa 46W - tako da lepo razočaranje
Tako da se pridružujem da se splača nakup dobrega, priznanih proizvajalcev oziroma z garancijo izhodne moči.
Ugotovitev pa taka
- 60W je spravil ven 49W v lepem sončnem dnevu - tako da sem bil presenečn nad rezultatom
- 100W pa 46W - tako da lepo razočaranje
Tako da se pridružujem da se splača nakup dobrega, priznanih proizvajalcev oziroma z garancijo izhodne moči.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov