Konzervacija motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

iztok321
Praporščak
Kraj: CELJE

OdgovorNapisal/-a iztok321 » Pe Nov 13, 2009 21:15

Lep pozdrav.Vsi so dali kar dobre napotke.Jaz sem srečal starega čiča ki je konzerviral težke motorje v stari jugi v JNA.Za dizel motor zmešaš pol nafte pa pol olja za dvotaktne motorje tako olje ki zgoreva in maže.Daš to v malo šprico posoda kot za stekla umivat.Motor ogreješ in počasi špricaš v usis zraka brez filtra ko motor dobro kadi ugasneš motor pa poviješ usis zraka in snameš gumo na izpuhu pa še to poviješ z selotejpom neprodušno.Cilindri so masni pa vlažen zrak ne pride do venilov in cilindrov.izpustiš vodo pa to kar predlagajo z antifrizom.To ni bohve kaj boš pa boljš spal.Daj ven še impeler da se zravna pa ga zavi v alu folijo da ni na svetlobi.Motor pa jaz pošpricam kar s tistim kar je ostalo v sprici pa spomladi mal smrdi no saj rosta pa ni.
ICI
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Ne Jan 03, 2010 15:02

Gaso napisal/-a:V bistvu največ škode lahko narediš prav z ispiranjem s sladko vodo. Sicer je problem v tem da ti lahko v motorju sladka voda zamrzne, sicer ob morju ni ravno verjetno, lahko pa se zgodi. Če voda zamrzne pa lahko poči tudi blok motorja. Ne vem zakaj toliko komplicirate s tem izpiranjem in pranjem, tudi če je barka v vodi, je enako kot če je zunaj. Če 16 let nisi delal nič(pranje motorja), zakaj bi sedaj nekaj spreminjal. Če imaš v motorju morsko vodo, ki ima nižje ledišče, si lahko miren, da ti ob morju nebo zmrznil motor.

Drugače je najbolje isprati z antifrizom kot predlaga Admin, predvsem zaradi ledišča in korozivne zaščite, vendar je obvezno potem oprati s sladko vodo impeler, ker mu antifriz škoduje. Če pa se ne spira z antifrizom, potem pa je bolje ne delati nič in imeti morsko vodo v motorju.

Gaso prav lepo pozdravljen

Vsako sezono sperem motor natudi z antifrizom zadaj kanta in na slušalke .
Kot si napisal ,da je potrebno ob vsem tem še impeler sprati s sladko vodo.To sicer res nisem še v nobenem manualu zasledil ampak mogoče hmm je pa potrebno si mi dal misliti.Imam notranji motor mercruiser bravo 3 ali to pomeni ,da moram še sneti impeler ter ga z vodo oprati. :?: :?:

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Jan 03, 2010 19:09

Toliko se je že pisalo o izpiranju motorjev. Eni so za drugi proti in tako je tudi prav. Vsak ima neko svojo razlago povezano z logiko svojega razmišljanja. Brez skrbi, tudi pisci raznik člankov, manualov ali knjig o morjeplovstvu, imajo različna mišljenja. Tako , da po moje ne igra velike vloge izpiranje, ne izpiranje. Dobro pri manjših izvenkrmnih motorjih je to bolj pomembno, ker zaradi konstrukcije motorja samega, ne morejo naredit tako masivni sistem , kot je pri vgradnih motorjih, radi tega je smiselno pri teh motorjih izpiranje.
Nisem pa še zasledil, da bi kdo omenil, da večkratno štartanje preko zime, tudi ni najpametneje, brez naknadnega izpiranja z svežo vodo. Zakaj. Vzrok je fini pesek, posebej , če je plovilo vezano v kalni marini oz. vezu, kjer je blatna voda. Ta fini pesek oz . prah , se nabira v sistemu za hlajenje, in če po izpiranju spustimo vodo iz sistema, se ta prah strdi in kasnejša cirkulacija vode, ga ne splahne v celoti. Kanali postajajo vedno slabše prevodni, posebej v hladilniku izpušnih plinov, kateri leži vodoravno.
Ko sem odprl VP MD 21, nisem mogel verjet. Samo na zgornji strani, še je bilo pretočno, levo, desno in spodaj, sem moral dobesedno ven štemat ta prah , kateri se je z leti nabiral. No za mene hvala bogu, ker je prejšni lastnik rekel, da se mu malo preveč greje, so pa pluli po celem sredozemlju in jih je bilo strah , da ostanejo brez motorja, na jadrnici, in sem ga dobil precej ugodno
:) .
Kaj hočem povedat. Pesek , je najmanj tako neugoden za hladilni sistem ( zunanji seveda) kot sol, in s tem tudi za motor sam, zaradi pregrevanja.
LP
mare63
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a mare63 » Ne Jan 03, 2010 22:20

Prah ? Kaj pa vodni kamen !?

Kdo je na strani

Po forumu brska: UrbanBatic in 8 gostov