betonski blok

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

Re: betonski blok

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Apr 29, 2026 09:32

Bom kar tole temo uporabil, ker je itak že skrenila z osnovne teme.

Ali kdo prakticira kratkotrajni privez (za eno, dve noči) na prazen oz. prost betonski blok? Takole predvsem izven sezone se zgodi, da so kakšni bloki še brez boj ali se najde kak opuščen blok bližje obali, kjer je dno itak skalnato in ni za sidranje.

Ušesa na bloku znajo biti rjasta, tudi poraščena s školjkami, zato se samo vrv lahko ob kakem slabšem vremenu nariba, preriba. Ali obstaja kakšna možnost kakega varnega karabina ali varno in karabin ne gre skupaj sploh? Da se potopiš do bloka in na hitro zapneš.

Na pamet mi pade še kos tanjše verige, na katere oba konca zavežeš vrv in imaš potem verigo skozi uho bloka, oba konca vrvi pa na bitvi.

Še kakšna druga ideja? Pa da ne kvačkaš dolgo pod vodo in je enostavno za namestitev.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Apr 29, 2026 11:08

Takole sem se tudi jaz ze 'svercal' za kak dan. Navaden karabin se lahko sname, (se mi je ze zgodilo, sup in byboat). Al vzames takega, ki ima zascito al pa gambet. prej si das gor ketno al pa vrv. To je ziher in ne vzame veliko casa za pripet na rinko. Al pa ce je lepo vreme das neko staro debelo vrv okol rinke, za eno noc ti je ne bo preribalo.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Sr Apr 29, 2026 22:54

potopiš se do bloka,skozi uho potegneš vrv in oba konca privežeš na barko,
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Po Maj 04, 2026 11:45

igorb napisal/-a:potopiš se do bloka,skozi uho potegneš vrv in oba konca privežeš na barko,

Če to počneš, obvezno oba konca na isto bitvo!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Maj 04, 2026 14:32

Sicer se štrik s tem ko barka opleta levo desno vrv žaga...Drgač pa jebčkate se z tauhanjem pa ne vem kaj vse..nebi kupli kvalitetno in dovolj težko sidro pa vse težave izparijo..Vulcan,Rocna,Mantus..pa morda še kaj novejšega kar jaz ne poznam..Je pa res da so sidra relativno draga..
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » To Maj 05, 2026 11:21

polanc napisal/-a:Sicer se štrik s tem ko barka opleta levo desno vrv žaga...Drgač pa jebčkate se z tauhanjem pa ne vem kaj vse..nebi kupli kvalitetno in dovolj težko sidro pa vse težave izparijo..Vulcan,Rocna,Mantus..pa morda še kaj novejšega kar jaz ne poznam..Je pa res da so sidra relativno draga..

sej imam dobro sidro,samo na nekaterih sidriščih, so ali so bili npr pred Silbo,Unije so v vodi dobri bloki in potop tiste 3 do 4 metre ni nekaj extremnega,in vrv lahko daš precej krajšo kot verigo.

.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Maj 05, 2026 15:47

Na kakšnih mikrolokacijah lahko pride prav, manj imaš radija, v plitkejšem si lahko, bližje obali...ali pa je dno neugodno za sidranje.

Nekako se mi zdi najboljša varianta, 1m ketne, na vsaki strani gambet in na njiju na vsaki strani vezanih (bolje seveda vpletenih s kovinskim ušesom, ampak ker ne gre za stalen vez bo ok) nekaj m štrika. Potegneš en konec skozi uho bloka toliko, da je ketna na sredini v ušesu bloka in vežeš na bitev.
Aky
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Aky » Sr Maj 13, 2026 12:35

hrošč napisal/-a:Na kakšnih mikrolokacijah lahko pride prav, manj imaš radija, v plitkejšem si lahko, bližje obali...ali pa je dno neugodno za sidranje.

Nekako se mi zdi najboljša varianta, 1m ketne, na vsaki strani gambet in na njiju na vsaki strani vezanih (bolje seveda vpletenih s kovinskim ušesom, ampak ker ne gre za stalen vez bo ok) nekaj m štrika. Potegneš en konec skozi uho bloka toliko, da je ketna na sredini v ušesu bloka in vežeš na bitev.

Z gambeti na ketni je hudič, ker materiali niso enaki in ti bo enega ali drugega zaradi galvanike hitro požrlo. Kolegu se je to zgodilo zgolj po 6 mesecih. Je pa na srečo gambet odpadel, ko se je vezal.

A.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Sr Maj 13, 2026 13:05

ok moj nasvet je bil za čez noč
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Maj 13, 2026 15:26

Kaj pa das ppzem namest gambeta?
Aky
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Aky » Sr Maj 13, 2026 16:01

1stofficer napisal/-a:Kaj pa das ppzem namest gambeta?

Debeli štrik.

A.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Maj 13, 2026 20:58

Aky napisal/-a:
hrošč napisal/-a:Na kakšnih mikrolokacijah lahko pride prav, manj imaš radija, v plitkejšem si lahko, bližje obali...ali pa je dno neugodno za sidranje.

Z gambeti na ketni je hudič, ker materiali niso enaki in ti bo enega ali drugega zaradi galvanike hitro požrlo. Kolegu se je to zgodilo zgolj po 6 mesecih. Je pa na srečo gambet odpadel, ko se je vezal.

A.

To bi bilo samo za kako noč kje, tako da ni bojazni za galvaniko, sicer pa opozorilo na mestu, da.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Maj 13, 2026 21:53

Zakaj bi se pocinkan gambet stepu z pocinkano ketno al pa železnim očesom bloka?
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Maj 13, 2026 21:59

polanc napisal/-a:Zakaj bi se pocinkan gambet stepu z pocinkano ketno al pa železnim očesom bloka?

Js mam tudi na privezu ketno muringa spojeno s pocinkanim gambetom na debelo ketno, ki je položena na dno. Pa drži par let, obraba gambeta se vidi samo na stikih s ketnami. Ocenjujem da zaradi trenja in ne galvanike, ta bi najbrž žrla material bol enakomerno in ne samo na spojih.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Maj 13, 2026 22:03

jaz sem vedno tak spoj ovil z enimi hlačami al pa puloverjem in povil z vrvico in je blo bolj pri miru ni vedno gibalo...
Pa 3 m metne na moji boji je vagalo 60 kil pol veste kok je bla debela uho na bloku je blo pa fi 40 mm materjal..stari dobri cajti k je bla barka pod bolnco v Valdoltri...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta