izračun elise
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
izračun elise
Prelistal sem forum in zasledil veliko internetnih linkov za izračun elise, vendar za svojo barčico še nisem uspel izračunat.
Imam gliser znamke rainerr ( USA ),dolg 6.1 metra.Prejšnji motor je bil Volvo Penta AQ170 in noga Volvo Penta 270. Prstavno razmerje noge in št. elise sporočim naknadno saj je barka pri južnih sosedih. Sedaj imam mariniziran motor Volkswagen marine 165-5 Pri 4000 obratih doseže zmoglivost 165 km. Noga je bravo 3 duoprop. .
Zanima me ali lahko izračunam na podlagi internetnih linkov za eno eliso ali obstaja kak drugi link ki vsebuje izračun za duoprop.
Oziroma ali ima kdo 6 m dolg gliser z duopropom in približno enako moč motorja.
LP
Marko
Imam gliser znamke rainerr ( USA ),dolg 6.1 metra.Prejšnji motor je bil Volvo Penta AQ170 in noga Volvo Penta 270. Prstavno razmerje noge in št. elise sporočim naknadno saj je barka pri južnih sosedih. Sedaj imam mariniziran motor Volkswagen marine 165-5 Pri 4000 obratih doseže zmoglivost 165 km. Noga je bravo 3 duoprop. .
Zanima me ali lahko izračunam na podlagi internetnih linkov za eno eliso ali obstaja kak drugi link ki vsebuje izračun za duoprop.
Oziroma ali ima kdo 6 m dolg gliser z duopropom in približno enako moč motorja.
LP
Marko
Za tole Bravo Three nogo bo treba vedeti prestavno razmerje. Verjetno je nekje okrog 1.65:1.
Premeri propelerjev so vsi enaki, dobi se samo različen korak. Pri tem Bravo Three (oziroma "duoprop") ne spremeni zadeve.
Za Bravo Three so na voljo propelerji s korakom sodih vredonosti, mislim, da se začne pri 20", 22", 24", ta zadnji pa je 26". Povej prestavo od nove noge, pa bomo videli...
LP
Premeri propelerjev so vsi enaki, dobi se samo različen korak. Pri tem Bravo Three (oziroma "duoprop") ne spremeni zadeve.
Za Bravo Three so na voljo propelerji s korakom sodih vredonosti, mislim, da se začne pri 20", 22", 24", ta zadnji pa je 26". Povej prestavo od nove noge, pa bomo videli...
LP
Lep pozdrav.Danes bom se potrudil,da ne manjka kaka vejica ali pa kaj drugega.Pri gliserjih je težko zračunati pravi propeler,sploh pa pri tej dolžini.To pa zato, ker je čoln težak caa 1400 kg ko si sam še 100kg (vštel sem se kak pir zraven)ko pa naložiš še posadko pa vse ostalo,pa za tak trup pomeni velik upor.Jaz bi naredil takole.Šel na pivo pa malo razmislil, kako bom to sezono največ plul in katera plovba mi bolj pomeni.Mogoče tista ko grem sam s prijateljem ribe lovit, to pomeni ,da je gliser malo obremenjen.Al pa tista ko maš polno ljudi na čolnu pa še mal smučate.Da bi našel pravo in idealno razmerje za obremenitev 200kg al pa 500 kg na čoln ne bo šlo. To je velika razlika za tako površino dna,ki nalega na vodo pri glisiranju.Tudi trim plošče pomagajo ,čeprav malo večje ne zgledajo najlepše.Z njimi zmanjšaš tlak na trup, če so prav nastavljene.Malo opiši kako dela motor pri polni teži,mali teži,kako hitro zglisira, a se motor kaj matra,se voda zadaj precej peni...
ICI
Na podatke in iskušnje pri prejšnjem motorju Volvo Penta AQ170, se ne bi nanašal, saj je bil motor dokaj utrujen.Naj povem, da je motor po katalogu razvil 170KM pri 5200 obratih. Imel sem eliso 13*17, velikost pa ne vem, saj jo nimam pri sebi in sem glisiral MAX 28 NM pri 3150 obratih Če sem dal manjšo eliso je dobil na pospeških in se ustavil pri 25 NM pri 3400 obratih. Gliser je pričel glisirat pri 18 NM. Motor pa je samo tulil ( skratka se ti zasmili ) Tako da te podatke bi zavrgel, saj motor se sploh ni zavrtel v svoje delovno območje.
O novem motorju in nogi nimam izkušenj. Podatki o njemu so na tem linku
http://www.vw-m.de/fileadmin/PDFs/engin ... 65-5_e.pdf
http://www.vw-m.de/index.php?id=13&L=1
Pomoč potremujem, saj konkurence ni za BRAVO TREE, Tako da elise se vrtijo nekje 1200 eurov. Pa se mi zdi nesmiselno, da kupim eliso in da jo imam potem v garaži.
Po drugi strani sem mislil če ima kdo to nogo, da mi posodi eliso za kak dan ( seveda usluga je vrnjena ), da vsaj približno vem kam se obrniti.
Vesel bom vsake pomoči.
O novem motorju in nogi nimam izkušenj. Podatki o njemu so na tem linku
http://www.vw-m.de/fileadmin/PDFs/engin ... 65-5_e.pdf
http://www.vw-m.de/index.php?id=13&L=1
Pomoč potremujem, saj konkurence ni za BRAVO TREE, Tako da elise se vrtijo nekje 1200 eurov. Pa se mi zdi nesmiselno, da kupim eliso in da jo imam potem v garaži.
Po drugi strani sem mislil če ima kdo to nogo, da mi posodi eliso za kak dan ( seveda usluga je vrnjena ), da vsaj približno vem kam se obrniti.
Vesel bom vsake pomoči.
Moje mnenje je, da bi s tem motorjem in neko normalno obremenitvijo moral preseči 30 vozlov, kar da pri 4.000 vrt/min in prenosu 2.0:1 propelerje s korakom 22". Diesel motor ima tudi velikanski navor in bo z lahkoto izglisiral...
S korakom 24" bi pri 4000 vrt/min dosegal že preko 35 vozlov, kar pa mislim, da čoln ne bo zmogel.
22" Bravo Three propelerjev je polno, saj so montirani na večini cruiserjev dolgih okrog 8 metrov. Jaz imam doma svoje 26" na zimovanju, vendar ti ta korak ne bo koristil...
LP
S korakom 24" bi pri 4000 vrt/min dosegal že preko 35 vozlov, kar pa mislim, da čoln ne bo zmogel.
22" Bravo Three propelerjev je polno, saj so montirani na večini cruiserjev dolgih okrog 8 metrov. Jaz imam doma svoje 26" na zimovanju, vendar ti ta korak ne bo koristil...
LP
Pozdravljen,
danes sem slučajno bil v Trstu v trgovini Motomarine, pa so mi zračunali, da bi šel propeler od 26. Mislim da je preveč, Saj potem nasledna je samo še 28. Pa se sprašujem, kaj potem daš gor če imaš mašino z 350 KM.Tako da se nagibam na 24.
A slučajno si imel kake stike z firmo v Rijeki,ki se ukvarja z elisami? Jaz sem zasledil samo Zadar http://www.adriaprop.hr.
Če se bom odločil za 26 te prosim za pomoč.
Hvala
danes sem slučajno bil v Trstu v trgovini Motomarine, pa so mi zračunali, da bi šel propeler od 26. Mislim da je preveč, Saj potem nasledna je samo še 28. Pa se sprašujem, kaj potem daš gor če imaš mašino z 350 KM.Tako da se nagibam na 24.
A slučajno si imel kake stike z firmo v Rijeki,ki se ukvarja z elisami? Jaz sem zasledil samo Zadar http://www.adriaprop.hr.
Če se bom odločil za 26 te prosim za pomoč.
Hvala
Pri propelerjih za Bravo 3 nogo nimaš kaj komplicirat. Vse je original Mercruiserjevo in nič drugega. Edina stvar, ki jo lahko izbiraš je korak, vse ostalo je standard... Zato nič ne rabiš Adriaprop in podobnih firm...
Če bi dal gor 26", bi čoln moral doseči okrog 39 vozlov, to pa sem prepričan, da tvoja konjenica ne bo zmogla na tvojem čolnu. Še posebej, ker praviš, da si prej plul največ 28, tudi sedaj računaj, da boš nekaj čez 30 Kn.
Kot sem ti že rekel 22", mogoče pa celo 24", vse ostalo pa sigurno ne.
LP
Če bi dal gor 26", bi čoln moral doseči okrog 39 vozlov, to pa sem prepričan, da tvoja konjenica ne bo zmogla na tvojem čolnu. Še posebej, ker praviš, da si prej plul največ 28, tudi sedaj računaj, da boš nekaj čez 30 Kn.
Kot sem ti že rekel 22", mogoče pa celo 24", vse ostalo pa sigurno ne.
LP
Iz ZDA se po mojem okusu zagotovo ne izplača vlačit. Saj verjamem, da te bo zamikala cena, ki bo imela enako številko v dolarjih, kot tukaj v EUR, samo potem pa...
Najprej poštnina, ki ne bo mala za konkretno težke propelerje.
Nato sledi carina.
Plačaš vse špediterske stroške, ki so hitro okrog 50 EUR.
Na vse skupaj še 20% DDV.
Na koncu boš plačal več, pa še precej se boš namučil...
Glede trgovin, kaj pa vem. Poskusi v Yucci v LJ, mogoče ti lahko za kakšen dan posodijo tudi kaj za poskusit, če res rabiš točno to mero...
Najprej poštnina, ki ne bo mala za konkretno težke propelerje.
Nato sledi carina.
Plačaš vse špediterske stroške, ki so hitro okrog 50 EUR.
Na vse skupaj še 20% DDV.
Na koncu boš plačal več, pa še precej se boš namučil...
Glede trgovin, kaj pa vem. Poskusi v Yucci v LJ, mogoče ti lahko za kakšen dan posodijo tudi kaj za poskusit, če res rabiš točno to mero...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov