Flapi
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Flapi
Pozdravljeni,
Imam flape, kateri se ročno nastavljajo.
Zanima me,na kaj se orentiraš, da so flapi pravilno nastavljeni. Kako mora gliser glisirati ? a z čim večjo površino ali samo z krmo.Saj pri meni je gliser glede na morje ,kar pod velikim kotom,tako da moram voziti stoje.Pri tej vožnji pa sem imel flame 5 stopinj v morje glede na gliser.
Hvala
Imam flape, kateri se ročno nastavljajo.
Zanima me,na kaj se orentiraš, da so flapi pravilno nastavljeni. Kako mora gliser glisirati ? a z čim večjo površino ali samo z krmo.Saj pri meni je gliser glede na morje ,kar pod velikim kotom,tako da moram voziti stoje.Pri tej vožnji pa sem imel flame 5 stopinj v morje glede na gliser.
Hvala
.
Brez zamere, toda malo mešaš pojme.
Flapi so naprava, ki je v veliko pomoč hitrim čolnom, barkam z močnimi motorji ko gredo iz režima plovbe v glisiranje. Ko pride barka v režim glisiranja se flape poravna po potrebi in tudi uravna levo- desno, da je barka "znivelirana".
Se pravi, da flape imenujemo samo tiste ki jih lahko med plovbo reguliramo oz. nastavljamo.
Ker imaš samo krilca od "flapov", ki jih nastavljaš ko barka miruje, ne opravljajo svojega namena.
Če mene vprašaš, ker imam izkušnjo s prejšnjim čolnom, bi jih nastavil ravno z dnom. Kot podaljšek vodne linije. Morda za kakšni dve stopinji dol.
Ker pa očitno težko izglisiraš, s tem, da imaš dovolj moči za tak čoln, bi pogledal:
1. Kako je nameščen motor
-kavitacijska plošča mora biti ravna z dnom plovila
2.Kako obvladaš trimanje (kot potiska propelerja na vodno linijo)
LP
.
Brez zamere, toda malo mešaš pojme.
Flapi so naprava, ki je v veliko pomoč hitrim čolnom, barkam z močnimi motorji ko gredo iz režima plovbe v glisiranje. Ko pride barka v režim glisiranja se flape poravna po potrebi in tudi uravna levo- desno, da je barka "znivelirana".
Se pravi, da flape imenujemo samo tiste ki jih lahko med plovbo reguliramo oz. nastavljamo.
Ker imaš samo krilca od "flapov", ki jih nastavljaš ko barka miruje, ne opravljajo svojega namena.
Če mene vprašaš, ker imam izkušnjo s prejšnjim čolnom, bi jih nastavil ravno z dnom. Kot podaljšek vodne linije. Morda za kakšni dve stopinji dol.
Ker pa očitno težko izglisiraš, s tem, da imaš dovolj moči za tak čoln, bi pogledal:
1. Kako je nameščen motor
-kavitacijska plošča mora biti ravna z dnom plovila
2.Kako obvladaš trimanje (kot potiska propelerja na vodno linijo)
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Ti je Pajer kar dobro odgovoril... Pri večji hitrosti morajo biti flapi, krilca nedvomno poravnani z dnom in nikakor nič v minus! Pri recimo 20 Kn jih je dobro imeti še nekaj v minus, potem pa s povečevanjem hitrosti za vsak vozel nekaj manj. Nad 25 do 27 Kn pa na praktično vsakem čolnu absolutno poravnano...
LP
LP
- Masterpiece
- Kontraadmiral
- Kraj: Ljubljana
- Kontakt:
Razmišljam o montaži flapov ali trima na moj čoln.Je Reinell 7,4 M (24ft) in volvo 200 KM..Na nogi nima niti trima.Se pravi si nimam s čim pomagati pri plovbi.
Sedaj pa me zanima ali naj samo zamenjam nogo ki bi imela trim ( sedaj imam volvo 280 brez trima) ali naj montiram flape in pustim to nogo kot je.
hvala za odgovore
Sedaj pa me zanima ali naj samo zamenjam nogo ki bi imela trim ( sedaj imam volvo 280 brez trima) ali naj montiram flape in pustim to nogo kot je.
hvala za odgovore
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov