Preklapljane akumulatorjev

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

lusi
Desetnik
Kraj: Kamnik

Preklapljane akumulatorjev

OdgovorNapisal/-a lusi » So Jan 30, 2010 11:37

Pozdravljeni
Priključujem se tej temi ker tudi mene za nima kako je najbolje
upravljati z 2 akumulatorjema-
Imam čoln 6,5m in motor Evinrude 150KM ter20aku.105Ah in 80Ah ter
prekliopno stikalo 1,2,0,1+2 in me zanima kda polnim aku.za porabnike in če lahko preklapljam stikalo med obratovanjem motorja??

hvala za odgovore in nasvete :?
LEPO JE UŽIVATI V VODI
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Jan 30, 2010 11:47

Preberi si temo AKUMULATOR, imaš skoraj vse napisano

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
lusi
Desetnik
Kraj: Kamnik

akumolator

OdgovorNapisal/-a lusi » So Jan 30, 2010 14:56

Hvala Joško
sem prebral ampak nikjer nisem zasledil kako je z preklopom med vožnjo

lp
LEPO JE UŽIVATI V VODI
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » So Jan 30, 2010 15:06

Nikola Tesla napisal/-a:
Fojki napisal/-a:...Ali lahko preklopiš stikalo iz pozicije 1 ali 2 v ALL npr ,ko motor že teče ?...

NIKOLI POD NOBENIM POGOJEM SE NE PREKLAPLJA ALI IZKLAPLJA AKUMULATORJA OD ALTERNATORJA MED DELOVANJEM MOTORJA !!!!!!!
ALTERNATORJU BODO DIODE PREGORELE 100%!!!! (Kdor ne verjame naj proba)
Včasih pa pregori najšibkejša dioda v veliki večini primerov pa celo dve ali več. Alternator je tako uničen in od tistega momenta alternator ne deluje več z eno ali celo z dvema fazama. Alternator ima tri navitja.
Lep pozdrav
Nikola Tesla :D

Sem ti poiskal, LP
Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » So Jan 30, 2010 15:58

Jaz imam dva akumulatorja po 60 Ah in stikalo 0-1-2-oba. Delam dnevne izlete in ko kje sidram, ponavadi preklopim na 1, da se mi od radia, Garmina in hladilnika slučajno ne bi vse izpraznilo. Potem štartam in se mi velikokrat zgodi, da prej pozabim preklopiti na oba, tako da preklop naredim potem kar med vožnjo.
Nikoli ni bilo nobenih problemov. Niti z glavnim, niti s pomožnim motorjem, ki tudi ima alternator, ki je priklopljen.
Ne spomnim pa se, da bi kdaj, razen ko vežem čez noč, preklopil na 0, posebej ne med vožnjo.
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » So Jan 30, 2010 16:07

Tudi jaz nikoli nisem imel problemov s preklapljanjem med vožnjo, alternator je 85 A, dve banki baterij 130Ah in 300 Ah, tudi radio nikoli ne izgubi napajanja med preklopi, pa instrumenti se tudi vmes nikoli ne ugasnejo. Morda je to razlika med samimi stikali, možno je tudi da se mi shit še lahko zgodi, čeprav se mi do sedaj še ni nikoli. Verjamem veliko stvari na besedo, ker je to cenejša šola, morda sedaj ne bom več preklapljal med delovanjem motorja, zakaj bi tvegal če ni potrebno, in lahko to pomeni nepotrebne sitnosti na dopustu
lp
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jan 30, 2010 16:07

Gospodje morjeplovci,počasi mi gre na živce ,ko tko propagirate to prestavljanje stikal med vožnjo,Ne vem ,ali želite Nikolo teslo izobraziti in mu dopovedati, da se sme in je ok to prestavljat ali kaj. :twisted:
Človek je priznan strokovnjak,ki mu na tem področju ni para med nami in parkrat je že lepo in jasno povedal ,da se to ne dela in jasno obrazložil tudi zakaj je tako.Dajte že razumet... :twisted:
Pa brez kakih osebnih zamer prosim
LP Iztok
Nazadnje spremenil polanc, dne So Jan 30, 2010 17:27, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » So Jan 30, 2010 16:33

Fant, saj nič ne zamerim, le povedati hočem da je lažje pisat , kot pa sneg metat.
Resnic je vedno več, čeprav se to čudno sliši.A meni ta trditev ne gre in ne gre. Alternator je priključen na akumulator in ga ob delovanju motorja polni, potrošniki pa so priklučeni na akumulator preko tega izbirnega stikala.Kaj ima to izbirno stikalo sedaj skupnega z alternatorjem ne vem. Verjetno je to odvisno od vezave. Jaz lahko zaženem motor tudi takrat ko je izbirno stikalo izključeno, in alternator normalno polni baterije, le da ostali potrošniki na barki nimajo elektrike. Tu ne vidim nič narobe, če sedaj priklučim to stikalo na 1 ali 2, se bo pač priklučil kak porabnik , lučka ali pa radijo, postaja, ali nekaj kar zadnič nisem izklučil na sami napravi.S tem ni nič narobe. Si pa predstavljam , da če je vzbujanje alternatorja tudi priključeno preko tega izbirnega stikala v tem primeru verjamem ( nimam teh izkušenj), da lahko pride do poškodb diod.
Kot sem prej reku, resnic je več, odvisno kako je zadeva narejena.
lp
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » So Jan 30, 2010 17:27

Preberite še enkrat tekst od NT :

NIKOLI POD NOBENIM POGOJEM SE NE PREKLAPLJA ALI IZKLAPLJA AKUMULATORJA OD ALTERNATORJA MED DELOVANJEM MOTORJA !!!!!!!

on govori o stikalu med alt. in aku. !!!!!!!!

hruške in jabolka kot bi rekel gregor :)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jan 30, 2010 17:31

Gospod Bojan,mislim da bi bilo bolje sneg kidat...kot pa vzbujanje alternatorja preko tega stikala priključevat in se vam opravičujem,če ste se našel v mojem postu,pa nisem z besedo fantje želel nikogar užalit,zato sem post popravil.Hvala za med vrsticami prebrano opozorilo.Sicer se pa tako vsak igra z svojimi stvarmi...
LP Iztok
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » So Jan 30, 2010 17:33

Imaš prav ,hruške in jabolka

Imam vprašanje, čemu in kdo ima stikalo med alternatorjem in akumulatorjem ??
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » So Jan 30, 2010 17:45

Kot si že napisal, je razlika med vezavami. Ampak mi, ki smo doma na tem področju, si predstavljamo, da so vezave narejene tako, kot morajo bit.
Preklopno stikalo pomeni izbiro med akumulatorji in ne med porabniki. Vsled temu je tudi alternator tako vezan. To pomeni, da gre napajalni tok od alternatorja čez preklopno stikalo na akumulatorje.
Bojan, kot sem razumel, imaš napajanje za motor popolnoma ločeno, s preklopnim stikalom pa izbiraš porabnike. V tem primeru imaš montirano tudi ločevalno diodo!?
Bo treba še malo razčistit te stvari.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Jan 30, 2010 17:51

Sicer nisem, kot sem že omenil , doma pri elektriki, ampak se pa rad učim in se učim.
Ta stikala imajo v prvi vrsti namen, polnjenja akujev, tudi to, da ko zapustiš plovilo za dlje časa, vklopiš stikalo na nulo. To pa radi tega, da vse akuje ločiš od morebitnih porabnikov, kateri je lahko tudi alternator, v minimalnem obsegu, pa vseeno je.
Ti Bojan, pa praviš, da kljub poziciji nula, lahko štartaš motor. Potem ti lahko tudi jaz mirne duše rečem, da nimaš pravilno vezane elektrike. Zakaj pa bi potem na stikalu pisalo nula, če ne odklopi porabnikov, kar mu je naloga.
LP
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » So Jan 30, 2010 18:38

Bojan 1962 napisal/-a:Imaš prav ,hruške in jabolka

Imam vprašanje, čemu in kdo ima stikalo med alternatorjem in akumulatorjem ??

Tukaj imaš link do vezave akomulatorjev.Večina od nas ima tako zvezano kar mislim da je edino pravilno,Če imaš pa ti drugače,je pa tvoj problem :wink:

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... omulatorja
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » So Jan 30, 2010 19:09

Priznam, nimam tako vezano kot je na tej shemi, a bom obdržal tako kot je, ker mi je bolj všeč. Diodnega spliterja nimam, imam rele ki se uključi ko se motor prižge tako da takrat združi obe banki, če bom imel kdaj voljo bom ta rele zakasnil s časovnim relejem, a zaenkrat tudi brez dobro dela-

Ha ha, ja morda imaš prav, a klub moji pozabljivosti še nikoli nisem odšel z barke pa pozabil ugasnit motor. Sem pozabil odključit elektriko in sem odplul, pozabil na kolega, ki je bil na wc ju... nihče ni popoln in jaz nisem izjema.

Ko vzameš ven ključ se ugasne, če pa bom kdaj to pozabil , bom prevezal instalacijo
lp
Nazadnje spremenil Bojan 1962, dne So Jan 30, 2010 19:21, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov