Odstranjevanje antivegetativnega premaza

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

glastron
Desetnik

Odstranjevanje antivegetativnega premaza

OdgovorNapisal/-a glastron » Pe Okt 30, 2009 16:52

Pozdrav!

Pred letošnjo sezono sem kupil gliser z notranjim motorjem. Peta motorja je premazana z antivegetativnim premazom. Izgleda, da je bilo delo narejeno bolj površno, saj se je nekaj premaza odluščilo, nekaj pa ga je ostalo na peti. Zanima me, kako in s čim je mogoče odstraniti star antivegetativni premaz s pete motorja.

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Okt 30, 2009 17:13

Obstajajo razni odstranjevalci barv, dobiš jih v trgovinah z barvami. Tudi Hempel ima nek tak produkt... Včasih smo temu rekli tudi "lava", ker se je dobilo v Italiji, tam pa vemo kaj pomenijo besede, ki se začnejo z "lava"... Ja socializem, nimaš kaj.
Na koncu pa detajlno očistiš s smirkovim papirjem. Z brušenjem lahko rešiš zadevo tudi že od začetka, le nekaj več časa ti bo vzelo.

Ko imaš nogo lepo očiščeno, pa najprej primeren primer, potem pa še antifouling.

LP
borutjan
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a borutjan » Ne Feb 14, 2010 11:14

Pozdrav!
Zanima me,če ima kdo izkušnje z odstrajevanjem Hempla-hard iz čolna-podvodni del?Nekje sem ujel,da je to zelo težavno a da obstaja neki premaz za lažjo odstranitev.Po kolikih nanosih oz. letih pa je to smiselno delat.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Feb 14, 2010 13:39

Pozdravljen Borutjan
Za odstranjevanje starih premazov, je v Hemplovi ponudbi recimo Hempels Absenta 9959, močna stvar, samo je ne priporočajo pri plovilih iz poliestra. Vidim da si napisal da imaš gliser z notranjim motorjem, torej to odpade.
Ostane ti samo še Hempels Paint Remover, kateri se nanaša z čopičem in ko se premaz nagrbanči, postrugaš z najboljše, lesenim strgalom. Kovinsko ti lahko pusti poškodbe, globje kot ti paše. Tam ko ne odstopi , ponoviš postopek. Ko končaš moraš oprat obdelano površino z mnogo sladke vode.
Seveda še ti ostane mehanska odstranitev, katero bi jaz priporočal, če sloj za odstranit ni debel ampak tanek..
Sicer pa, če imaš namen dat nazaj antifauling , starega samo lepo pogladiš, in naneseš nov premaz Hard Racing-a.
Vsekakor bi ti priporočal, ko odstraniš AF, vseeno kaj boš potem nanašal, premaži podvodni del z Light Primer-jem. To je dvokomponentana temeljna barva, katera preprečuje tudi nastanek osmoze. Po Hemplovem priročniku, naj bo časovna razlika med prvim in drugim nanosom cca. 4 ure, ko ali če pa boš po tem nanašal AF, pa ga , prvi premaz, nanesi takoj , ko bo temeljna na otip suha ampak še mehka ( poskusiš z nohtom). Prvi sloj se tako bolje poveže z temeljno. Pri AF, naslednji premaz ne dat prej kot ( odvisno od vrste) gor kot po 6-8 urah. Za naslednji nanos pa navzgor ni omejitve, torej najmanj kot že rečeno za največji časovni razmak pa ni omejitve.
Lepo delaj in vsekakor ne pozabi na zaščitna sredstva. Posebej pri brušenju si dobro zaščiti pljuča.
LP
Ps, Sem spregledal. Po koliko letih priporočajo nov premaz. Hard, drži dolgo, lepo pa vidiš kdaj je izgubil svojo funkcijo. Ko se ti začenja prekomerno nabirat "zelenjava". Ne čakaj predolgo na pojavo školjk spodaj, ker boš zelo slabe volje pri odstranjevanju.
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Če Feb 25, 2010 18:16

Da si sposodim temo, ker je nekaj za odstranit.

Zanima me, kaj mislite o teh poškodbah in kako bi bilo najkvalitetneje popraviti, saj spomladi pride tudi to na vrsto ?

Bi bil že cajt a je še dobr za ene par let :) !!

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Feb 26, 2010 17:51

Jaz bi popravil prajmer lokalno.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Feb 26, 2010 18:04

atilone napisal/-a:Pozdravljen Borutjan

Ps, Sem spregledal. Po koliko letih priporočajo nov premaz. Hard, drži dolgo, lepo pa vidiš kdaj je izgubil svojo funkcijo. Ko se ti začenja prekomerno nabirat "zelenjava". Ne čakaj predolgo na pojavo školjk spodaj, ker boš zelo slabe volje pri odstranjevanju.

Čakaj, a ne dajete vsako sezono na novo gor ?
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a dole » Pe Feb 26, 2010 19:29

Ko sem kupil čoln je prejšnji lastnik rekel, da je bil namazan 2006 in ni bil v vodi. 2007 tudi ni bil v vodi. 2008, 14 dni in 2009, 33 dni.
Pred sezono 2009 je antifauling ša kar izgledal, vendar ob uporabi vsak dan je bilo vidno slabše. Kar je najbolj važn je to da se ni nabralo svinjarije gor.

Čeprav nimam pojma o premazih vem, da je to preveč in ga bo letos treba mal oz. veliko v roke plunt ter zrihtat. Zaenkrat še ne vem kako, sej bo a misl kdo drgač. 8)
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Feb 26, 2010 19:56

Ne vem v čem je potem smisel dajat epoxy primer, če ga vsakih par let obnoviš, še posebej pa za plovila ki so samo poleti par mesecev v vodi.
Tudi nov prajmer, lahko tako zluščiš, lokalno popravi prajmer in daj novi antifouling.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Feb 26, 2010 20:44

Vsekakor, na plovilu zgoraj, že v osnovi Primer ni bil niti približno pravilno nanešen. Da se tako odlupi, pomeni ali pregladko površino osnove, ali neočiščeno , nerazmaščeno podlago in če se je na tem delu to zgodilo , potem je še marsikje tako. Lep primer so slike, katere kažejo napokan Primer, katerega je bilo danih najmanj štiri roke, če gledamo debelino pri "luknji". Kaj vemo kje se še prajmer drži skupaj ne na podlago ampak v celotnem premazu zaradi debeline. Zaradi tega bi bilo dobro celi podvodni del dobro prebrusit z grobim papirjem, da se pokaže kje vse je odstopil. Po tem pa se odločimo, ali bomo odstranli celi temeljni premaz, ali, če je manj odstopljenega, podlago naredili bolj hrapavo in pokitali. V vsakem primeru pride nova plast Primerja gor, potem pa AF. Seveda se ne dela to na vsakih par let ( primer), za to se v osnovi mora naredit kot se spodobi in ne kot nam kažejo posnetki.
Tudi AF ni potrebno vsako leto gor pacat. Če je trdi, se dela kot jih večina dela, hrapavo stran gobice ali vrečo od krompirja ( seveda prazno, samo vrečo ) z katero lepo gremo z masko pod plovilo in ga na hitro lepo očistimo.
Če pa imamo mehkega ali samopolirnega, pa približno en in pol nanosa eno leto. Pet nanosov maš tu nekje tri leta mir. Če pa se prej iztroši, pa z vapom zunaj umijemo podvodni del in splahnemo stari AF dol, osošimo razmastimo in nanašamo nove plasti ,brez brušenja in kemijskega odstranjevanja. Seveda nimaš kaj dela z Primerjem, ker je tudi zaščita za pojav osmoze.
Seveda ta matematika ne funkcionira tako, da naneseš AF pustiš plovilo tri leta zunaj, ga daš v vodo in pričakuješ da bo držal še tri leta, torej šest let. AF izgublja z časom svojo preventivno vlogo ali z izhlapevanjem, namakanjem ali splahovanjem med plovbo. Odvisno kakega uporabimo.
Ko je bilo že govora o Edi Pucerju z POP teveja in njegovo jadrničko Gola Jolita, sem videl da sploh nima AF gor, sem pa ga videl z masko in krtačo čistit podvodni del.
Malo utopično je pričakovat, da Hard Racing ali kaki drugi trdi AF namažeš gor, pa se ti sveti dve tri leta. Z čiščenjem pod vodo ja. Kaj pa sredi vročine, takrat je tudi največ mikroorganizmov, lepih zelenih in rastočih, z masko greš malo okoli barke in tu pa tam se potunkaš , da dosežeš sredino.
LP
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Feb 26, 2010 21:33

Ejga Dole, ne se hecat, takoj prodaj barko, ni rešitve! :lol: :lol:

:lol:
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Feb 26, 2010 23:36

Ok, da nekaj vprašam...
Lani aprila sem dal gor Hempel Hard Racing,
Torej mi ga letos ni potrebno dati ? Bo dovolj,da barko letos samo dvignem in operem na vap,
saj mislim,da bo letos zelo malo v uporabi ? Še največ,če bo vse posreči ruta M..., pa kak zaliv, vseeno pa nočem da bo vsa kosmata :wink:
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a dole » Pe Feb 26, 2010 23:45

Joško napisal/-a:Ejga Dole, ne se hecat, takoj prodaj barko, ni rešitve! :lol: :lol:

:lol:

Sej se ne, če sm enega že zrihtal bom pa še tega, bo pa treba kr nekej naredit na tem. Bemti bo vesel, fotr bo pa spet pizdu, ker bo brez placa. HAHA

Ampak počasi, da se ne pretegnem :P
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Feb 27, 2010 11:13

Tex napisal/-a:Ok, da nekaj vprašam...
Lani aprila sem dal gor Hempel Hard Racing,
Torej mi ga letos ni potrebno dati ? Bo dovolj,da barko letos samo dvignem in operem na vap,
saj mislim,da bo letos zelo malo v uporabi ? Še največ,če bo vse posreči ruta M..., pa kak zaliv, vseeno pa nočem da bo vsa kosmata :wink:

Če je nimaš celo leto v vodi, bo OK za 2-3 leta, če boš vedno opral trup ko jo dvigneš. Če jo imaš pa celo leto v vodi, potem pa hard racing ne zdrži več kot 1 leto.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » So Feb 27, 2010 19:05

No, pa smo tu :( celo leto je v morju 8)
Kako zdrži dalj časa 2-3 leta če plovilo jemlemo vn ?
Kot vem mora iti plovilo po nanešenem antifolingu po 1 tednu do 14 dni v vodo ?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti