POMOČ T18!!!!

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Florian
Višji štabni vodnik
Kontakt:

Elektro zaganjač TOMOSA 18-20

OdgovorNapisal/-a Florian » Če Jan 14, 2010 13:32

Ja to vem, da je kar zagamano. Vendar mislim, da bo treba izbrat kakšen zaganjač od dvokolesnika 250-400ccm pa celo zadevo ustrezno predelat. Vse skupaj mora pasat pod pokrov motorja ,da ne bo preveč češko izgledalo.
Istra je naša!
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

Tomos 18 trokira

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Sr Feb 24, 2010 15:30

Opis težave: tomos 18 trokira oz. prihaja do izklapljanja zgornjega valja. Pred časom se je začelo pojavljat samo občasno trokiranje, sedaj pa je zadeva obratna - le občasno dela motor na oba cilindra. Na zgornjem valju svečka ne de iskre. Poskušal sem že obrnit visokonapestno kable od svečk, pa zamenjat svečki, a težava ostaja. Hlajenje deluje. Je lahko problem v termostatu? Poskušal sem tudi odklopit termostat, a ni sprememb pri delovanju. Je mogoče problem v sami "elektroniki" (ta del, ki ga prikazuje slika). Težava je na tem delu kjer ni kapice na koncu kabla.

Slika

Drugače pa motor vžge brez problema in deluje (čeprav samo na en cilinder) v celem območju vrtljajev normalno. Prilagam še povezavo do videa slabše kvalitete za lažjo predstavo:

http://www.dailymotion.com/video/xc2u6d ... ira-1_tech

Imam pa še eno vprašanje: opazil sem, da imajo nekateri modeli T10 in 18 Iskrino elektroniko, nekateru Boschevo. Je Iskrin sistem kompatibilen oz. lahko nadomešča, v originalu nameščeno, Boschevo elektroniko?

Hvala pa lepe pozdrave iz sončnega Portoroža!
Nazadnje spremenil barba&capo, dne Sr Feb 24, 2010 20:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Florian
Višji štabni vodnik
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Florian » Sr Feb 24, 2010 15:49

Pozdravljen;

Ni rečeno da je kriva visoko napetostna tuljava. Preveri termostat ali deluje. Osebno sem imel enake težave pa sem moral zamenjat termostat.
Istra je naša!
lynx
Višji štabni praporščak
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a lynx » Sr Feb 24, 2010 15:54

Zgornji cilinder 18-tka odklopi če crkne impeler (se pregreva)!!! hlajenje spodnjega pa zagotavlja preko dotoka vode skozi izpuh?!?
l.p. Rok
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Sr Feb 24, 2010 16:03

Hvala za hitre odzive! Vem, da je motor tako skonstruiran, da termostat privijačen na zgornjno zunanjo stran valja ob previsoki temp. izklopi signal za iskro na zgornjem cilindru. Mislim pa, da če vodna črpalka ne dela, ne postiska vode niti do spodnjega valja. No kakorkoli, prvo bom preveril oz. zamenjal termostat. Javim kako bo.

LP
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Sr Feb 24, 2010 20:15

Kot kaže sem pomešal pojma termostat, pritrjen znotraj motorja (thermostat) in termo stikalo, pritrjeno na vrhu bloka motorja (thermoswitch). Spodnji dve sliki prikazujeta o čem govorim. Dejansko sem jaz odklopil termo stikalo (thermoswitch 210.180) in ga zamenjal z drugim. Nisem pa preveril stanja termostata (210.293). O tem si mi govoril "Florian" kajne?
Slika
Slika

LPU
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

Re: Tomos 18 trokira

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Feb 24, 2010 20:58

barba&capo napisal/-a:Opis težave: tomos 18 trokira oz. prihaja do izklapljanja zgornjega valja. Pred časom se je začelo pojavljat samo občasno trokiranje, sedaj pa je zadeva obratna - le občasno dela motor na oba cilindra. Na zgornjem valju svečka ne de iskre. Poskušal sem že obrnit visokonapestno kable od svečk, pa zamenjat svečki, a težava ostaja. Hlajenje deluje. Je lahko problem v termostatu? Poskušal sem tudi odklopit termostat, a ni sprememb pri delovanju. Je mogoče problem v sami "elektroniki" (ta del, ki ga prikazuje slika). Težava je na tem delu kjer ni kapice na koncu kabla.

Slika

Drugače pa motor vžge brez problema in deluje (čeprav samo na en cilinder) v celem območju vrtljajev normalno. Prilagam še povezavo do videa slabše kvalitete za lažjo predstavo:

http://www.dailymotion.com/video/xc2u6d ... ira-1_tech

Imam pa še eno vprašanje: opazil sem, da imajo nekateri modeli T10 in 18 Iskrino elektroniko, nekateru Boschevo. Je Iskrin sistem kompatibilen oz. lahko nadomešča, v originalu nameščeno, Boschevo elektroniko?

Hvala pa lepe pozdrave iz sončnega Portoroža!

Sta kompatibilni, le drugače moraš prevezati na plošči na desni strani motorja. Lahko je elektronika, lahko pa tudi hlajenje. Kakšna je temperatura vode, ki prihaja iz motorja, je motor vroč ? Ali hladen deluje na oba cilindra ? Če ne, potem je verjetno elektronika.

Za vezavo poglej tle:

http://www.tomos-autousluga.hr/cms_prod ... 2_file.pdf
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Sr Feb 24, 2010 21:17

Hvala za navodila, malo pred tem sem jih tudi sam našel. Motor je na otip, po določem času obratovanja, topel (ne pretirano vroč, tako da se ga nebi dalo potipat). Temperatura izstopne hladilne vode je tudi po občutku primerna in ni vroča. Če vikend dobim na probo eno drugo Boschevo elektroniko, za katero vem, da dela trenutno na drugem T18. Počasi bom z izločanjem prišel do napake. Tako vsaj upam :wink:

LPU
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Feb 24, 2010 22:01

Če bi termostat ostal zaprt bi bila voda na izhodu iz motorja hladna, motor bi se pa pregreval. Lahko so zamašeni hladilni kanali v bloku, toda jaz bi stavil na elektroniko. Že na pogled izgleda zdelana, če je tista na sliki tvoja ? Čudno je edino to, ker je motor iz zadnje serije, tista elektronika pa je taka, kot so jo vgrajevali v prve modele z belim pokrovom. Kateri letnik je motor ?
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Če Feb 25, 2010 18:16

Elektronika na sliki je moja. Motor pa je letnik 1982. Zaenkrat nič novega.

LPU
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Feb 25, 2010 18:39

Aha, do takrat so jo tudi vgrajevali. Potem imaš samo pokrov novejši.
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Po Mar 01, 2010 16:30

Zamenjal sem elektroniko in motor zopet deluje tako kot mora. Hvala vsem za nasvete in pomoč!

LPU
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Mar 01, 2010 18:15

Odlično, se mi je kar zdelo, da bo tu napaka. Katero si pa dal Bosch ali Iskra ?
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Po Mar 01, 2010 20:21

Dal sem Bosch-evo, enako kot sem imel do sedaj gor. Evo, pa še filmček posnet danes popoldan:
http://www.dailymotion.com/video/xcey1k ... -dela_tech
LPU
roman v
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana-Punat

OdgovorNapisal/-a roman v » Če Mar 04, 2010 18:50

Ja lahko, vendar ti tega iz lastnih izkušenj ne priporočam.Zakaj? Starter je kar precej težak privit pa je na tri vijake M6 pod vstrajnikom in prav rado se zgodi da ohišje bloka poči in motor je fuč. V odgovorih drugih članov sem bral da ima motor alternator, ne nima ga, ima pa navitje 12V za razsvetljavo torej izmenično tipa rabiš za akomulator iztosmerno torej rabiš še dijode, usmernik.Rabiš še start rele in pa avtomat za "čok". Poleg tega moraš imeti na ročki za prestave stikalo, ki prepreči da bi motor starta ,če je v prestavi.No toda vse se da, če se le hoče.
Nazadnje spremenil roman v, dne Če Mar 04, 2010 20:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Lep dan in mirno morje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: braner in 3 gosti