Zajla za rikverc in naprej

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

RIBAK
Poročnik fregate

Zajla za rikverc in naprej

OdgovorNapisal/-a RIBAK » To Feb 16, 2010 12:24

Imam problem nastavitve zajle, ki določa vožnjo naprej in nazaj.

Pri motorju(vgradnem) je možnost nastavitve, vendar sem poskusil ničkolikrat pa gre čoln samo mnaprej ali samo nazaj. Nikakor ne morem natačno nastaviti zajle, da bi takoj prijel rikverc ali naprej.

Menjali smo peto - identično. Je možno, da je kje preden daš peto gor še kakšna nastavitev? :oops:

Vsak nasvet bo dobrodošel.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 16, 2010 18:43

Odvisno za kakšno nogo gre. Če je to Alpha, potem moraš samo paziti, da vse pravilno sestaviš, pri montaži mora biti ročica vedno v prestavi naprej, saj se tako vzvod poravna s smerjo natikanja... To pa je tudi vse. Pletenica je v nosilcu do konca in plombirana...
Če nikakor ni lera, potem je res nekaj narobe! Najpogostejši vzrok je, da je pletenica zanič oziroma je zanič njen bovden. Ponavadi popusti na mestu, kjer se dotika izpušnega Y, saj je tam tudi bolj toplo, če pa imaš probleme s hlajenjem, pa lahko tudi vroče ali celo zelo vroče...

LP
RIBAK
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a RIBAK » To Feb 16, 2010 19:57

Nimam problemov z hlajenjem. Gre za Alfo II.

Saj gre v rikverc, ampak moraš ročko čist do konca in kar agresivno. Prestavljanje se sliši oz. ruži, kar prej ni.

Če poskusiš nastaviti bolj natačno, da bi prestava lepo tekla ob prestavitvi v rikver in obratno, pa gre le naprej ali le nazaj. Nikakor ne morem trofit nastavitve.

Ko roćno probaš propeler vidiš da ne prime. Na vrhu pri motorju so pletenice, ena prihaja od ročke, druga od noge.

Najbrž bo potrebno čoln potegniti ven in razdreti nogo?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 16, 2010 21:05

Počakaj z razdiranjem noge!

Noga Alpha 2 ne obstaja, gre za Alpha One, druge generacije, ki se je začela v zgodnjih 90 letih in je enaka še danes.

Odklopi zajlo, ki pride iz ročke in trikotni mehanizem kjer sta zajli poskušaj prestavljati z roko. Če gre vse lepo gladko, potem je vzrok v ročki in zajli do ročice, ker imata preveč zračnosti. Če pa gre trdo, še posebej takrat, ko zajlo porivaš, potem je spodja zajla zanič in bo treba res delno razdreti nogo. Kdaj je bila spodnja zajla menjana? To je namreč kar pogosta okvara...

LP
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Feb 16, 2010 22:12

Mene je začelo podobno jeba... ko sem pri prejšnem čolnu menjal motor :shock: ?
Pa smo štelali pa pili pa štelali, pa ni bilo nič :( no vsaj pili smo 8)
Nato pa mi je Serđo samo en kabel potegnu k motorju ? pa je vse delalo Tip top, No pa smo spet lahko pili :lol: 8) pa še vozili...
No pa je šla zajla.... pa smo spet pili, pa smo na roko zadaj na plati premaknili, da smo spet prišli do Serđa, in spet smo lahko pili, plačali :( in na koncu vozili...
Potem smo pa vse prodali, in se vseh problemov rešili :twisted:

PS: no ampak novemu lastniku še vedno deluje brez problemov... morda pa manj pije....

Da nebom čisto mimo, kaj če bi pogledal nekdo, ki je to že videl, preden razdreš nogo ? Admin ? v avto pa gasa ? pa Mitja P sabo vzami... ? ... pa da ne boste samo pili....
RIBAK
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a RIBAK » Sr Feb 17, 2010 12:17

Zajla ni bila menjana nikoli, niti ena niti druga. Res je Alpha one, druga generacija.
Vse skup mi kar pije živce.
Vsekakor bom poskušal preverit kot praviš Admin, ampak šele ko pridem v Punat. Imam ga v vodi in je drugače vse ok.
Sem bil zunaj znjim, malo v Krk po gorivo in je zglisiral brez problemov.

Res pa je, da me kar prime in bi kar menjal za jadrnico.
RIBAK
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a RIBAK » Sr Feb 17, 2010 12:23

Tex res bi tudi jaz najrajši prodal, samo glih tak moram popravit ker mi ne da mira dokler ne bo delalo kot praviš TIP TOP :mrgreen:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Feb 18, 2010 11:07

Jah v Puntu sem bil pa ta vikend...

Zakaj pa nisi prej povedal? hahaha
RIBAK
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a RIBAK » Pe Feb 19, 2010 11:26

:? :? :? :? :? :?

Pač ne morem meti sreče vsepovsod................
roman v
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a roman v » Če Mar 04, 2010 20:07

Verjetno je res spodnja "zajla"ta namreč zelo rada blokira če dalj časa ne "miga".Ko pa jo enkrat začneš "štelat"je pa sploh veselje tukaj. Najbolje da se zamenja jaz sem v Punatu 200 dni na leto se bova srečala in zamenjala.
Lep dan in mirno morje.
Uporabniški avatar
2mc
Poročnik fregate
Kraj: Primorska - Kvarner

OdgovorNapisal/-a 2mc » Po Mar 08, 2010 07:43

Tudi jaz sem imel na Alpha one take probleme. Pa tudi če vse zajle menjaš še vedno struži ko dajaš v prestavo (naprej ali nazaj). Ker resnični problem leži v stikalu za trenutni izklop motorja. Če to ne dela bo vedno težava.
RIBAK
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a RIBAK » Po Mar 08, 2010 17:57

Zajla je raztegnjena, stikalo pa zgleda dela ok. Bomo menjali zajlo (saj to menda ne more biti hudi strošek, bolj nerodno je, ker prideš pri zgornji zajli težje čist zraven).
Tole stikalo bom pa tudi čekiral.... :idea:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 08, 2010 19:48

Stikalo preveriš tako, da premakneš trikotno ploščo z zajlami in mora motor takoj ugasnit...

Stikalo je problem SAMO TAKRAT, če gre ročica težko iz prestave v prosti tek, nima pa nobene vloge kadar daješ v prestavo!
Škrtanje na Alpha nogi pa je čisto običajno in normalno. Pri prestavljanju moraš biti odločen, nikakor ne porivaj ročice počasi!!! No, tudi ne sunkovito, vendar mora biti HITRO! Enako tudi iz prestave, čeprav si tukaj lahko malo bolj počasen...

LP
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Mar 08, 2010 21:01

Zdravo!

Še nekaj: če rado škrta, potem je lahko tudi problem v tem, da imaš previsoke vrtljaje pri prostem teku... Če se ne motim je za merc-a 650-850 o/min ;) Če je fergazerski, potem marsikdo raje malce zviša obrate na prostem teku kot pa razdira uplinjač in čisti šobe ;)

Zajla ni draga, mislim da je cca 100 eur, moraš pa pri menjavi paziti da se ti ne prepogne - takrat jo lahko kar stran vržeš ;)

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
roman v
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a roman v » Če Mar 11, 2010 07:31

Živjo, katero zajlo pa misliš menjati? Navadno se menja spodnja, ki gre od motorja na nogo, ti pa praviš da se pri zgornji ne pride zraven. Pri menjavi spodnje zajle nastane problem na ohišju gum, ker se tam skoraj vedno
odlomi matica s katero je zajla privita v ohišje.
Lep dan in mirno morje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov