Gradnja lesenega plovila

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Popeye
Desetnik
Kraj: maribor

Gradnja lesenega plovila

OdgovorNapisal/-a Popeye » Pe Mar 19, 2010 12:04

Lep podzrav vsem skupaj!

Sem nov na forumu in me zanima nekaj stvari glede lesenih plovil. Če tema že obstaja mi prosim napotite nanjo saj se še najbolj ne znajdem na forumu.

V zadnjem letu dni sem se intenzivno začel zanimati za motorna plovila. Predvsem gliserje in jahte. :D
Pri 10ih letih sem napravil svoj prvi lesen čoln za 2 osebi s pogonom na zunanji motor in zdaj po 11ih letih se mi je podala ideja in želja o izgradnji gliserja dolgega tam nekje 7-8 metrov.

Kaj predlagate, kakšen les uporabiti, kak motor notranji ali zunanji ter kako in kje je možno opraviti A-test da bi se stvar homologirala in bila za legalno uporabo?
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Pe Mar 19, 2010 14:04

Pozdravljen na forumu. Tukaj je kar nekaj samogradnikov. Eden je uporabnik "pale". Njegovo mojstersko delo pa je predstavljeno tukaj.

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=1357
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Mar 19, 2010 16:43

Popey pozdravljen na Morjeplovcu.
Imaš že kake načrte ? Za kupit niso poceni, imaš pa na izbiro raznorazna plovila, ko se ti eno dopade, kupiš načrt in tam so tudi po večini napotki za gradnjo. Vrsta materiala, ali bo iz vezane plošče, letvic, trakov vezane plošče itd. Seveda si pred nakupom moraš biti na jasnem, ali hočeš zunanji motor ali notranji, potem oblika, ali odprti tip plovila ali z kabinico. Na netu se da tudi bresplačno priti do načrtov, ampak so to plovila od malih jadrnic, čolničkov itd, zastojn kaj pametnega ni. Obstaja varianta da se ti recimo javi kdo, kateri je že gradil plovilo od začetka do konca in ti proda načrte za manjšo ceno, ali pa celo, da ti jih da da si skopiraš. Samo če so tapravi, v merilu 1:1 bo malo težje kopirat :) .
Opiši čim več o zamišljeni obliki in vrsti motorizacije. Mogoče si na prodajni strani za plovila pogledaš in izbereš tip, tako bo več možnosti da dobiš konkretne ponudbe.
Vso srečo ti želim, kasneje pa dobre živce in ne pozabi, da je prostor za gradnjo, skoraj tako pomemben kot načrti :wink: .
LP
Popeye
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Popeye » Pe Mar 19, 2010 18:23

v mislih sem imel nekaj takega:
Slika

Skratka klasičn lesen gliser za 5-6 oseb.. taki bol šminkerski mora bit :D
Načrtov še nimam in nevem še kje bi jih lahko začel iskat.
Glede motorja pa nevem za katerega se naj odločim. Notranji nekak lepše zgledajo na plovilu pa v8 zvok se mi dopade, medtem ko pa zunanji naj bi bili lažji in cenejši za vzdrževanje. Kak nasvet o odločitvi je več kot dobrodošel...
Vsekakor pa mora bit 200kn ali močnejši.

Ima kdo kako idejo kje naj začnem iskat načrte? Kakšen je potem postopek, da se končano plovilo lahko spravi legalno v vodo?
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Pe Mar 19, 2010 19:52

Popaj poglej na www glen-l.com,ali pa www antique boat center. Na prvem je dosti različnih modelov in načrtov, na drugem pa imaš veliko takih za obnovit. Pa srečno!!!
Uporabniški avatar
BOŠTJAN
Kapitan
Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a BOŠTJAN » Pe Mar 19, 2010 19:55

V ZDA obstajajo načrti za take Rive kot jo želiš ti graditi. Prilagam ti en link kjer se dobijo načrti za lesene barke kot jo ti želiš imeti. Malo še pobrskaj po netu, vpiši agva riva plans, in ti navrže kar nekaj teh linkov. Vem pa da obstajajo tu francoski in itlaijanski linki kjer lahko kupuš načrte.

http://www.classicwoodenboatplans.com/
http://filespump.com/riva-aquarama-plans.html

LP B
Nazadnje spremenil BOŠTJAN, dne Pe Mar 19, 2010 20:06, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
BOŠTJAN
Kapitan
Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a BOŠTJAN » Pe Mar 19, 2010 20:00

Popeye
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Popeye » Pe Mar 19, 2010 23:04

hvala vam fuuul za te linke!!!
Zdaj vem, kaj kako in kje naj iščem.. moram si še samo čas vzet da prelistam te furome in vse linke.

nekje sem zasledil da te rive, kot je ta nasliki ki sem jo priložil, dosegajo ceno tudi do 700.000$ :shock:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Mar 20, 2010 12:39

Jah, to so pravi zakladi po lepoti in ceni.
Ampak če si za tako klasiko in do bo res taka, potem razmišljaj samo o vgradnem motorju. Zunanji nikakor ne paše sem gor.
Da pa ga po gradnji ali obnovi ( za kiro varianto se boš pač odločil ) legalno spraviš v vodo, pa je precej napisanega. Uporabi IŠČI in vpiši Registracija samogradnje ali pa Klasifikacijski zavod. Vedi pa, da vse kar boš kupil za plovilo, hrani vse račune, ker jih boš potreboval pri pregledu samogradnje.
In ko boš začel pokliči na Klas. zavod, Rina v Izoli, Germanische LLoyd v KP,
Bureau Veritas d.o.o. v KP. Samogradnjo prijaviš na katerem od teh zavodov, malo pred koncem, pridejo vse pogledat, ko pa je gotovo , pa še plovilo tehnično preizkusijo in po tem , dobiš štampiljko za kapitanijo, kjer opraviš registracijo.
LP
Popeye
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Popeye » To Mar 23, 2010 10:03

Po dolgem iskanju sem končno našel stran, kjer imajo zastonj načrte lesenih čolnov.
http://svensons.com/boat/ - tukaj se najde skoraj vse za gradnjo od jet skija do jadrnice.
Upam da bo še komu prav prišla ta stran.

Sam sem se pa nekako usmeril na tale načrt, ki je dokaj dober približek Rivi Ariston: http://svensons.com/boat/?p=RunaboutsInboard/riviera
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » To Mar 23, 2010 10:18

Uf, tut meni so tele Rive že od nekdaj všeč. Pa ne samo da dosegajo 700.000 eur, z lahko presežejo 1M eur. Enkrat so imeli srečanje v Bernardinu. Sami magnatorji iz Italije, ampak ne glede na to koliko denarja so imeli, je vsak ko je privezal čoln začel iskati krpo in ga brisat. Že samo modeli Rive (dolžina nekje 50cm), dosežejo ceno cca 500 eur.

Mogoče si poglej še Chris-Craft čolne.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Mar 23, 2010 17:18

Popeye napisal/-a:Po dolgem iskanju sem končno našel stran, kjer imajo zastonj načrte lesenih čolnov.
http://svensons.com/boat/ - tukaj se najde skoraj vse za gradnjo od jet skija do jadrnice.
Upam da bo še komu prav prišla ta stran.

Sam sem se pa nekako usmeril na tale načrt, ki je dokaj dober približek Rivi Ariston: http://svensons.com/boat/?p=RunaboutsInboard/riviera

Ja , poznam tudi to stran. No za opis tvojih želj, pride v poštev Riviera ali pa Chum. Moraš pa pri tej vrsti planov imeti kar nekaj domišlije in iznajdljivosti. Je pa zastojn in boljše da se tukaj potrudiš, kot pa da daš veliko vsoto za original plane 1:1.
Bi pa bilo dobro , še prebrat kako knjigo, o pozabljenih načinih zaščite mahagonija, recimo z rastopljenim čebeljim voskom itd. Tako dobiš poleg oblike, še edinstven lesk teh plovil , pa tudi cena pri morebitni prodaji, bo vsekakor višja, saj kupci, ljubitelji takih plovil, gledajo na čim več originala in so pripravljeni plačat več, kot za polakirane z novimi ( seveda bolj obstojnimi in manj zahtevni za vzdrževanje ) materiali.
Sporoči ko se boš fiksno odločil, za kateri model.
LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Mar 23, 2010 17:37

No tu imaš tudi nekaj podobnega. Cena plana je sicer 295$, imaš pa dva pogleda plovila. Klikni na Study Plans ali na desno , na more Pictures.
Imaš podanih precej mer , pogled ogrodja , pogled oplate. S tem se tudi da nekaj začet.
http://www.bateau.com/proddetail.php?prod=FL26
LP
Popeye
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Popeye » To Mar 23, 2010 18:12

Chris chrafte sem tudi že gledal ja, ampak so vsi plani plačljivi. :?
Malo bom še pobrskal po knižnicah, potem pa se odločil.. vsekakor pa bodo vsi vidni deli čolna iz mahagonija in zaščiteni tako kot so jih zaščitili včasih "old school" style

Če ne uspem dobit org. plana katerega od modelov Rive bom uporabil kar tale plan Riviere kateri mi daje dokaj dobro osnovo za gradnjo. Malo ga bom spremenil in napravil nekaj unikatnega. 8)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Mar 23, 2010 22:26

Tole mi je pa tako všeč, da bi tudi jaz nekoč rad kaj takega naredil. Všeč mi je, da imamo med seboj še nekaj entuziastov, ki se lotijo in so sposobni tudi kaj narediti. Zares Super tema.
Na sejmu v Duseldorfu sem letos največ časa ob novih plovilih prebil prav v paviljonu z lesenimi bolidi. Kasneje bom nalepil kakšno sliko. To so noro lepa plovila. Ko sem bil še čisto majhen je mojemu očetu nekdo plačal, ker mu je naredil elektro instalcije na hiši in v mizarski delavnici nekaj takega. Še vedno se spomnim, ko sem v garaži sedel na belih blazinah in vrtel volan. Spomini so še vedno živi, kot da je bilo to pred kratkim, čeprav sem bil takrat star okoli štiri do pet let.
Veliko volje in uspeha želim.
Lep pozdrav
Nikola Tesla :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov