Katere svečke v Merc 5.0 MPI

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Pe Apr 02, 2010 18:38

Hojla!

V naše ameriške mlinčke se ponavadi (vsaj pri nas) deva samo 2 tipa svečk:

- BPR6EFS (dolgi navoj) oz. VLINE no.7 (BPR6EF) in
- BR6FS (kratki navoj)

Vse je pa odvisno od tipa osrčja motorja oz. glav ;) Najlažje je spravit bat v zgornjo mrtvo točko in izmerit s šublerjem globino do bata da ne bo neprijetnih presenečenj :D

Iridium odsvetujem - res da so svečke oh in ah ampak za glede na slano vodo okoli njih jih raje zamenjajte vsako sezono pa bo mir ;)

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Apr 02, 2010 23:12

Zlatko, to z dolgim in kratkim navojem je hotel spomnit Roman V. Če uporabiš svečke s kratkim navojem bo sicer delovalo le kompresije bo nekaj manj, bo pa problem kasneje, saj pravih svečk ne boš več spravil notri...

Pri teh motorjih je tesnenje svečke ponavadi na konus, kakšni starejši pa imajo še "običajne" svečke s tesnilom, kot smo jih mogoče bolj vajeni...

Za Merc 5.0 MPI in MAG 350 zadnjih let paše notri TR4 oziroma nekaj hladnejša in bistveno bolj vzdržljiva TR5 ali TR55. Kaj drugega ne tlačit notri, da ne bo potem polomljene keramike, ki ponavadi naredi "lepe" rise po cilindrih.

Sicer nisem prepričan kakšna je natančna razlika med BR6EF, načelno pa naj bi bila ta še hladnejša, je pa predpisana za starejše MPI motorje.

LP
roman v
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a roman v » So Apr 03, 2010 14:18

Admin, hvala," ker si me potegnil ven."
Lep dan in mirno morje.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Apr 03, 2010 19:38

Torej, TR5 ali TR55, dolgi navoj. Tudi v primerjalni tabeli je TR55 ali TR55IX ekvivalentna AC AC 41-932 (nova AC 41-993), ki jo priporoča Mercruiser.
Do sedaj sem v 4.3 (uplinjač) uporabljal BPR6EFS, zanimivo, enkrat so mi na servisu tudi prodali (po katalogu) BPR6EF, kratki navoj, zmeda popolna.

Še vedno pa mi ni jasno, zakaj NGK v katalogu za 5.0MPI priporoča BR6FS, ki je svečka z kratkom navojem :?:
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Apr 04, 2010 19:17

Zdaj pa še nagradno vprašanje: kje kupite svečke TR5 ali TR55???
Sem malo pobrskal po netu, v SLO slabo kaže, samo ena spletna trgovina, pa še njim stran ne deluje :evil:
Admin ima sigurno kakšno varianto :idea:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Apr 05, 2010 19:29

Euroton, Ljubljana, Tržaška cesta... TR4 je bila vedno na zalogi, TR5 pa včasih tudi ne...

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Apr 05, 2010 20:26

Hvala, vidim, imajo svojo PE tudi v Mariboru, bom se oglasil pri njih.

Admin, najverjetneje dobro poznaš njihov prodajni program, imajo morda še kaj, kar sicer ni "originel mercruiser", pa paše k tem motorjem???
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 06, 2010 19:51

Verjetno misliš kakšno vodno črpalko in podobne reči?

Nevem kako je pri njih, sem pa nekje drugje videl, da je recimo cirkulacijsko pumpo možno dobiti avtomobilsko, samo je praktično enaka cena... Žal teh motorjev v Evropi ni na pretek (skoraj jih ni) in tako tudi ni rezervnih delov. V ZDA pa bi zagotovo pol reči lahko kupil v avto štacuni...
Je pa s tem tako, da "marine" oznaka pomeni, da zadeva tudi ne iskri, kar pa zna pri čolnu biti kar pomembna reč. Seveda govorim o elektriki...

LP
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » Sr Apr 07, 2010 08:01

Jaz sem pri njih kupil olni filter firme MAN.Pa sem potem bil malo skeptičen,ker ni original wolvo pa sem se spraševal,ali ima isti pretok olja.Sem novi filter dal ven in ga zamenjal za Wolvo flter in res je bila razlika na števcu - pritisk olja je bil večji.Od takrat devam na motor še samo original dele.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Apr 07, 2010 08:25

V informacijo kaj pomenijo simboli svečk!

http://www.spark-plugs.co.uk/pages/tech ... hnical.htm

Imam pa še kompletno NGK tabelo za vse vrste motorjev v Pdf če koga zanima lahko pošljem na zs ali Adminu pa naj prilima v tehničnega.
Oziroma pogleda tukaj: http://www.ngk.com/Default.asp
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Apr 07, 2010 09:08

kocka napisal/-a:V informacijo kaj pomenijo simboli svečk!

http://www.spark-plugs.co.uk/pages/tech ... hnical.htm

Imam pa še kompletno NGK tabelo za vse vrste motorjev v Pdf če koga zanima lahko pošljem na zs ali Adminu pa naj prilima v tehničnega.
Oziroma pogleda tukaj: http://www.ngk.com/Default.asp

Saj ravno tukaj je največ zmede. Mercruiser priporoča za vgradnjo iridium AC DELCO 41-993, ki jima dolgi navoj. Po primerjalni tabeli je ekvivalentna NGK svečka TR5 ali TR55 (oz iridium TR55IX), tudi dolgi navoj.

NGK pa za Merc 5.0MPI predpisuje BR6FS ali iridium BR6FIX , obe sta kratki navoj :?:
In kaj sedaj :idea:
V Merca je, kolikor se spomnim, vedno pasala BPR6EFS (dolgi navoj), oziroma TR5 ali TR55, kot je napisal admin.

V starem 4.3 (uplinjač)sem vedno uporabljal BPR6EFS , enkrat sem bil nepazljiv in so mi podtaknili kratki navoj (BR6FS). Saj je šlo, ampak naslednje leto se je zgodilo, kar je napisal roman v. Je pa res, da je 4.3 motor, kadar je bil vroč, pri ugašanju s svečkami z dolgim navojem včasih še malo "kihal", kar se mi sezono s svečkami z kratkim navojem ni dogajalo.

Sedaj so v 5.0MPI AC Delco (iridium), ampak so svinjsko drage, pa po konzervaciji itak fuč. Letos bom probal z adminovo varianto TR55 :idea:
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Sr Apr 07, 2010 11:25

Hmmm kolko sem jaz slišal, tudi v MPI motorje serviserji preko luže ne vgrajujejo iridium svečk, ker je to bolj kot ne komercialna poteza... Pri avtomobilu se splača dat noter te svečke, ker res držijo dolgo, pri čolnu pa jih je bolje zamenjati vsako leto (že zaradi korozije) - da bi pa vsako leto plačeval taki denar za iridium svečke pa je po moje samo kraja in nič drugega... Toplotna vrednost + pravilna dolžina + pravi razmak pa je... Torej za mene še vedno samo 2 (oz. 3) svečke!

Al se motim?

Je pa res kar ste napisali, če imate kratki navoj je pametno noter devat kratke svečke, pa čeprav bi lahko noter dali tudi dolge (sicer lahko prihaja do samovžiga pri ugašanju motorja - bog nedaj da se motor začne sukati kontra!); enako velja kontra...

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov