menjava kardanskega ležaja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

menjava kardanskega ležaja

OdgovorNapisal/-a igor1 » To Feb 05, 2008 11:24

Lansko leto sem na peti delal genaralno.No po razmisleku sem se odločil zamenjati tudi kardanski ležaj.Po 10-tih urah vožnje pa zaslišim ropot na kardanu,ko obrnem volan v desno.Kadar pa grem naravnost vse ok.Kličem mehanika in pravi slaba kvalitata ležajev v motomarine.Prvi ležaj je zdržal sedem let bp. jžJaz pa sem ga zamenjal iz preventive in poglej kaj se zgodi po parih urah vožnje.Mi pa na mehovih ni nikjer spustila voda,ali kaj podobnega,ker vse dihta.
Zanimajo me vaše izkušnje z tem in ali si morda ti mehaniki ne delajo sami sebi delo,da pač daš vsako leto daš peto dol in spet poličeš mehanika.........da gre po cekinčkih?
lp.igor
ASmarine
Kapitan bojne ladje
Kraj: Gameljne

OdgovorNapisal/-a ASmarine » To Feb 05, 2008 12:02

He he, podobe težave sem imel jaz na svojem avtu na kradnu (MB Vito 115CDI), ker mi izpod prvi koles "šprica" direktno v te ležaje. Ko je bil avto star 1 leto, mi je začelo nekaj ropotati, zato sem šel na servis, kjer so mi povedali to "hibo" tega vozila. Zamenjali so mi ležaj in zadeva je spet funkcionirala kot je treba - za eno leto, zato sem se odločil, da zadevo ne glede na garancijo vozila in na garancijo na opravljen servis vzamem v svoje roke. Kupil sem ustrezni ležaj (boljše kvalitete) od SKF-a in sedaj teh problemov nimam več. Mislim, da bi moral ti enako poiskusiti pri svojem problemu, sicer pa je to zgolj moje mnjene. Upam, da boš svojo težavo rešil čim prej in pa za dlje časa.
igor1
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a igor1 » To Feb 05, 2008 16:38

Se strinjam z teboj vendar teh ležajev pri SKF ni.Tudi pri specializiranem prodajalcu tega ležaja ni ne vem,če si ga videl ampak je zaprt na posebni način.Pri nas ga nisem nikjer zasledil,razen v navtični trgovini to pa je tako in tako vse motomarine.
MarijanR
Kapitan bojne ladje
Kraj: Radenci

OdgovorNapisal/-a MarijanR » To Feb 05, 2008 17:49

Pozdravljeni

Igor1 nisi napisal kakšen tip Z pogona imaš
:roll:
L.P.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 05, 2008 17:52

Ima Volvo penta Z pogon :D
Ja vsi ležaji od Z pogonov so problematični in jih je ponavadi nemogoče dobiti pri nam znanih proizvajalcih, kot sta npr. SKF in NSK... Razlog? Colske mere... Enaka zgodba je tudi s semeringi...

Me pa vseeno preseneča, zakaj je tako hitro odpovedal. Si preveril, če je motor natančno scentriran? Če to ni, lahko zelo hitro uničiš transom ležaj in pa tudi kardan.

LP
igor1
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a igor1 » To Feb 05, 2008 18:49

ja sem preveril.Dala sva peto trikrat gor in dol da bi ja bilo vse ok.Zato sem izključil vse ostale dejavnike.Z mehanikom sva si res vzela čas,vse premerla in scentrirala,da bo ja vse ok. Pri prejšnjem čolnu sem imel enake probleme,zato me zanima če jih imate tudi vi?
ASmarine
Kapitan bojne ladje
Kraj: Gameljne

OdgovorNapisal/-a ASmarine » To Feb 05, 2008 21:03

Jaz se še na nobeni peti nisem srečal s takšnim problemom, pa sem jih imel že kar nekaj. Žal....

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov