Zaščita gel coata

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Kokica
Naddesetnik

Zaščita gel coata

OdgovorNapisal/-a Kokica » Po Apr 12, 2010 13:03

Mene pa zanima, če mi lahko kdo pomaga s čim bi se namazal čoln (poliester) spodaj po odstranitvi Antifoulinga, ki je bil popolnoma zbrušen stran, čoln spoliran. V gel coatu so nastale male raze, me zanima kako dodatno zaščitit gel coat v vodi……varianta vosek za parket?...Ali, če kdo pozna kakšno drugo varianto……
HVALA za odgovore!

:!: [/b]
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Po Apr 12, 2010 13:44

Za popravila v gelcoatu imaš epoksi kit od Hempla vem, da se kupi v tubi. Potem pobrusiš vse skupaj z finim papirjem.... na suho tam 240, potem pa itak PRIMER (to je posebni temeljna barva) od Hempla mislim, da je LIGHT PRIMER, je dvokomponentni, stane cca 17 EUR liter, mešaš pa z prav za to namenjenim razrečilom. Isto s tem razrečilom pereš orodje. Na dve do tri sloje PRIMER-ja daš nato nov AF.
Kokica
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Kokica » Po Apr 12, 2010 13:48

Ne novega AF ne bo, ker bo čoln v vodi vsega skupaj kake 3 tedne! Mene bolj zanima kaj nanesti na gelcoat, da se v te reze ne bodo prijele alge in druga svinjarija, ker AF ne bo gor.
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Po Apr 12, 2010 13:55

To pa ne vem...mislim, da obstaja tudi neko polirno sredstvo za gelcoat. Ne vem, pa kako ti je uspelo tako lepo odbrusiti AF, da bo čoln brez barvanja OK? Ko sem jaz drgnil AF vstran je bilo videti potem vse sorte barve spodaj. Nekje še bel primer, drugje rdeč gelcoat, in kje celo smola:))
Kokica
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Kokica » Po Apr 12, 2010 13:59

plinko napisal/-a:To pa ne vem...mislim, da obstaja tudi neko polirno sredstvo za gelcoat. Ne vem, pa kako ti je uspelo tako lepo odbrusiti AF, da bo čoln brez barvanja OK? Ko sem jaz drgnil AF vstran je bilo videti potem vse sorte barve spodaj. Nekje še bel primer, drugje rdeč gelcoat, in kje celo smola:))

Ja, čoln je lepo gladek, enakomerno in enake (bele) barve. Bilo pa je vloženega veliko truda! :lol: Spoliran je že tudi...so pa od brušenja ostale male brazde in kako z njimi sem mislila...
Kokica
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Kokica » To Apr 13, 2010 12:48

Mi zna mogoče kdo pomagati? :?:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Apr 13, 2010 14:07

Ni ravno pametno imet brez AF.

Daj gor trdi tip AF če je čoln le 3 tedne v morju.
Tako kot je zgoraj napisano, le da ni pametno tako fino brusiti gelcoat pred primerjem, ampak kar z 120 papirjem in dobro matirati gelcoat, če je preveč fino zbušen, se primer začene luščiti.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Apr 13, 2010 14:14

Pozdravljena Kokica.
Če te motijo risi v gelkotu, potem se boš morala pošteno lotit dela, ker nekega super premaza samo za zakritje majhnih-plitvih brazd, ni. Problem rešiš lahko tako, da z vodobrusnim papirjem, granulacije cca. 220-240, na mokro zbrusiš celo površino. Na koncu dobro spereš, ne sme ostati mokro ali delcev praha in ponovno spoliraš podvodni del. To je ta hiter postopek kateri tudi hitro izgubi svojo učinkovitost.
Pravilni postopek bi bil, obvezna zaščita gelkoata z nekaj premazi Light Primerja ( temeljna barva) in potem nanos barve za podvodni del.
No , za na hitro sem ti opisal, če pa te zanima pravilnost dela pa se odloči in sporoči. Dva para rok slab teden in imaš nekaj let mir in bo vedno lepo sijajno in predvsem gladko, kamor se ne bo nabirala zelenjava, gelkoat pa bo zaščiten, tako tudi mora ostat, zaščiten.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov