INFORMACIJA???

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bostjan9
Admiral

INFORMACIJA???

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Po Apr 12, 2010 15:51

Na mojem Baylinerju, motor MERCRUISER 5.0, V8, MPI se mi pojavi opozorilni pisk v času ko "zglisiram". Voda-temperaura, napajanje AKU, OIL-DRUCK je vse OK.

Nato, ko glisira, pa piskanje ugsne.

Kaj bi lahko bilo?

Hvala z odgovor.

l.p. ERvin
Popeye
Desetnik
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a Popeye » Po Apr 12, 2010 17:15

Preveri kontakte el.inštalacije, lahko da se je svinjarija nabrala v njih in ti prekinja stike - za čiščenje kolektorjev uporabi tisti sprej, ki je temu namenjen.
Lani sem imel tak problem na enem avtu (31let star bmw) - lučke so se ob vožnji prižigale in ugašale ko novoletna jelka, ko sem kontakte ščistil je vse delalo ko novo.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Apr 12, 2010 21:32

Hahaha, nič ne čisti kontaktov!

To je čisto klasična napaka, ni kritična, je pa redna vsake 3 leta na vseh MPI motorjih... Mercruiser ima senzor tlaka hladilne vode, ki zdrži le nekaj let in se najprej zabaše s soljo, ponavadi pa čisto odpove... Njegov signal je piskanje vsakih nekaj minut... Če se ti piskanje kasneje ne ponavlja, potem še malo dela, ko tlak vode pošteno naraste, bo pa čez nekaj ur povsem odpovedal...

Kupi novega v eni od trgovin in ga zamenjaj sam. Montiran je za motorjem na hladilniku olja servo volana... Tesnenje je z NPT navojem (konusni), tako da ni skrbi...

POZOR!!!
Ko odviješ stari senzor, takoj privij novega, saj je odprtina ponavadi pod vodno linijo in če boš čoln pustil tako, lahko hitro spremeni svojo lego za nekaj metrov pod gladino...!!!!

LP
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Apr 12, 2010 23:37

Hmmm Ervin, nisem vedel da je motor MPI... Pa si 100% da je multipoint (oz. multiport) injection? Ali je še slučajno TBI? Kakorkoli, preveri še to kar sem ti že povedal po telefonu, in sicer se je lahko zgodilo da so plastične spojke v zrcalu, ki povezujejo kontrolno posodico za olje menjalnika z menjalnikom "spustile dušo" ali pa je kdo bil nepreviden in jih je odlomil (so namreč zelo krhke ko so nekaj časa že v vodi) - zaradi tega pade nivo olja v posodici in aktivira se piskač ko zglisiraš (čoln se nagne)!

Pa imaš 2 informaciji za preverit ;)

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Apr 12, 2010 23:56

Meni tud 7.4 mpi včasih zapiska, ko naleti na kakšen "ornk" val da vse zagrmi :twisted: Recimo 2x na leto :) :oops:
Je tu tudi problem senzor ? :?:
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Apr 13, 2010 22:11

Na motorje se ne spoznam popolnoma nič. Bom pa povedal iz svojega primera. Imel sem Yamaho 50 KM, ki je sama delala mešanico. Se pravi je bil v motorju rezervarček za olje. Vsake toliko časa mi je pri zglisiranju ali na večjem valu zapiskalo. Ugotavljal in uotovaljal sem kaj bi bilo. Na koncu sem ugotovil, da je bil nivo olja prenizek in ko sem zglisiral se je čoln nagnil nazaj, temu primerno je padlo tudi olje v rezervarju pod nivo senzorja in le ta je spustil opozorilo kot droben tisk.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 13, 2010 23:15

Lahko bi bilo olje v nogi, kot omenja SS9940, vendar če se odlomi hitra spojka, olje zelo hitro izteče iz posodice v celoti. Takrat je alarm drugačen...
Pisk vsakih nekaj minut je samo tlak hladilne vode.

LP
bostjan9
Admiral

PISK

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Ne Apr 18, 2010 12:15

Hvala.

Bom preveril obe varianti.

Je pa res, da zapiska, ko je čoln "nagnjen", v fazi zglisiranja.

Ko je čoln zunaj je vse OK.

l.p.Ervin

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov