Brusilni papir

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

tedi
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a tedi » So Apr 17, 2010 22:21

Atilone, car
hvala za izčrpno napisano,
danes sem spet malo brusil stari antifouling ( rdeče barve ),
z granualcijo brusilnega papirja 180 - 240 gre prepočasi,
če hočem zbrusiti ves antifouling, bo kar trajalo, zato sem poskusil z granulacijo 40 in gre malo hitreje.
premišljujem, če bi sploh zbrusil dol ves antifouling, gre za elanko 430 staro 28 let in kdo ve koliko plasti antifoulinga je na njej,
vsekakor če hočem dati primer, moram zbrusiti do plastike.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Apr 17, 2010 22:43

tedi, pa še to, hlapi acetona so težji od zraka in v pravi koncentraciji eksplozivni, zato pazi, da se ne naberejo v kakšni luknji.
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » So Apr 17, 2010 22:55

Atilone, tole je bilo pa res izčrpno, škoda, da nisem tega vedel prej. Tale tvoj "kit" mora biti taprav navtični, pa deluje mi še precej ceneje kot poliestrski avto kit. Pospešeno smolo mislim, da sem dobil tam po ene 3-4 EUR za kilo.

Jaz sem pač uporabljal avtomobilskega in upam, da bo zadeva zdržala.
Drugače, pa če odstranjuješ AF, ga poskusi na mokro. Drugače se boš čist zastrupil. Jaz sem ga drgnil z ene 60-100 papirjem, kar navadnim z mašino, vibratorko, dokler je šlo, pa vseskozi sem močil z vodo. Sem se pa kar namučil...
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Apr 18, 2010 01:42

CAR napisal/-a:Palcek,

predlagam da poklices v Hempel umag in dobil bos najbolj zanesljivo informacijo. Tako sem storil jaz prejsni teden. Kar pa se tice brusnega papirja sem jaz uporabil najprej 40 nato pa 80 (bruseno na masino).

Ravno od tam, med drugim, se dobil mnogo iformacij, ampak po telefonu pozabi Naj ti nekateri od fantov, povejo kaj so zvedeli po telefonu. Jaz sem si uzel čas, dobil preddelavca, starega mačka, doma je bil v Bašaniji, pa sem ga vzel parkrat sabo, da ni rabil na avtobus. Seveda je zmes kar nekaj gostiln, njemu se ni mudilo domov, jaz pa sem vsrkaval povedano, into vse od tega na kaj naj pazim, kako se dela, meša itd. Z človeškim odnosom dobiš marsikaj, kdo pa ti bo , Janezu, preko telefona uro dvesvetoval o uporabi njihovih izdelkov. Z 40 in 60 granulacijo plošč, ali na fleksu ali na tračni brusilki, narediš žlebe za kitanje, pa lahko paziš koliko hočeš. Pri tračni se ne znebiš stopničke med dolgo linijo brušenja. Če pa se vam gre, da bo delo hitro končano, kvaliteta pri naglici trpi. pa delajtekakor hočete. Na koncu še vsakdo reče sam sebi, pa jebi ga saj je pod vodo in se ne vidi.
Sicer pa pacijentom in takim ko si izmišljajo laži, samo da bi bili glavni, tako in tako ne gre zaupat, itak govorijo bedarije :) :) :) . Kar tako naprej, bom pa namesto humorja bral nasvete vsemogočnih talentov, me kar zanima kje boste pristali z tako opevano "kvaliteto foruma".
Fantje , tistim kateriim še tečejo postopki pri pomoči nabave iz D, obljubim da bo vse izpeljano do konca. Drugi pa, z kakimi plesnimi željami, pa prosim, obrnite se po pomoč učiteljem plesa tukaj, vam bodo sigurno pomagali, pri vseh teh izkušnjah katere imajo.
Bi pa rad videl te profesorje v eni roki skico barke v drugi pa razpredelnico v angleških merah, in da iz tega naredijo plovilo. Ja to je malo drugače kot eno pasaro prefarbat in z tem izdelkom se hvalit :D :D . No mojstri profesorji, predajam štafeto, z 2052 prispevki, pa še toliko najmanj pod ZS e-pošto in dopisov v D. imate možnost pokazat kar veste. Na ZS, sem za prave Morjeplovce dosegljiv, sami vedo do so, preko e-pošte tako in tao.
Uh se kar veselim opazovanja. Uh kakšen primitiven arogantnež butast em, no se opravičujemse ne bo ponovilo. Razen mogoče na teden dva, da vam čestitam za napredek Ampak tale bo samopri elektriki na plovilih, ker tuso rs strokovnjaki, kateri razumejo to, kar govorijo. V mislih imam sevda žal samo dva, pa še nekaj takih za flančkanje, ampak razumi jih, če še sami sebe ne razumejo. Največ odzivov pa pričakujem pri dogovorih za srečanja, dogovorih za ruto, se mi zdi da bo etos kar skromna in pa seveda glavna stvar, kdo je največ pojedel, ane car, kdo navoč spil in dolge debate o kozlanju, komu je neslo najdlje itd. Ciao Ragazzi
tedi
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a tedi » Ne Apr 18, 2010 08:56

za nekaj pokitat je nekaj starih prask po dnu barke,
antifouling se nanaša z valjčkom, kaj pa primer ?
plinko
se mi je zdelo, da je preveč prahu,
bom poskusil polivati z vodo,
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Ne Apr 18, 2010 09:33

Absolutno z vodo! Zastrupil se boš! Če se alge ne primejo, veš, da mora bit to sam strup. Pa še bolje je šlo z vodo pri meni. Drugače pa kot je že rekel attilone, tračna ali sploh fleksarca odpade. Boš naredil več škode kot koristi. Jaz sem najprej tud poskusil s fleksarco, gre sicer dobro, ampak kaj ko imaš potem s kitanjem, pa brušenjem, pa kitanjem.... stokrat več dela. Bolje si vzet malo več časa, pa bo potem prej narejeno.

Z vibratorko gre pa dobro in ne delaš škode.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Apr 18, 2010 11:26

Jaz sem antifoulnig odstranil z rotacijsko-vibracijsko z odsesavanjem prahu, in papirjem 40, na suho, vseeno pa moraš imeti zaščitno masko, tudi če imaš odsesavanje.
Potem, ko sem vse zbusil do plastike, sem nato pobrusil vse še z 80 in nato 120. Nanose pa delaš gor s kratkodlakim ali gobastnim valjčkom, s tem da moraš gobastega menjavati na 30min, drugače ga razžre. Pri kratkodlakem, sem dobil preveč hrapavo površino, zato sem kasneje delal z gobastim, s katerim sem dobil bolj gladko površino.
Vodno linijo pa sem zarisal s pomočjo laserja s katerim se v gradbeniđtvu riše vagin ris, nato pa sem si narisal na vsakih 30m točko. Če hočeš potegniti res lepo črto, vzameš 0.5cm avtoličarski trak in ga v enem komadu nalepiš, po kompletnemu boku, čez njega pa potem širši, tako boš dobil popolnoma ravno linijo antifoulinga, bolje je delati z enim tankim trakom, kot pa samo z debelim, saj ga lažje kriviš in linija ne bo cik-cak.
Pa še ena slika, da ne bom zopet napaden, da prepisujem od koga, še poseb tistih, ki sploh še niso tako daleč,da bi dajali gor antifouling na svojo plovilo.
Slika
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Apr 18, 2010 12:23

Ne bom filozofiral, bom pa v dveh stavkih napisal moj postopek nanašanja antifoulinga.
1. Najprej sem pobrusil z vibracijsko brusilko in papirjem 40 stari antifouling. Nato še nekoliko zgladil s papirjem 80.
2. Kobilico sem pobrusil do samega zlitka s strgalom in kotno brusilko, na kateri sem imel rotacijski brusni papir (lističi).
3. Trup sem prbarval 1 krat s Underwater primer in nato 2 roke antifoulin Miledinamic.
4. Kobilico sem prebrvar s Light Primer trikrat in nato še 2 krat Antifouling Miledynamic.

In to je to. 3 dni dela. Tako so mi svetovali tako v sami tovarni Hempel kot v trgovini Hempel v Umagu. Verjamem jim in nevidim vzroka zakaj bi delili nestrokovne informacije. Da pa bo zadeva še bolj točna sem poklical strokovnjaka za podvodne dele (kontakt Nikola Tesla) in mi je svetoval enako.
če mi uspe pa pošljem še sliko po končanem delu.
[/img]
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Apr 18, 2010 12:39

Pa še nekaj kar sem zgoraj pozabil napisati.
Pred nanosom primerja moraš trup odmastiti, pa ne z acetonom in krpo, s katero boš le razmazal maščobe, ne pa odstranil, ampak z industrijskim detergentom, za odmastitev trupa, ki ga imajo v ponudbi vsi proizvajalci antifoulingov, spiraš ga pa z vodo pod pritiskom.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Apr 18, 2010 13:54

Evo se slike

Slika
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
tedi
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a tedi » Ne Apr 18, 2010 21:42

kaj pa barvanje nad vodno linijo s primerjem
se tudi barva z valjčkom?
mogoče bom celo barko pobarval s primerjem osnovnim in potem z končnim, pa pozneje če bo treba bom dal gor antifouling.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Apr 18, 2010 21:50

Pridi malo v ladjedelnico Izola čez vikend in ti bom praktično kaj pokazal okol barvanja in AF,pravjo da dobr delam...
LP Iztok
tedi
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a tedi » Ne Apr 18, 2010 21:56

polanc
velja, kaj si v Izoli samo za vikende ali tudi vmes tedna?
Palcek
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Palcek » Po Apr 19, 2010 09:07

Delo končano, za odstranitev starega epoksija (Hempel) sem na koncu uporabil papir 80, z bolj finimi mi nikakor ni uspelo. Skratka, barka je zaščitena, jutri gre spet nazaj v vodo.

Hvala vsem za nasvete.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov