Poliranje močno zbledelega gelcota

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Maj 30, 2010 17:43

Joško napisal/-a:Manjše pakiranje 5 eur, večje pa 10 eur. Gobica je v enem kosu, ter jo narežeš na ustrezne kose.

Resnično zelo uporabna zadeva :D

Koliko dobiš zato, ko jo tolko hvališ?

HAHAHAHAHA!

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Maj 30, 2010 20:45

jack napisal/-a:
evovii napisal/-a:Ojla,

Jaz sem imel isti problem... sem probal vse živo... od različnih polir past, razredčila do kisline...pa ni bilo nevem kakšnega uspeha. Je bila pa tudi moja barka kar konkretno porumenela. Na koncu sem uzel v roke fini brusnio papir (1200), celo pobrusil, nato pa jo še spoliral... najprej z Jožkotovo polir pasto (ki se obnese super), nato pa sem celo barko še enkrat celo spoliral z fino polir pasto, ki je vsebovala tudi neko nano zaščito za gelcoat..... kakšni bodo pa rezultati čez eno leto bomo pa videli. Drugače sem pa kar zadovoljen z dobljenim učinkom. Je pa zanimivo, da vsega ne boš dobil ven tudi če jo zbrusiš.... Drugače pa ti preostane edino barvanje celega trupa..... kar pa je pomoje zadnja varijanta..

p.s. sam ne pretiravat z brušenjem ker ni zdravo :lol:

Lp Andrej

Res ni tako hudo, da bi moral barko barvat ali brusit, je pa gelkot zelo matiran, sploh po palubi, ki je bolj izpostavljena sončnim žarkom, še bolj pa na modri črti na palubi in bokih, ki še bolj vleče nase.
Morda veš kakšna je bila ta Jožkotova pasta?
Kakšno fino "NANO" posto si imel, kje si jo dobil kupi?

LP
Jack

Evo Jožko ti je že odgovoril glede paste. Fino pasto sem kupil v Lotos marine v Lj. Kako točno se imenuje pa trenutno ne vem.... (ker jo imam na barki) je pa fina (nano) polir pasta z voskom ali nekaj takega....

Lp
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
petjan
Štabni praporščak
Kraj: opekarska cesta 19
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a petjan » Ne Maj 30, 2010 21:03

kokr kol boste tuhtal rešitev ni dolgotrajna.ko gelcoat enkrat zbledi izgubi tudi uv zaščito.lohk ga zbrusimo,spoliramo,nekaj časa bo k nov sčasoma pa postane isti.sploh se to vidi na temnih gelcoatih.edina prava rešitev je nov gelcoat.
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » Po Maj 31, 2010 07:51

Jaz sem po poliranju uporabil silikon sprej,ki sem ga kupilv Merkurju.Rezultat je bil res dober.Drži pa nekje dva meseca,tako da sem vsaka dva meseca posprejal trup oziroma takoj ko na trupu ni bilo več kapljic.Zadeva se je zelo dobro odrezala saj se je gelgot sijal celo sezono kot nov.
Uporabniški avatar
franz123
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a franz123 » To Jun 01, 2010 06:55

Hvala Joško za idejo o Wipe it gobici zadeva je vredu, mi je uspelo 90% očistiti trup. Moram pa povedati, da ne pričakujte čudežev razen če stojiš ob čolnu s pivom v roki tvoja familja pa drgne kot nora hahaha:).
Drugače pa za lesk uporabljam ICE WOX to je nekakšen tekoči vosek, kar dobro naredi.
p.s.: Gobice prodajajo v trgovinah AMZS-ja, vosek pa v Leclerku.

http://www.turtlewax.com/main.taf?p=2,1,1,1
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Sr Feb 01, 2012 15:10

Da ne odpiram nove teme.Kupil bi si mašino za poliranje,pa me zanima ,če lahko kdo malo svetuje :lol:
Rabil bi pa za svoj čoln,da si ne sposojam.
Hvala.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 01, 2012 15:34

V vsakem primeru namensko polir mašino. Tiste iz BAU BAU niso vredne nič.
Težava pa je, ker so kar drage 300€ plus!
Za čoln ti tudi svetujem, da vzameš manjšo, ker je strašno težko polirati "na gor"
Rupes ima lahke mašine, jaz imam njihovo orbitalno, vendar sem jo učil plavati, ne rabim povedati, da neuspešno...
Za velike površine in predvsem avte pa imam od Makite... Zadeva top, vendar relativno težka!
Fino je, da je čimlažja in čimočnejša, ker bremzanje polirke ustvarja "rise" v polirani površini. Dobro je, da ima soft strart in da ima nastavljive obrate. Spodnje čim nižje (200rpm). Predvsem mora biti ta tip, ki je kot "fleksarca". Tiste, ki jih držiš z dvemi ročaji(slika spodaj) pa ni vredna nič!
Rupes
Slika

Makita
Slika

TOLE PA JE STRAN VRŽEN DENAR, PA TUDI ČE JE 2€!
Slika
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » Sr Feb 01, 2012 16:01

Copy paste :P

Tokrat začnimo z materialom:
Snow foam
Wolf's Outsider
Kirby carpet cleaner and kirby stain remover
Liv vaccum cleaner
Menzerna S100 (medium cut pad, wool pad)
Menzerna PowerFinish (medium cut pad)
Meg's No.95 (wool pad)
Serious Performance Metal polish
Finish Kare Fk1000p Hi-temp sealant paste
Autobrite Leather cleaner
Poorboy's Leather stuff
Serious Performance Quick detailer

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

In tole je ostalo od medium cut gobice št.1 (dejansko sem uničil 3 male in 2 veliki :shock: )
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Še oče je prispeval k finišu :D
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Vmesni rezultati
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Primerjava, kaj še me je čakalo kasneje :huh:
Slika

Gremo dalje
Slika

Levo spolirano, desno še ne
Slika

In spoliran še spodnji del
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

In po 2 nanosih Fk1000p-ja, končno finiš:
Slika

Prvo morate poznati razliko med polirkami. Rupesova, ki je en post višje je DA polirka, ki je za amatersko uporabo ok ampak na čolnu ne bo prišla do izraza (ker je gelcoat veliko bolj trd, kot avtomobilski lak). Edina primerna je ta makitina, ker je rotacijska. 200rpm spodnja meja? Prej 600rpm in naprej. Taka polirka pa stane od 350€ naprej. Polirka ne povzroča risov v laku ampak jih povzroča pregroba goba in pasta ter uporabnik, ki kombinacijo nepravilno uporablja. :wink:
Drugo, nekvalitetne paste so vstran vržen denar. Turtlewax, sonax itd. waste of money.
:wink: Menzerna, Meguiars, Poorboys itd. pametno potrošen denar!
Tretjo, da kupite ves potreben material, da se bo čoln naredil in zaščitil, kot se spodobi pod 700-1000€ ne računajte. Plus dolge mučne ure dela (samo poliranje tega Larsona je trajalo med 25-30 urami s tem, da mi je brat naprej brusil. Skupne ure okoli 40).

Če koga še dalje zanima moje delo (gre za hobi):
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 57&t=84435

:lol:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 01, 2012 16:49

Tukaj se ne bova strinjala. DA polirka (orbitalna) ima res manjši odjem, vendar ni neuporabna. Niti nisem rekel, da naj kupi DA polirko, le da ima Rupes lahke polirke. Jaz imam DA, ker imam tudi Makito.
Je pa za finish(sijaj) DA polirka najboljša izbira, saj je narejeno najhitreje in najmanj lahko kaj zaj...!
Drži polirke imajo od 500rpm naprej prednastavljeno konstatno hitrost, vendar vse boljše imajo elektronski gumb, da so nastavljive od 0 obratov naprej. To je dobro za to, da ne potrebuješ paste mazati na roke!
Polirna mašina, ki izgublja na hitrosti pušča lise na laku. Morda na čolnu neopazno, na temnem avtu pa nastanejo hologrami!

Glede cene pa se mi zdi nepošteno strašiti ljudi koliko to stane, ker enostavno ni res. Za ta denar kupi zraven še mašino, paste, zaščite in mikrofiber za celo leto, pa še ostane veliko.
Jaz sem poliral z Menzerno in me je pasta stala morda 50€, porabil sem kake 4 pade (gobe), mikrobibre pa se operejo vsaj 30x. Zaščita okoli 50€, katero sem apliciral vsako komponento samo 1x in je držala popolnoma celo sezono! Torej nisem zapravil niti 150€. Res je, da bo moral spyder kupiti po cele pakete, pa mikrobibre, pa pade, katere še ne ve kaj bo rabil, vendar za 200€ bi moral dobiti vse, pa še ostalo mu bo za nekaj avtomobilov. Seveda + mašina!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
spyder
Admiral

OdgovorNapisal/-a spyder » Sr Feb 01, 2012 17:18

Jutri grem v Poreč,kjer prodajajo makito in same bolše firme,pa da vidim .
Cene pa so bile ugodne,pa mogoče mi še rata,da ddv poberem nazaj. :lol:
Bom pa javil,če še koga zanimajo cene.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Feb 01, 2012 17:28

jst imam tole in sem za enkrat kr zadovoljen, pa še cene je dobra

Slika

Dobite jo pa v http://www.interdiskont.si/vsi-izdelki/ ... aspx/i5895
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Feb 01, 2012 17:35

Metabo, Makita, Rupes, Milwakue, Festool, Chichago ..., Hitachi mislim, da ima nekaj tudi B&D... to so vrhunske mašine.
Pri Makiti pazi, je ena cenejša varianta, ki je kombinacija brusilnik-polirka, tista NI DOBRA! No vsaka kombinacija še z čim je slaba izbira!
Ce imajo Metabo ima eno zelo dobro mašino, sem delal z njo, lažja 60 dag od Makite, tudi nekaj cenejša, če se prav spomnim, le glasna je precej, ampak čepki delajo čudeže, pa še žene in ostalih "poznavalcev" ne boš poslušal zraven. :)
Če boš kupoval še kaj zraven, vzami še plato 125mm, lahko tudi 80mm, večjih ne rabiš. 150mm je mislim, da povsod že zraven. Te plate dobis tudi tam kjer bos kupoval gobe...
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » Sr Feb 01, 2012 17:36

Zanimivo, da se ukvarjam z poliranjem 5 sozono, sedaj grem v 6o. Pa nikoli nisem mazal past na roke. Pa delam le z rotacijsko polirko, ki ima varijabilno hitrost od 1000-3000 obratov. :wink: Moje delo si lahko pogledaš v temi, ki sem jo kot zanimivost prilepil.

Nisem hotel tako napisati pa bom, liste ti ostajajo, ker nepravilno uporabljaš zadevo. To niso lise ampak so hologrami. Zaradi nepravilne uporabe gob in past Oz kombinacij. Uporabljaš pregrobo pasto ali pa pregrobo gobo (oz. kombo) na prevelikih hitrostih. Plus tega ne narediš dovolj prehodov, da bi zadeva pravilno razpadla in opravila svoje delo. Ob pravilni uporabi ne boš imel hologramov. Moraš pa vsak Compounding pasto naslediti z medium ali finishing pasto. Moraš vedeti, kako z pastami ravnati. Da boš to vedel rabiš precej kilometrine. Že prehod iz enega proizvajalca past na drugega lahko zahteva nekaj avtov, da se jih navadiš.

In preden rečeš, da je dovolj Menzernina pasta, še zdaleč ni dovolj. Rabiš Menzerno S100 (okoli 35€), rabiš Menzerno Power Finish (okoli 30€) in Menzerno Final Finish (okoli 25€). Če smo samo na menzerni... Spet površinsko rečeno, da je mikrofibra goba dobra je napačno. Rabiš cut gobo, rabiš medium cut gobo in pa polishing gobo. Vsaka okoli 10-15€ odvisno od proizvajalca. Rabil boš vsaj vsake po 2 komada. Prvo kot prvo boš prej ali slej gobo uničil, ko govorimo o gelcoatu, drugo kot drugo, ježki popustijo po 3tjem ali 4em pranju pa čeprav jih boš pral z namenskim čistilom. :wink: Potem rabiš primeren backing plate in prej ali slej ugotoviš, da boš rabil velikosti 130 in 70 ter gobice primerne velikosti, ker samo velike gobice ne bodo dovolj. Rabiš Ipa za odstanjevanje olj in voskov, ki so v pastah. Potem rabiš primerno zaščito (Fk 1000p ali 3m marine wax od 30€ naprej). Imaš tudi clear coat zaščite, ki pa zahtevajo veliko veliko znanja in izkušenj za nanašanje (so namenjene le profesionalcem). In si hitro brez polirke na 300-600€ (spet odvisno od proizvajalca). Polirke, ki jih ti predlagaš so pa vse nad 250€ (že DA polirke v UK so drage, kje šele rotacijske).

In tretjič, jaz sem dal okvirno ceno kvalitetne robe z polirko. Je pa daleč od tega, da je treba kupiti polirko za 400€, če se bo 1x na leto uporabila. In vse kar sem želel povedati je to, da se ti opreme ne splača kupovat, če misliš 1x na leto spolirati čoln oz avto. Ker ti marsikdo naredi za 1/10 nabavne cene in to kvalitetno. :wink:

In ne nazadnje, vsak avtokozmetični izdelek ima rok trajanja. :wink:

Ne jemlji mojega posta, kot napad, ker ni. Vse kar želim povedat je to, da nima vsak 500€ na strani za avtokozmetiko, ki jo bo 1x na leto ali celo manj, uporabil.
spyder
Admiral

OdgovorNapisal/-a spyder » Sr Feb 01, 2012 17:37

Ravnokar sem govoru s prijatlom,ki je je kupu u bauhausu za 50€ in da kolkor jo rabiš na čolnu je ok.Ostalo pa itak na roke kjer se ne da z mašino.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Feb 01, 2012 17:39

bolid napisal/-a:jst imam tole in sem za enkrat kr zadovoljen, pa še cene je dobra

Slika

Dobite jo pa v http://www.interdiskont.si/vsi-izdelki/ ... aspx/i5895

Kej te ti nekaj pišeš, če nimaš pojma. :lol:
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov