IZPRAZNJENI AKUMOLATORJI
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
IZPRAZNJENI AKUMOLATORJI
Pozdravljeni !!!
Na plovilu se mi praznejo akumolatorji, zakaj? Mal sem pregledal inštalacijo in opazila, da je minus kabelj pripeljan na kobilico, ravno tako ozemljitev iz 220V. Ali je to lahko? Je možna kaka druga varianta, da mi prazne akumolatorje, pa čeprav je vse izklopljeno, razen kalužne pumpe, ki pa ima stalni tok. Hvala vam za pomoč.
Lp
Na plovilu se mi praznejo akumolatorji, zakaj? Mal sem pregledal inštalacijo in opazila, da je minus kabelj pripeljan na kobilico, ravno tako ozemljitev iz 220V. Ali je to lahko? Je možna kaka druga varianta, da mi prazne akumolatorje, pa čeprav je vse izklopljeno, razen kalužne pumpe, ki pa ima stalni tok. Hvala vam za pomoč.
Lp
Napisal sem ti samo en delček možnih napak. Če bi imel kaj več podatkov, bi bilo lahko več pametnih odgovorov.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
AC
Ozemljitev od 230V NE sme biti speljana na kobilico!!!!
Za dovodom 230V MORA BITI vgrajeno FID stikalo!!!!
DC
Minus in ozemljitev plovila sta lahko skupaj !
Na kovinskih plovilih mora biti minus povezan na ozemljitev v eni sami točki, kar pa je močno priporočljivo tudi za plastična plovila!
LP NT
Ozemljitev od 230V NE sme biti speljana na kobilico!!!!
Za dovodom 230V MORA BITI vgrajeno FID stikalo!!!!
DC
Minus in ozemljitev plovila sta lahko skupaj !
Na kovinskih plovilih mora biti minus povezan na ozemljitev v eni sami točki, kar pa je močno priporočljivo tudi za plastična plovila!
LP NT
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Ne Jun 06, 2010 20:32, skupaj popravljeno 1 krat.
On v 1. postu govori o 220V ozemljitvi, ne o DC ozemljitvi, da ne bo pomote s tem kar je rekel N.T. za DC ozemljitev. No predpostavljam, matthew, da si mogoče mislil da je ta "zemlja" kabel 220V ozmeljitev, saj se uporablja enaka barva za DC ozemljitev, pa mogoče narobe napisal v 1. postu.
Oksidacjija klem, pri navadnih svinčenih okumulatorjih je pa običajna stvar, zaradi elektrolita ki hlapi. Pomeri z ampermetrom, kakšna je situacija, če se troši kakšent tok itd.....
Oksidacjija klem, pri navadnih svinčenih okumulatorjih je pa običajna stvar, zaradi elektrolita ki hlapi. Pomeri z ampermetrom, kakšna je situacija, če se troši kakšent tok itd.....
Hudiča, mi se pa tolk trudmo ugotovit, kaj je narobe s tvojo instalacijo in akumulatorji.
Kako ugotoviš, ali so akumulatorji resno načeti ali zanič:
Najprej se pri polnenju zazna vonj po gnilih jajcih. Takoj preveri, ali je kateri od akumulatorjev VROČ in ga takoj izklopi, sicer bo tako, kot je že napisal NT. Trajno poškoduje vse ostale

Kako ugotoviš, ali so akumulatorji resno načeti ali zanič:
Najprej se pri polnenju zazna vonj po gnilih jajcih. Takoj preveri, ali je kateri od akumulatorjev VROČ in ga takoj izklopi, sicer bo tako, kot je že napisal NT. Trajno poškoduje vse ostale
eno vprašanje ravno na tole debato,
a obstaja recimo kak "vmesnik", mislim celo da nekateri avtomobili to imajo, ki bi recimor izklopil akumulator ko bi temu padli V pod neko nastavljivo vrednost.
Tako bi recimor dosegli da se nam akumulatorji ne spraznijo, in konec koncev bi lahko tako tudi nastavili da imamo vedno dovolj energije za štart, če smo kje zasidrani in polno energije trošimo.
a obstaja recimo kak "vmesnik", mislim celo da nekateri avtomobili to imajo, ki bi recimor izklopil akumulator ko bi temu padli V pod neko nastavljivo vrednost.
Tako bi recimor dosegli da se nam akumulatorji ne spraznijo, in konec koncev bi lahko tako tudi nastavili da imamo vedno dovolj energije za štart, če smo kje zasidrani in polno energije trošimo.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
To sploh ni potrebno še posebej zato, ker na barki enostavno moraš imeti najprej pravilno dimenzioniran, izveden in vzdrževan napajalni sistem. Ne obstaja naprava, ki bo namesto tebe preprečevala vse napake. Akumulatorji zdržijo precej več kot si mislimo le nekaj pozornosti je potrebno nameniti kontroli in vzdrževanju. Pustimo primerjavo z avtom, ker je narava uporabe popolnoma drugačna, zato nobena primerjava ne "pije vode".
Če je barka tovarniško izdelana in nova to še ne pomeni da je vse narejeno kot bi ti želel ampak je narejeno po nekih zares minimalnih zahtevah, toliko da se plovilo proda. Sledi obvezna nadgradnja o čemer se lahko posvetuješ tudi že ob nakupu.
LP
Nikola Tesla
Če je barka tovarniško izdelana in nova to še ne pomeni da je vse narejeno kot bi ti želel ampak je narejeno po nekih zares minimalnih zahtevah, toliko da se plovilo proda. Sledi obvezna nadgradnja o čemer se lahko posvetuješ tudi že ob nakupu.
LP
Nikola Tesla
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov