Menjava komandnih zajl - problem

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Hijena
Desetnik
Kraj: Tržič

Menjava komandnih zajl - problem

OdgovorNapisal/-a Hijena » So Jun 19, 2010 23:42

Prosim za malo pomoči pri menjavi zajl. Pri motorju je šlo precej enostavno, stare zajle sem brez težav snel.
Večje težav imam pri komandah, kjer ne vem kje in koliko podreti komande.
Motor je Yamaha 50, komande so Yamaha 703 Slika

Ali moram komande povsem odviti s stranice čolna, ali se odprejo kje drugje? Ne bi jih rad po nepotrebnem jemal stran, ker je dostop do matic precej za**ban (komande so montirane na boku čolna).

Hvala vnaprej za pomoč.

Anže
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Ne Jun 20, 2010 00:02

Komande boš moral sneti, ker imaš na drugi strani pokrov pod katerim so pritrjene zajle. Odvij samo spodnjega in manjšega!
Slika

L.p.
Dinksi
Hijena
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Hijena » Ne Jun 20, 2010 17:27

Hvala! Sem pomirjen, samo da vem da ne odvijam za brezveze.

Hvala tudi za skico, bo prišla prav!

LP,
Anže
Hijena
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Hijena » Po Jul 05, 2010 20:08

Še eno vprašanje, ki paše v to temo: nove zajle sem skupaj s cevjo za gorivo ter kablom za elektriko dal v PVC cev. Nimam občutka, ali se komu zdi da je vse skupaj preveč na tesno, da so kabli pod prehudim kotom? Nisem še v živo videl kaj podobnega, pa ne vem ali je OK.

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=5du6oIPwj2U

Hvala za mnenja..

Anže
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Jul 05, 2010 20:26

Lepo narejeno, upam samo da ni slučajno kakšno "štukanje" notri skrito, recimo gorvo, potem pa zna lahko bit težava če slučajno spoj spusti.
Drugače pa ni panike :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jul 05, 2010 20:31

Na embalaži ali priloženih papirjih, je na raznih zajlah naveden kot največje dovoljene ( priporočene ) upognjenosti.
Ne vem pa če je dobro, da imaš vso napeljavo v "neprodušno" zaprti cevi. Voda ali kondez prideta sigurno v cev, ven pa ne in potem vse napeljave plavajo v vodi.
"Ovinek" upognjenosti na filmu, se mi zdi hudo oster. Obstajajo zajle z tako upogljivostjo, ampak so kar precej dražje od "navadnih". Tudi za cev za gorivo upam da ni iz gume ali plastike. Vsekakor pri tolikšnem upogibanju mara biti ojačana najmanj z enim slojem jeklene mreže v materialu , blindirana, se tudi uporablja izraz za tako cev, ali z predivom ( poliesterska mreža ponavadi) ojačana.
LP
Hijena
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Hijena » Po Jul 05, 2010 21:10

Zajle so Ultraflex C8. Na proizvajalčevi strani sem prebral, da je minimalen radij 20cm.
Cev za gorivo je blindirana, z mrežico. Ja..kar se neprodušnosti tiče je vse res, ampak je pa na pogled precej lepše kot tisti šop kablov od prej.

Nič, dela z menjavo je bilo kar nekaj..zaenkrat bom pustil tako kot je. Če bo pa zajla crknila, me bo pa za naslednjič izučilo, saj sem še mlad :)

lp,
Anže
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Jul 06, 2010 07:17

Super narejeno, lahko prideš še meni narediš, ker je s tem ogromno dela, meni pa zmanjkuje časa. Glede vlage v cevi se ne sekirat, ker vlaga vsaj ni slana. drugače pa je ta napeljava brez zaščitne cevi nonstop pod udarom morske vode in soncu in še čem. Tak da je ta rešitev sigurno dosti boljša. Pa še vso kablovje se bolj enakomerno prepogiba kot če bi bilo vse samo skup nametano.
Guma je guma, zaenkrat.
Hijena
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Hijena » Če Jul 08, 2010 22:58

Ja..tisti kot v filmčku zgoraj je bil preoster, zajle sigurno ne bi zdržale dolgo. Kupil sem daljše zajle in naredil tako, kot je za moj čoln tudi priporočljivo: en obrat preden gredo zajle v motor. V banji za motorjem je enostavno premalo prostora, da bi zajle lahko speljal drugače.

Tako, na čolnu imam zdaj zamenjane vse zajle, tudi volansko. Menjal sem še cev za gorivo in malo uredil prostor pod sedežem. Nov je tudi pokrov čez kalužo.

V nedeljo grem na morje, mislim da mi bo ravno še uspelo oprati čoln in vse spakirati :)

Slika
Slika
Slika
Slika
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Jul 09, 2010 12:49

Meni se na tistem filmčku nič ne zdi preoster kot, ker se napeljava premika po celitni dolžini in niti v enem trenutku ni radija manjšega od 20 cm.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jul 12, 2010 18:54

Lepo si se potrudil, bi bilo pa še bolje, če zajl in instalacij nebi vlekel v desen bok ampak naredil luknjo v plastiko pred motorjem, staro luknjo pa zaprl. (manj zavojev)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov