Naprošam, vse ki se spoznajo na ta pereč problem plovil na morju, da napišejo svoje predloge.
Imam jadernico, ki sem jo kupil pred kratkim, vendar sem pri podrobnem pregledu ugotovil, da so notranje izenačitve potencijala prekinjene in odstranjene (kovinski rezervar za vodo in gorivo, motor ter krmilo niso med seboj povezani) samo na osi propelerja je cinkova anoda. Zanima me kaj je potrebno in če je sploh potrebno med seboj povezati, da slučajno ne bi prišlo do uničenja kovinskih delov.
Drugi problem pa je tangun, ki manjka, kolika je dolžina tanguna če je dolžina od "prove" do jamborja 3,70m. Kje se nabavi nov?
Hvala za odgovore
zaščita proti učinkom elektolize
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
Pozdravljen,kar se tiče povezav med kovinskimi deli mislim, da bi bilo prav da jih obnoviš, pa ne toliko zaradi odnašanja materiala (blodeči tokovi), kot zaradi izenačitev potenciala. Največ smo na morju poleti in takrat je tudi čas neviht in atmosferskih razelektritev. Če imaš vse te stvari urejene so možnosti, da ob udaru strele nimaš težav zelo velike. V mojo jadrnico je udarila strela, ko smo bili na sidru v nočnem času- Molat.Bilo je nekaj škode, V meter in A meter sta bila osmojena in nista več delovala, tudi Gps je šel rakom žvižgat, drugače pa ni bilo zdravstvenih težav.Če nimaš teh povezav lahko pride do velikih napetostnih razlik med kovinskimi deli, volan, ograja,jambor... kar lahko slabo vpliva na zdravje posadke.
Cink protektor na osi v glavnem zadošča, če pa imaš vgrajen motor ima verjetno tudi motor svoj cink protektor(glej navodila za motor).
Tangun, vem da obstaja neko pravilo kako se izračuna dolžina, tega ne poznam, vendar pa mora biti cca 30 cm daljši kot sprednja pripona(navijalno jadro). Sam ga lahko napraviš tako da kupiš alu cev in pa oba prijemala, nato pa to s kovicami spojiš.
Cink protektor na osi v glavnem zadošča, če pa imaš vgrajen motor ima verjetno tudi motor svoj cink protektor(glej navodila za motor).
Tangun, vem da obstaja neko pravilo kako se izračuna dolžina, tega ne poznam, vendar pa mora biti cca 30 cm daljši kot sprednja pripona(navijalno jadro). Sam ga lahko napraviš tako da kupiš alu cev in pa oba prijemala, nato pa to s kovicami spojiš.
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
Hja, po pravici ,ne vem , o tem nisem nikoli razmišljal, Glede na to, da s sabo ne voziš 14m strelovoda, verjetno tudi ne spiš v tem čolnu,in da si vedno dobro privezan ko je slabo vreme ti pa piješ pivo v restavraciji... bi rekel da najbrž ni neke velike verjetnosti, da bi se komu kaj zgodilo,škodilo pa ne bi.
lp Bojan
lp Bojan
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
kocka napisal/-a:Mislil sem bolj v smislu elektrolize in odnašanja materiala kot pa zaradi strele! Oziroma, če daš na motor še dodatno cin zaščito ali to kaj pomaga?
Vsak dodaten cink protektor pomaga, samo je pa vprašanje če je to smiselno. Če je barka "plastična", motor pa izvenkrmni z originalno barvo (neobdrsan), potem je vsaka dodatna zaščita brez veze, saj je velikost in pozicijo predvidel proizvajalec, ki ve kaj je treba... Najbolj problematični so motorji, na katere se kasneje doda INOX propeler, ki seveda ni pobarvan in je odličen stik z veliko površino... To dodatno pospeši razpadanje cink protektorja...
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov