Elan 402 predelava

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

CLIFF
Poročnik fregate
Kraj: postojna

Elan 402 predelava

OdgovorNapisal/-a CLIFF » Pe Jul 30, 2010 00:22

Lep pozdrav ljubitelji morja!

Kot je iz naslova razvidno sem lastnik Elana 402 GT, sem pa pri poležavanju na plaži in opazovanju svojega čolna prišel na idejo da bi svojega lepotca malce predelal. Razmišljal sem da bi na zadnji del čolna namontiral konzolo za krmilo, pred konzolo klop, odstranil bi tudi šipo in bi sprednji del potem oblazinil. V sprednjem delu čolna bi potem nastal za tale čoln kar velik "tovorni prostor" za razno kramo( rokavčki kangljice....). Ne me narobe razumet, sedaj s čolnom ni nič narobe. Zelo popestri in olepša naše dopustovanje na morju skratka daje veselje celotni družini. Zanima me kakšno je vaše mnenje glede tega! Sam mislim da v same plovne sposobnosti čolna s tem posegom ne bi preveč posegal ali pač?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Jul 30, 2010 07:02

402 ima org težišče tam kot je potrebno torej na sredini prednjega dela čolna. Vprašanje kako bi se obnašal ko bi sam poskusil glisirat s težo zadaj. Je pa vse odvisno tudi od motorizacije. Ko bi bil poln bi bilo v redu.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 30, 2010 09:39

Prodaj pa kupi fišermana
CLIFF
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a CLIFF » Pe Jul 30, 2010 11:26

Kocka se mi je kar zdelo da bo težava s težiščem ampak lahko bi zadevo rešil tako da bi konzolo premaknil do sprednjega dela.

Žal je nakup večjega čolna v tem primeru fišermana povezan z družinskimi dohodki. Zaenkrat je tale naš 402 to kar si lahko privoščimo!
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 30, 2010 12:46

Lahko mi verjameš da toliko kot boš dal za predelavo in zabil časa za to lahko greš magar na trg zelenjavo prodajat pa dodaš k temu kar boš dobil za elana. Lej nobena predelava ni poceni. ko narediš to in ono ugotoviš da bi bilo potrebno še nekaj in potem še nakaj kar nanese kar nekaj evrčkov. Pod čukca evrov pomoje predelave ne boš izpeljal pa še to je bolj optimistična računica.
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Pe Jul 30, 2010 13:08

Se strinjam s Cibrotom. Ne razumem te čisto zakaj bi sploh šel v predelavo. Samo zaradi prostora, ki bi ga imel za kramo? Tudi da bi montiral klop + konzolo + klop. Ni variante da vse to spraviš v 402. Pa tudi čoln bi zgledal kot neko skrapucalo ničemer podobno in ga lahko kar vpišeš kot nepremičnino.
Pod rubriko moja plovila poglej moj bivši čoln 401, katerega sem predelal v fishermana. Lesena konzola in lesena klop oblečena v skaj, pod klopjo ogromno prostora za kramo, tank za bencin sem montiral bolj naprej pod blazinami. Pred približno sedmimi leti sem ga prodal za 680.000 sit. Edini problem je bil da si lahko gor namontiral max 20KM. To je najcenejša varianta.

Zato zamenjaj ali uporabljaj obstoječe kot je.
CLIFF
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a CLIFF » Pe Jul 30, 2010 13:34

Saj ravno zato sem napisal svoja razmišljanja na tale forum da dobim še kako drugo mnenje! Zato je tale forum tako dober in nadvse uporaben! Kot sem že v uvodu napisal z samim čolnom in sedanjim stanjem ni nič narobe bilo je re razmišljanje o opredelavi!

Vem da nobena predelava ni poceni je pa res da bo za naslednjo sezono nujno potrebna ličarska obdelava kateri se ne bom mogel izogniti.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jul 30, 2010 14:55

In še to pazi zdaj, gt 402 ima palubo takšna kot je in ga tudi drži skupaj, jaz sem enega razrezal je bil zoraj razbit delno in sem ga kot fiša mislil imeti za na ljubljanico. sem palubom dal stran in to ni to, ni več trdnosti, na ljubljanici bi morda še šlo na morju nikakor, na koncu sem ga enemu šenkal da se j.. z njim.vrejemi iz lastnih izkušenj, raje našparaj kolkr lahk pa kup še narejeno, potem ga lepotno pedenaj.
jramsa
Štabni praporščak
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a jramsa » Pe Jul 30, 2010 21:56

Po moje je takšna predelava stran vržen čas in €. Realno gledano, kolikor prostora je sedaj, toliko ga bo tudi potem,nič ne pridobiš na prostoru, pa še težišče se pomakne nazaj. Kar uživajte s tem kar imate in mirno morje.
LP
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Ne Avg 01, 2010 14:50

ne vem kaj vsi toliko komplicirate s težiščem.....če bo konzola, bo pač nekoliko bolj nazaj. daš rezervoar spredaj pa je..ali pa so otroci med vožnjo pred konzolo.

sam imam elan 401, konzola je monttirana za srednjo klopjo, rezervoar je čisto na krmi, sidro tudi...pa ni težav s težiščem, tudi kadar sem sam na barki. preprosto zleti ven in gre, nič ne dviga kljuna....res ne vem kaj vi delate s čolni, da delate konjička, če ni spredaj 200 kg.

glede predelave.....zanimiv projekt....če misliš sam delat, daj, sicer ne, ker bo predrago. tudi gušt je nekaj.

moj predlog.....kar delaš, delaj s poliestrom in ne z lesom..
pri 402 je prednost z 401 ta, da lahko pri predelavi v fišermana dobro izkoristiš zadnji del čolna, za shrambo itd....tudi boki so nekoliko višji zaradi drugačnega zgornjega dela lupine itd...z malo volje, predelaš zgornji del lupine, da iz zastarelega 402..narediš lepega fišermana. prednost z 401 bo še ta, da imaš močnejši motor.

ker misliš barko itak barvat, malo igranja ne bo škodilo.....dodatni strošek bo nekaj poliestra, kita...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Avg 02, 2010 16:02

Najcenejša in funkcionalna varianta predelave ti je ta da enostavno sedeže pomečeš ven, pustiš voznikovega ( mu narediš les-poliester osnovo in nanjo montiraš školkast fotelj ki ga pretapiciraš, konzola ostane org, dno ojačaš(odpreš čoln in zmeči staro peno ven not daš novo in čez 5mm vezano ploščo ki jo dobro preplastiš z poliestrom) in v obliki črke U lepo narediš klopco , jo zlaminiraš -oblečeš z poliestrom in prebarvaš) in tako pridobiš na prostoru za ostale in malo bolj prosto se sprehajaš po čolnu-sedaj se ne da. Za lažji prehod še malo znižaš prednje steklo ali ga celo odstraniš, pod premcem imaš tank in ostl. kramo. To se ti splača če imaš veliko volje, časa in izkušnje pri delu z lesom in s poliestrom. Da bi pa to komu dal narest pa bo predrago.

Če te vseeno mika kako predelat dno in čoln lahko prideš moj čoln pogledat.
Black Seven
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Black Seven » Po Okt 01, 2012 00:18

Kolega me sprašuje če se da videti vaš čoln kako imapredelane sedeže?
Prosil bi vas če lahko pošljete kakšno sliko. Hvala
Black Seven
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Black Seven » Ne Okt 07, 2012 00:36

Nobenega odgovora, čas zime in počitka?
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » To Okt 09, 2012 15:00

Če imaš res dosti volje probaj. drugače pa ti svetujem nakup kakšnega drugega čolna.

Lep pozdrav.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov