Komande in obratomer za Evinrude 90

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

anzi
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Komande in obratomer za Evinrude 90

OdgovorNapisal/-a anzi » Ne Apr 29, 2007 21:09

Pozdravljeni,

Mogoče kdo ve, koliko bi me stale komande in obratomer za Evinrude 90. Pri komandah je gumb za trim/tilt v zelo sbam stanju. Razmišlal sem, da bi vse skupaj "speljal" na armaturno ploščo. Zaradi enega malega rdečega gumba pač ne bi kupoval cele ročice... :roll:

Drugi problem, ki me pesti je obratomer, ki se je ustavil in obtičal pri 1500 obr/min. Je imel kdo poboben problem? Je možno, da je znotraj kaj korodiralo? Paše tudi kakšen standardni obratomer?
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 01, 2007 12:00

Gumb za trim/tilt lahko daš nekam na armaturno ploščo, vendar pa je ponavadi taka rešitev malce štorasta. Posebej pri manjših čolnih je trim zelo pomemben in ga moraš neprestano popravljati, zato je najbolj elegantno, če je na ročici plina. Povsem drugače je na večjih plovilih, kjer trim nima posebnega vpliva in ga uporabljaš le redko...

Obratomer lahko normalno uporabiš katerikoli za 2T motorje. Vsak standardni iz navtičnih trgovin (npr. UFLEX, VDO) bo OK... Še prej pa ti priporočam, da ga poskusiš razdreti in mogoče najdeš kaj "zanimivega" in boš lahko sam popravil. V najslabšem primeru pač še vedno ne bo deloval. Nimaš kaj izgubiti... :D

LP
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » To Maj 01, 2007 20:49

Glede trima bom poskusil popraviti. Če se ne bo dalo, bom gumb zamenjal z novim.

Obratomer sem pa nesel na pooblaščeni servis Evinrude, pa mi je uslužbenka rekla, naj ga nesem raje k električarju, ker da oni pojma nimajo, kaj bi lahko bilo :roll: . Med drugim tudi ni bila preveč prijazna. Ker ne odneham kar tako, sem poklical v Koper na pooblaščeni servis, tam mi je prijazni možakar, kar po telefonu iz rokava stresel možne napake. Škoda, ker se mi ne da zaradi obratomera celega čolna prevažat v Koper, da bi dol stvar stestirali. Nesel ga bom še k avtoelektričarju, da vidim, kaj bodo rekli tam.

Hvala za nasvete!
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 03, 2007 18:22

Če boš uredil poceni je prima. Upam, da te ne bodo "ocurili" za več, kot je nov obratomer.
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Sr Maj 16, 2007 23:07

Imam eno vprašanje:

Kot sem že enkrat omenil, se je moj obratomer ustavil na 1500vrt/min. Motorja, odkar sem čoln kupil, nisem nič zagnal. Tako z gotovostjo ne morem trditi, če se kazalec pri "zalaufanem" motorju kaj premika. V Črnučah, kjer se ukvarjajo z avtoelektroniko (chip tuning, popravilo vseh vrst števcev), so rekli, da napake ne najdejo. Za nameček pa sem zadnjič na internautici videl en novi obratomer (kot spare part), pri katerem je bil kazalec nekje na sredini polja. Sprašujem vas, če ima mogoče kdo podobno izkušnjo na svojem čolnu, da se kazalec po tem, ko ugasneš motor ne vrne na 0?
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 17, 2007 12:56

Na ničlo bi se moral vrniti. Da ostane nekje na sredini je možno, da se nekam drgne (steklo ali pa rozeta). Lahko se kje dotika tudi mehanizem... Druga varianta je, da je počila vzmet, ki ga vrača nazaj. Predlagam novega, kajti po popravilu skoraj zagotovo ne bo kazal več točno... A si se kaj pozanimal pri Jurci? Kontaktiraj še Ostuni-ja v Trstu. Če je predrago, kupi Uflex v Motomarine. Poceni in dobro...

Tisti, ki si ga videl na Internautici, pa je verjetno preživel že marsikateri padec na različnih sejmih in je zagotovo uporaben le še kot razstavni eksponat.

LP
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Če Maj 17, 2007 22:48

admin napisal/-a:Na ničlo bi se moral vrniti. Da ostane nekje na sredini je možno, da se nekam drgne (steklo ali pa rozeta). Lahko se kje dotika tudi mehanizem... Druga varianta je, da je počila vzmet, ki ga vrača nazaj. Predlagam novega, kajti po popravilu skoraj zagotovo ne bo kazal več točno... A si se kaj pozanimal pri Jurci? Kontaktiraj še Ostuni-ja v Trstu. Če je predrago, kupi Uflex v Motomarine. Poceni in dobro...

Tisti, ki si ga videl na Internautici, pa je verjetno preživel že marsikateri padec na različnih sejmih in je zagotovo uporaben le še kot razstavni eksponat.

LP

Obratomer sem nesel najprej k Jurci, pa so mi rekli, da se oni s tem ne ukvarjajo (niso bili nič kaj prijazni). Potem sem obratomer nesel v Črnuče k Avtoelektroniki (na vizitki jim piše, da med drugim popravljajo avto števce vseh vrst, imajo tudi chip tuning). Po enem tednu so mi vrnili števec in rekli, da nič ne najdejo. Trenutno imam števec pri avtoelektriki Novak (Brnčičeva), jutri mi bodo povedali, če so kaj odkrili.
Števec je rastavljen in se vidi, da se kazalec nikjer ne dotika ohišja oz. številčnice. Tudi nobene vzmeti ni notri, ker je števec elektronski. Uflexa sem gledal v Kamm-u, a je problem v tem, ker originalni števec vsebuje tudi 4 diode za temp vode, nivo olja, temp motorja in opozorilo za okvaro motorja. Da bi vsaj tiste 4 diode lahko speljal ven na armaturno ploščo, a ne vem kateri kontakt je za kaj.
Tudi tisti obratomer, ki je bil rastavljen na Internautici je od novih Etec motorjev (in stane 285€) ima iste kontakte zadaj, kot moj, le to ne vem, če bi pri meni deloval. Od mojega se razlikuje le po tem, da ima belo številčnico.

Saj za obratomer se mi ne gre tako zelo, (bom pač vozil "po posluhu"). Skrbijo me diode :cry: , da ne bi kakšna napaka na motorju ostala prikrita.
LP anzi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov