Delovanje Sail Drive pogona na jadrnici

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

Delovanje Sail Drive pogona na jadrnici

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Jun 29, 2010 22:17

Pozdrav!

Zanima me če mi lahko kdo na brzino napiše kako vpliva stanje olja na prenos moči iz motorja na sail drive pogon jadrnice. Namreč zgodilo se mi je, da je motor delal ok, pogon pa kot bi vrgel iz prestave in kar naprej odmikal nek del, da je preprečeval pogon proprelerja. Mojstri pravijo, da bi lahko bilo olje v sail drive peti. Seveda bi lahko bila tudi kakšna vrv, ampak je malo verjetno, ker je bila globina precejšnja...

No, hvala za pomoč že vnaprej....

LPE
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Sr Avg 18, 2010 20:14

Ne vem sicer kako je na sail drive, vendar se je prijatelju na propeler ujela ribiška mreža. Vse se je sicer vrtelo, vendar se je zmanjšala brzina in motor je začel kuhati. Sam pa sem imel probleme že samo z nylnom, ki se mi je ovil okoli osi in propelerja in bi mi kmalu uničil zunanje ležišče osi.
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » Ne Sep 05, 2010 22:09

Ne vem če si težavo že odpravil... Moja izkušnja z podobnimi problemi: V menjalniku je "skledčka", ki deluje kot sklopka. Če se ta skledčka obrabi se zmanjša trenje in posledično prenos moči na propeler. Rešitev je regulacija vzvoda na katerega gre žica, ki vklaplja in izklaplja pogon. Verjetno se je žica raztegnila in ni dovolj pritiska na "skledčko"

Preveri, če se "metanje iz brzine" dogaja tudi ko greš vzvratno? Če tega problema ni, potem te mogoče regulacija reši. V najslabšem primeru pa bo potrebno podret menjalnik in zamenjat obrabljeno "skledčko". Poizkusi tudi zamenjati olje v menjalniku in spremeniti viskoznost. Lahko, da si menjal olje pa si dal noter drugačega, kot je bil prej in problemi z drsenjem in "metanjem iz brzine" so tu. :(
LP

p.s.
Na priloženi datoteki lahko vidiš kako to zgleda v menjalniku Yanmar. "skledčka"=Drive cone na sliki pod 3-6

http://www.slo-market.com/slike/gear.pdf
Vzemi vsako stresno situacijo kot pes:
Če je ne moreš požreti ali se z njo igrati,
jo pač polulaj in pojdi dalje...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov