elan 495f-tus ne dela

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

enej
Desetnik

elan 495f-tus ne dela

OdgovorNapisal/-a enej » So Apr 12, 2008 16:53

Obeta se popravilo,torej rocka za tus ,ko le to stisnemo naj bi pumpica pognala vodo ,pa jo ne .Moznosti napake so kje,varovalka al pumpa,te varovalke so pa kje? al je kej drugega ? lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Apr 12, 2008 19:22

Lahko je varovalka, lahko črpalka, lahko tlačno stikalo na črpalki...

LP
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » So Apr 12, 2008 21:15

Najprej izmeri z Ohmmetrom, ce stikalo/presostat dela. Nato poglej na hidroforju, ce je v sistemu pritisk( to lahko preveris tudi na drugih pipah) oz. , ce glavna crpalka preko presostata dela. Poglej tudi, ce je v glavi tusa mrezica/filter in ce ni zamasena. To je to kar mi trenutno pade na pamet,
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
enej
Desetnik

OdgovorNapisal/-a enej » Ne Apr 13, 2008 09:15

Se zahvaljujem za odgovore,bomo sli v akcijo ! lep dan vsem :wink:
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a cougar » Po Apr 14, 2008 18:07

Sicer se bo smešno slišalo, ampak mogoče imaš premalo vode v rezervoarju.
Mene pa zanima, če se dobi kako sredstvo za rezervoar vode na barki, da se po notranjosti ne bi nabirale kake obloge. Jaz ne sipam nič razen vode, sem pa slišal da se nekaj dobi.
cougar
enej
Desetnik

OdgovorNapisal/-a enej » Pe Apr 25, 2008 19:45

Tus ,popravljen. Zanic je bila kaluzna crpalka. lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Apr 25, 2008 20:54

Kalužna črpalka ali črpalka od tuša za sladko vodo???
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » So Apr 26, 2008 08:40

Za sladkovodne rezervarje se dobi vec izdelkov in sicer so v glavnem zato, da se voda ne pokvari. Odpravljajo tudi nastanek slabega vonja ali alg v tanku in naslage kamenca na tusih. Najdes jih v vseh boljsih trgovinah z nav. opremo.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a cougar » Pe Maj 02, 2008 21:30

To Nemo, hvala, to me je zanimalo , in ker sem bil že na tej strani sem tukaj tudi vprašal.
Se mi je pa zgodilo da pumpica ni pognala ker sem bil z vodo na najgi, ko pa sem dotankal pa je spet vse letelo kot treba.
Pa ne kaljužna ker je sploh nimam , me pa v zvezi s tem zanima, ali je bolje kupiti ročno ali električno kaljužno ker jo bom montiral na vsak način. Zaenkrat se nagibam k ročni.
mirno morje!
cougar
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Maj 03, 2008 21:20

Normalno se montira električno kalužno črpalko z avtomatskim vklopom. Obstajata dva načina in sicer klasična varianta s plovcem, ki da kontakt ali pa novejša elektronska, ki vsakih nekaj minut vklopi črpalko za pol sekunde in pri tem izmeri tok. Če je tam kaj vode, potem je električni tok ob zagonu bistveno večji in črpalka ostane vklopljena... Seldnja varianta deluje, mene pa tako hudičevo moti, da je na moji barki zagotovo nikoli ne bo! Problem je v hrupu, ki ga črpalka povzroča vsakih nekaj minut, cel dan, celo noč... Drugi problem je, da je to tudi dodatna obremenitev za akumulator, kadar te ni na barko npr. 3 tedne. Tretji problem pa je spet elektronika, ki nikoli ne veš kdaj odpove poslušnost... Pri mehanskem vklopu lahko pravilno delovanje vedno preveriš...

Ročna črpalka je OK, vendar le kot dodatna možnost v skrajni sili. Imeti jo na barki je odlično, vedar samo kot dodatek k električni oz. večim električnim!

LP
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a cougar » Ne Maj 04, 2008 13:34

Na barki imam tako malo vode, da jo zaenkrat posrkam kar z večjo injekcijo, pa še to samo okoli motorja. Hvala bogu, ampak nikoli se ne ve. Korac rabim za odzadaj v spojlerju, tam je pride malo več, okoli liter na mesec, pa še to pri pokrovih ki ne dihtajo in pa nekaj pri pljuskanju valov skozi odprtino za tuš na krmi. Zato sem se odločil za ročno. Bi mi pa prav prišla električna v zadnjem primeru, ko mi je voda natekla do pohodne deske v "salonu" , ampak to zaradi poskusa vloma.Ja res.polomili so mi dvižna vratca na jadrnici.K sreči imam pod njimi odprt kombiniran hladilnik ki je zadržal večino padavin. No tako, za vse je kaj dobro a ne??
Uživajte na morčku in zaklepajte svoje barke!!
cougar

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov