OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Jan 30, 2011 16:43
Lep načrt in izdelava.
Se pa strinjam z Paletom , glede stabilizatorjev, potrebnih zaradi zelo nizke kobilice oz gredlja. Ne gre samo za stabilnost med plovbo, to kar nekaj ustvarja motor, torej premikanje v eni smeri. Računaj pa na vezu ali sidru. Plovilo bo kar fajn valjalo, kar pa sčasoma postane neugodno. Sicer se pa dajo stabilizatorji tudi naknadno namontirat, brez večjega posega v sam trup. Malo bolj me skrbi debelost sten in temu primerno ogrodje. Eno z drugim dajejo moč trupu, zaradi tega velja za plovila iz lesa okvirna debelina stene plovila. To je skala nekje za plovila od pet do deset metrov. Vsaki meter plovila, se pomnoži X 2 , torej za plovilo 8 m je minimalna debelina stene 8mX2mm= 16 mm debelina stene. Na moji "pokojni" samogradnji , imam debelino 18 mm, na 8,3 m dolžini, to je že zgornja meja, tudi radi lastne teže, ampak ker rebra, katera so tudi odgovorna pri moči konstrukcije same, so v razmaku 82 mm. Ja precej narazen, in radi tega sem pojačal debelino lupine, ker tanjša je, bolj pogosta morajo biti rebra.
Spredaj na premcu, bi ti nujno priporočal, če ni v načrtih in za videt še ni, da nekje od polovice prve nadgradnje , dvigujoče se proti špici premca , povišaš zunanjo stranico. Nekje za 20 - 25 cm. Če pogledam razdaljo med luknjo za bow-truster, premčni propeler in da bo nekje deset cm nad njim vodna linija, ti ostane samo slab meter do vrha. To pa je premalo za plovilo take velikosti, ker razbite valove, boš dobil vse na premec in prvo nadgradnjo.
Napisano je mišljeno samo v pomoč tebi in ugodju pri plovbi, nikako kritika na nepopolno gradnjo.
Moraš tudi računat na geografsko lego . Kraj izdelave načrta in kraj uporabe plovila. Nova Zelandija ima dosti bolj predvidljivo in ja, umirjeno morje, z dolgimi visokimi in počasi se valjajočimi valovi, kateri so predvidljivi. Jadran pa je zelo nemirno in nepredvidljivo morje. Naenkrat iz lepega maestrala, lahko udari burja z njenimi zoprnimi lastnostmi. Lahko v kratkem času obrne na jugo. Dobro , tudi to, če imaš v sebi, pred prihodom juga, začutiš, ampak če si kje zunaj, ti to ne pomaga v celoti. Sem dal kar precej raznih morij in oceanov skozi in ti govorim iz izkušenj. Dobro , tudi ta "valobran" na premcu , se da kasneje nadgradit. Kasneje ko boš videl , da je res potreba po teh dodatkih.
Pa želim ti, da bo zaključek gradnje uspešen in zadovoljen , in pa seveda ko bo plovilo v vodi tudi.
LP