Hladilnik po meri

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

RI2309
Naddesetnik
Kraj: KOPER

Hladilnik po meri

OdgovorNapisal/-a RI2309 » Po Feb 14, 2011 13:46

Pozdravljeni,
sem nov član in bi že kar takoj potreboval pomoč. Nameravam izdelati vgradni hladilnik (na starejši jadrnici) zato bi bil zelo vesel kakšnega priporočila ali navodil za izgradnjo le - tega.

LP[/b]
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » Po Feb 14, 2011 15:05

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Feb 14, 2011 15:50

Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Feb 15, 2011 13:20

Izberi si dovolj velik prostor. Računaj da bo izoliran z vsaj 5 cm izolacije. Če boš dovolj dobro izoliral boš prihranil veliko energije, katera je na plovilu zelo pomembna. Nabavi hladilni agregat z izparilno ploščo, ter termostat Plošča je lahko ravna ali ovalna, kakor ti bolj paše. Ovalno lahko izkoristiš kot zares mini zmrzovalno skrinjico. Agregat, to je kompresor z vsemi pritiklinami, in izparilec je bolje, da imata hitre spojke, ker to lahko montiraš sam. V nasprotnem primeru boš rabil hladilniškega mojstra. Na izbiro imaš več proizvajalcev. V Sloveniji se dobi Vitrifrigo, Isotherm in še kakšna. Jaz sem zase nabavil v Italiji v trgovini Nautimarket. Ima tudi spletno trgovino. Zelo pomembna je tudi elektro instalacija. Uporabi kable s presekom 4 mm kvadratne in ne pozabi na varovalko.
Jadranje je odklop
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » To Feb 15, 2011 14:59

Pozdravljeni Morjeplovci. Tudi sam se pvič oglašam na forumu.
Ker gre za jadrnico, domnevam, da boš imel vreatca zgoraj. Narediš si model iz lesa. Čisto dobra bo embalažna iverica ali kaj podobnega. Upoštevaj debelino izolacije, torej naredi za debelino izolacije manjšega. Pazi da bo dovolj širine za hladilni element. Potem vse lepo pokitaj in zbrusi. Vogale je najboljše zaobliti. Tako kot boš obdelal in zgladil, takšen bo potem hladilnik videti od znotraj. Da se razumeva, narediš popolnoma zaprto škatlo, tudi zgornji del. Nato vse skupaj dobro premažeš z ločilnim sredstvom, naneseš gelcoat in zalaminiraš (okrog in okrog). Kakšne 5 cm od vrha zarežeš in snameš zgornji in spodnji del s kalupa. Potem se lotiš odprtine pokrova. Spet narediš lesen negativ in zlaminiraš, nato pa na zgornjem delu škatle izrežeš, po tej odprtini, in oba dela zlaminiraš na tisti strani, ki bo zunaj. Nato na isti način sestaviš še zgornji in spodnji del. Spoje na notranji strani premažeš s topcoatom, zbrusišin spoliraš. Nareiš še kalup za pokrov. Upoštevaš da mora biti nekaj manjši od odprtine, odvisno kako boš odpiral.
Tako sedaj imaš škatlo, sedaj pa še izolacija. Najlažje s poliuretanskimi ploščami, ki jih s poliestrom nalepiš, lahko tudi stiropor, samo tega moraš lepit z epoxijem. Lahko pa se pozabavaš s purpenom v spreju, tako da stranico po stranico nabrizgaš med škatlo hladilnika in ploščo iverice oblečene v plastično folijo,seveda za debelino izolacije narazen. Na koncu predlagam, da preko izolacije polžiš še kakšna 2 sloja laminata, da preprečiš kondenzacijo v izolaciji.
Ni narejeno čez noč, je pa izvedljivo, preverjeno, ker sem ga tako naredil sam.
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » To Feb 15, 2011 18:54

Nisem stručko, tako da me prosim ne obglavite, če bom brcnil v temo, a nekako se mi zdi veliko bolj enostavno, če 'škatlo' narediš direktno iz stirodurja (ali katerekoli izolacijske pene) in nato čez to laminiraš s steklenimi vlakni in epoksijem.

Stirodur je izredno hvaležen material kar se tiče oblikovanja, na faksu delamo vse makete s tem. Ne bi bilo nobenega problema z zasnovo grobe oblike, z ovalnimi vogali za lažje čiščenje, skratka oblikovanje bi bilo zelo elegantno rešeno.

Jaz bi se problema lotil na ta način, da bi naredil kvader brez zgornje stranice. Stranske stranice bi odrezal pod kotom, temu bi prilagodil zgornjo stranico, ki bi se usedla v utor. Po potrebi bi na pokrov, t.j. zgornja stranica, montiral gumijasto 'dihtungo', enako kot na konvencionalnih kuhinjskih hladilnikih, kar bi drastično zmanjšalo izgube hladnega zraka.

Morda se le motim, a nekako se mi zdi ta varianta najenostvanješa in dejansko izvedljiva v enem ali največ dveh popoldnevih.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Feb 15, 2011 21:58

Tukaj imaš link na material za izdelavo ohišja. Za premislit je v vsakem primeru. Morda se to bolj splača kot delat kalupe ipd. Če pa imaš cajt in voljo pa ga sam narediš iz nule.
http://www.svb.de/index.php?sid=8a3db78 ... ttype=list
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Feb 15, 2011 22:15

Samo vmes vprašam. A iz SVB kataloga še vedno Trend uvaža ali se direktno naroča, kako gre to?
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Sr Feb 16, 2011 08:47

Iz SVB-ja lahk naročiš direktno ali pa preko Trenda , Tramontane....
Ka se pa tiče izgradnje hladilnika se mi zdi da se dobijo v podgradu poliuretanske plošče z oblogo(aluminij, plastika)
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Feb 16, 2011 14:16

Marchi napisal/-a:Samo vmes vprašam. A iz SVB kataloga še vedno Trend uvaža ali se direktno naroča, kako gre to?

Jaz vedno direktno naročam. Nazadnje ta teden.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov