Z motorjem zadel ob čer...?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

perokl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a perokl » Po Maj 05, 2008 21:22

Pozdravljeni po dolgi sl. odsotnosti vas lepo pozdravljam .
Imam naslednje vprašanje in sicer:

Med 1 maj. prazniki sem tudi sam splovil moj čolniček pa se me je držala smola, namreč med plovbo na 1/3 obratov sem naletel v vodi na čer, ob katero sem zadel z propelerjem in delom pete motorja. Ker ima motor el trim se ni umaknil od zrcala čolna ( ali je pri motorjih z el. trimom to možno imam namreč Selvo MADEIRA 50 )
Udarec je bil koncentriran na spodnji del pete oz. na branik propelerja nekako 3 cm od spodaj na vzgor in seveda tudi na propeler, katerega je poškodovalo in sklopka oziroma zavulkaniteran del kateri drži "ripne" v prolpelerju se je strgal oz. obrnil tako da se vrti v prazno.

Moje vprašanje pa je?

- Ali je možno oz kakšna je možnost poškodbe osi na kateri je pritrjen propeler
- ali se da propeler popraviti če ne kje ga lahko nabavim
- nasplošno na kaj moram biti pozoren ko bom to saniral.

Za odgovore se vam zahvaljujem in vam želim mirno plovbo
morje ja zakon
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Maj 05, 2008 22:00

Propeler kupi nov, možno je, da si kaj poškodoval tudi izhodno gred, kjer je nameščen propeler. Poskusi motor vžgati na slušalkah in brez propelerja. Daj v prvo prestavo in videl boš, če gred kaj opleta... Če ni vidno na oko, potem ni omembe vredno. Lahko si poškodoval tudi kaj v notranjosti pete, v menjalniku... To pa je večji problem in bo dražje.

LP
perokl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a perokl » Po Maj 05, 2008 22:03

Admin se ti zahvaljujem za izjemno hiter odgovor in predlog kako se naj lotim popravila.

Lp Pero
morje ja zakon
Uporabniški avatar
franz123
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a franz123 » To Maj 06, 2008 08:32

Propeler pa lahko kupiš v Autopreformance PE Šmarca, Kamniška 25, 1241 Kamnik, Slovenija
Tel: 01 839 50 75 .
L.p. Franci
perokl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a perokl » To Maj 06, 2008 21:12

Naredil kakor mi je svetoval Admin in uspešno ugotovil da izhodna os ne opleta in vsaj na oko ni poškodovana.

Imam pa eno drugo vprašanje, do sedaj ko sem spiral motor s sladko vodo sem vedno uporabljal sod vode tole s slušalkami sem izvajal prvič.
Ali je normalno da pri izpuhu motorja, kateri je speljan skozi peto motorja in mimo osi skozi propeler teče tudi nekaj vode iziroma šprica.
Voda na zadnjem delu in na kontrolni cevki teče normalno

Se opravičujem za amatersko vprašanje.

Lp Pero
morje ja zakon
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 06, 2008 22:31

Ne da je normalno, to je NUJNO!!! Pazi samo, da ti slušalke ne zlezejo in ostaneš brez vode... Vedno nadzoruj slušalke, ko deluje motror.

LP
bora2
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a bora2 » Sr Maj 07, 2008 15:47

kupi najcenejši fišfender na katerem lahko nastaviš minimalno globino pri kateri te opozori z zvočnim signalom, mislim da je cenejši kot nova elisa.

lp
perokl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a perokl » Če Maj 08, 2008 06:32

Imam fishfainder vendar mi ni pomagalo ker je to bil kot en špičast hrib kateri je meril cca 2 kvadratna metra in je iz globine 3m kar naenkrat bila voda globoka 0,3m. Tako, da ko se je oglasil FF je bilo že prepozno.

Lp Pero
morje ja zakon
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Maj 08, 2008 11:53

Globinomer še nikoli ni nikogar rešil pred udarci v čeri. Lahko je samo pomagalo pri določanju globine, ampak z njim ne moreš plut na centimetre.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Maj 09, 2008 09:13

Točno tako Zlatko. Pa še nekaj je. Tudi če pluješ zelo zelo počasi globinomr kaže globino pod oz. za plovilom... Takrat pa je že prepozno... Obstajajo sicer neki "front view" sonarji, ki pa niso strašno učinkoviti... Mogoče uporabno pri večjih barkah, jadrnicah, jahtah amapak čez branje karte in vizualno nadziranje ga zagotovo ni.

LP
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Maj 09, 2008 13:12

Zlato pravilo je, da se plitvinam priblizujes s spostovanjjem in kar se da pocasi. Hitra voznja blizu obale je samo dokaz, da nekateri ne mislijo na posledice. Sicer pa se lahko vsakemu zgodi, tako, da ni dobro prevec pametovati. Kar se pa senzorja za globinomer tice, se na jadrnicah praviloma montira pred kobilico, ki je najglobji del barke, na pol izpodrivnih na sredino, na hitrih gliserjih pa na krmo. Ce imamo pogon na osi, pred osi, drugace pa cim blize zrcalu. To zato, da nam globinomer kaze tudi, ko glisiramo. Najboljsi pripomocek za preprecit skodo na propelerjih je dobra navticna karta, ki pa jo moramo med pribljizevanjem nizki vodi brati!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
perokl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a perokl » Pe Maj 09, 2008 14:22

Mislim da moram omeniti da tale moja smola z propelerjem se ni zgodila blizu obale ampak kakšnih 400 - 500 metrov od obale lokacija 1km od izhoda iz masleničkega Kanala proti Režancu.
Res je da je ta del "bogat s plitvinami daleč od obale v morje"
Tako da so označene na kartah ampak branje karte po nesreči je prepozno (preverjeno)
Kot je rekel moj stari oče " vsaka šola nekaj stane"

Lp Pero
morje ja zakon
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Maj 09, 2008 17:41

Upam, da ne bos mislil, da te zaslisujem ali se kaj hujsega, zelel bi samo definirati lokacijo, da se kaj takega ne bi zgodilo se komu od nas. Na mojih elektronskih kartah sem poiskal ta izhod in nasel eno plitvino, ki je oznacena z signalon(predvidevam betonsko oznako). Ali je bilo mogoce tam? Drugace sem nasel le globoko vodo, ta plitvina je edina, ki bi odgovarjala tvojem opisu.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
perokl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a perokl » Pe Maj 09, 2008 22:55

Ne ne Nemo nisem mislil, da me zaslišuješ, ravno zaradi tega sem to omenil
da še kdo ne bo imel podobne smole na tistem koncu morja.

Lp Pero
morje ja zakon
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Maj 11, 2008 22:44

Je ali ni tista plitvina, ki jo omenja Nemo in je tudi označena?

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov