Polnilec baterij za alternator

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

Polnilec baterij za alternator

OdgovorNapisal/-a andrejv » Ne Mar 27, 2011 19:08

Lep pozdrav

Na italijanskem forumu Amici della vela sem naletel na diskusijo o zamenjavi (ali bolje rečeno dodatni namestitvi) polnilca za akumulatorje, povezanega na alternator.

Tam omenjajo tale model:

http://www.kenixmarine.com/items/item802.htm

Sam imam Volvo Penta D1-30, ki naj bi imel 110A alternator.

Zanima me, če so ti polnilci res tako učinkoviti (5x hitrejše polnjenje akumulatorjev), ter ali ima kdo kakšne izkušnje z njimi, ali kakšnimi drugimi proizvajalci.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 28, 2011 20:50

Tole bi pa znal razložiti naš Nikola Tesla...
To je tudi mene že pred časom zanimalo, zakaj množično ne obstaja kaj podobnega... Kar kocine mi dvigne, ko ljudje kupujejo nesramno drage GEL akumulatorje, potem jih pa polnijo z navadnim avtomobilskim alternatorjem, ki ima seveda tudi navaden regler...
Torej, tak polnilec da ali ne?
andrejv
Admiral

OdgovorNapisal/-a andrejv » Po Mar 28, 2011 21:15

admin napisal/-a:Tole bi pa znal razložiti naš Nikola Tesla...

Odkrito povedano, sem tudi jaz upal da se bo javil. Sicer sem pri Harpoonu videl na ceniku da imajo take polnilce, ki so vsaj po ceniku cenejši od Sterlinga.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Mar 28, 2011 22:52

Ne morem soditi točno o tej napravi, ker je še ne poznam. Vsekakor mi pa tukaj cel kup stvari ne štima.
Alternator je odlična zadeva, ki je sposobna od sebe dati precej toka samo regler mora imeti pravi in sistem mora biti zbalansiran. Takoj ko vidim, da nek proizvod proizvaja Sterling Marine Power pa je treba vedeti, da je treba njihove PREnapihnjene podatke in hvale vzeti z veliko mero rezerve in nikakor verjeti niti polovici napisanega. Tako se je do sedaj še vedno v vsem izkazalo, kajti testiral sem že njihove reglerje in polnilce in niti ena zadeva ni delovala niti približno tako kot je bilo opisano.

NIKAKOR pa ni možno kar nekega polnilca priklopiti na alternator. To ni tako enostavno kot se zdi, zato tega tudi ni v ponudbi, kajti za regulacijo je potrebno imeti na vhodu polnilca malce višjo napetost in zelo stabillen vir, kar pa z alternatorjem ni možno, zato obstaja za sedaj edina preizkušena in delujoča varianta 3 step alternator regulator Alpha pro od Mastervolta, katerega je možno zelo natančno nastaviti za vse tipe akumulatorjev. Cena 334€ z DDV.

Glede tega tako imenovanega power splita imam goro argumentov, ki jim ne govorijo v prid, katerih pa dejansko nima smisla na dolgo in široko opisovati, ker jih večina verjetno niti ne bi razumela. Sicer pa ne vidim logike zakaj bi za dražje kupovali slabše in če ne drugega je to tista prava kmečka logika, ki bo tukaj prevladala.

LP NT

PS: Naslov teme ni ravno pravi.
PS2: Sem malo več prebral in sem popolnoma prepričan, da gre za ponoven marketinški nateg v njihovem stilu. To namreč ni prvi.
andrejv
Admiral

OdgovorNapisal/-a andrejv » To Mar 29, 2011 09:30

Nikola Tesla napisal/-a:Ne morem soditi točno o tej napravi, ker je še ne poznam. Vsekakor mi pa tukaj cel kup stvari ne štima.
Tako se je do sedaj še vedno v vsem izkazalo, kajti testiral sem že njihove reglerje in polnilce in niti ena zadeva ni delovala niti približno tako kot je bilo opisano..

NT, hvala za napisano. Mi je bilo jasno, da moram vprašati nekoga ki ima izkušnje s tem. Mene je sicer to zanimalo bolj splošno, ne samo konkretno s tem proizvodom. Sem raziskoval tudi po angleških forumih in večina uporabnikov ima s temi napravami (ne samo od sterlinga) pozitivne izkušnje.

Torej zunanji "polnilec" odsvetuješ, predlagaš pa kontroler alternatorja?

Nikola Tesla napisal/-a:NIKAKOR pa ni možno kar nekega polnilca priklopiti na alternator. To ni tako enostavno kot se zdi, zato tega tudi ni v ponudbi, kajti za regulacijo je potrebno imeti na vhodu polnilca malce višjo napetost in zelo stabillen vir, kar pa z alternatorjem ni možno, zato obstaja za sedaj edina preizkušena in delujoča varianta 3 step alternator regulator Alpha pro od Mastervolta, katerega je možno zelo natančno nastaviti za vse tipe akumulatorjev. Cena 334€ z DDV...

Če prav razumem je pri tej napravi potreben poseg v sam alternator. Se to v mojem primeru da narediti? (Volvo Penta D1-30)

Nikola Tesla napisal/-a:Glede tega tako imenovanega power splita imam goro argumentov, ki jim ne govorijo v prid, katerih pa dejansko nima smisla na dolgo in široko opisovati, ker jih večina verjetno niti ne bi razumela. Sicer pa ne vidim logike zakaj bi za dražje kupovali slabše in če ne drugega je to tista prava kmečka logika, ki bo tukaj prevladala. .

Sam sem sicer študiral elektrotehniko, vendar po fakulteti zaplaval v medijske/marketinške vode, tako da morda vseeno lahko poskusiš. :) Morda bom celo kaj razumel.

Nikola Tesla napisal/-a:PS: Naslov teme ni ravno pravi.
PS2: Sem malo več prebral in sem popolnoma prepričan, da gre za ponoven marketinški nateg v njihovem stilu. To namreč ni prvi.

Kar se naslova teme tiče, sem dolgo razmišljal kako ji dati ime, pa si še sedaj nisem. Pojmi so preveč podobni.

Kar se pa marketinških for tiče, mi je jasno da je tako. Delam v podobnem poslu, tako da vem kako se stvarem streže.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Mar 29, 2011 20:31

Vsakemu alternatorju je možno priklopiti ta'prav pametni regler Alpha Pro. Problem je drugje. Vprašanje, če bi originalni alternator zdržal polno pobudo pri nizkih obratih motorja, verjetno bi se pregrel. Tudi jermenica je problem kajti ni vseeno, če alternator "zavira" z bremenom 1,2kW ali samo z nekaj 100W. vse kar je trajne obremenitve nad 80A pri 12V je nujno imeti dvojno ulito (ne struženo!) jermenico 13mm in seveda dva jermena. Če tega ni, potem nima smisla predelovati, ker ti jermen ne bo zdržal. Meni je recimo enojni 10mm ob obremenitvi samo 120A zdržal le 56h obratovanja, da ne govorim o mikro jermenih, ki na barkah nimajo kaj iskati zaradi prevelikih temperatur motornega prostora.

Sedaj imam 200A alternator omejen na pobudi na 120A, dvojna ulita jermenica 2x13mm jermen, Alpha pro regulator Mastervolt. Dela že eno leto na polno brez znakov obrabe na jermenih. Alternator ima nalepko field test, ker je narejen po naročilu v Iskri AE in jim moram poročati o delovanju in ugotovitvah kajti v sloveniji še niso imeli stranke, ki bi bila sposobna tako maltretirati njihove alternatorje. Meni jih je uspelo že kar nekaj uničiti zgolj z preizkušanjem maksimalnih zmogljivosti. Z časom sem spoznal vse hibe in naredil nekaj predelav tako na reglerju kot avtomatiki za znižanje pobude v primeru povišane delovne temperature na navitju alternatorja. To je seveda zgolj zaradi testnih namenov in ni za serijo. Za končne kupce takih ekstremov niti ni v prodaji, se pa že, da dobiti serijsko 150A 12V kateri odlično delujejo pod vsemi režimi do 100A z dodatnimi varovali pa jih lahko teram celo do 130A in zdržijo vse torture na plovilih.

Saj bi še kaj napisal, vendar ne utegnem, ker ta hip projektiram tiskano vezje za neko novo napravo. Že dolgo nisem imel toliko razvojnih projektov na kupu in komaj dohajam.
LP NT
andrejv
Admiral

Re: Polnilec baterij za alternator

OdgovorNapisal/-a andrejv » To Maj 03, 2011 11:04

andrejv napisal/-a:Sam imam Volvo Penta D1-30, ki naj bi imel 110A alternator.

Zanima me, če so ti polnilci res tako učinkoviti (5x hitrejše polnjenje akumulatorjev), ter ali ima kdo kakšne izkušnje z njimi, ali kakšnimi drugimi proizvajalci.

No, pred prazniki sem na plovilo namestil battery monitor (BMV 600)ki ga je priporočal NT in sem sedaj spremljal kako se polni baterija.

Presenečeno sem ugotovil, da je tok polnjenja iz alternatorja kar velik. Pri 1000 obratih je v prazno baterijo teklo 55 A pri 1500 obratih pa 70 A.

In to kar nekaj časa, potem pa se je tok zmanjševal. Skratka očitno regulator polnjenja na motorju D1-30 deluje dokaj dobro in ne vidim potrebe po menjavi le tega.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov