Merc 4.3l

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

urosr
Naddesetnik

Merc 4.3l

OdgovorNapisal/-a urosr » To Maj 03, 2011 13:55

Zanima me sledeče, šel sem že trikrat čez service manual, pa nikjer ni napisano to kar me zanima,

torej zanima me če sme met del označen na sliki zračnost, torej ko ga primem z roko se čuti kak milimeter zračnosti, ko motor deluje zgleda vse ok, ko miruje pa se občuti "luft" na osi.

to je vodna črpalka?

Slika
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » To Maj 03, 2011 14:04

Jp, odzadaj je mešalna črpalka...

Kakšna zračnost? Med jermenico in črpalko ali v črpalki sami? Če mene vprašaš je večja verjetnost da je odtegnjena jermenica, ker sicer bi pri zračnosti črpalke iztekala voda...
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
urosr
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a urosr » To Maj 03, 2011 14:07

Ja ko primeš jermenico na eni strani, je zračnost "notri pa ven", torej pravokotno glede na smer vrtenja.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » To Maj 03, 2011 22:02

Pritegni te 4 vijake s katerimi je privijačena na črpalko... Zadeva je malo nerodna ker si moraš pomagat tako, da si jermenico "zakajlaš" na drugih 2 vijakih in držiš kontra ko priteguješ (če si lahko predstavljaš) ;) ampak če si malo tehnični tip se boš že znašel ko boš videl v čemu je problem... Verjetno so pri menjavi črpalke imeli ravno težavo z "kajlanjem" kontra in niso mogli zategniti vijakov ;)

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 03, 2011 22:09

Bo res, kar pravi SS9940, verjetno so razlosani samo ti 4 vijaki... Če pa niso, potem menjaj črpalko čim prej, saj bo semering in potem tudi ležaj hitro izpustil dušo. In ko to naredi na morju, ostaneš kar tam in kličeš šlep službo, kot je recimo Emergensea ali Sea Help, saj motor brez črpalke ne more delovati...
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » To Maj 03, 2011 22:11

Jp, točno... je pa res da ponavadi črpalka spušča vodo preden izpusti dušo in to se lepo vidi... Ponavadi je pod njo vse rjasto od slane vode hehe

LP

SS
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 03, 2011 22:12

ss9940 napisal/-a:Jp, točno... je pa res da ponavadi črpalka spušča vodo preden izpusti dušo in to se lepo vidi... Ponavadi je pod njo vse rjasto od slane vode hehe

LP

SS

Ja, za ta namen je med semeringom in ležajem še luknjica, da bolj konkretno pušča in ne zalije ležaja prehitro... :wink:
Imamo pa nekateri notri antifriz, pa je potem tale cirkulacijska črpalka praktično večna... :D
urosr
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a urosr » Sr Maj 04, 2011 08:44

Hvala za informacije, se mi je zdelo da ne sme imeti nič zračnosti, bom jutri bolj podrobno pregledal, pa vam poročam. upam da so res tisti 4je vijaki...
urosr
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a urosr » Sr Maj 04, 2011 19:36

Sem razdru, ter pregledu in ugotovil da je črpalka čist fuč, iz nje je že rahlo teklo, in plus ležaji ropotajo, torej iščem novo črpalko imate kakšne ideje, kje jo dobit, na ebayu sem že našel nekaj, ampak so povečini brez tesnil.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Maj 05, 2011 11:11

Večina aftermarket črpalk ima tesnila poleg (najverjetneje si gledal MES črpalke)... Če pa ne, pa tudi ni taka težava izdelat tesnilo, če imaš set prebijačev in malce klingerita ;)

Pa dosti uspeha!!!

LP

SS
urosr
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a urosr » Po Maj 09, 2011 16:32

Hvala za pomoč, glih danes sem dobil novo črpalko, naročil sem jo preko ebay.de, so bili naugodnejši mislim da je firma propeler discount in so zraven tudi vsa tesnila, ter navodila. Zanimivo da je bila cenejša kot kakšna firma čez lužo, pa še izdelana je zelo kvalitetno, bolje kot je bila orginalna.

LP Uroš

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti