Pokitano dno čolna

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

lukzy
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana - Krk

Pokitano dno čolna

OdgovorNapisal/-a lukzy » So Maj 14, 2011 12:37

Mene pa zanima, kako bi lahko preveril, če je bil nek čoln pokitan.
Ali mogoče razlika v zvoku ko trkaš. Mogoče tak merilec kot se ga uporablja pri avtih.

Hvala. :D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Ugotavljanje, ali je pokitan po zvoku

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Maj 14, 2011 14:09

Zvok se že razlikuje, ampak da bi to ločil, bi moral slišati pokitanega in nepokitanega, ugotoviti, ali obstaja ugotovljiva razlika (za tisti tip plovila), in si oboje zapomniti (posneti?) in potem primerjati - šele potem to postane uporabno.

Zalogi takih zapomnjenih reči pravijo izkušnje - jaz jih imam za tole (razen morda za mini-12, kjer imam opravka z več kot desetimi istega tipa) premalo.

Kdo ve, kako se da (za razumno ceno) meriti debelino lupine na dnu trupa?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
lukzy
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a lukzy » So Maj 14, 2011 17:49

Eni tako lepo zakitajo in potem pobarvajo, da nikakor ne morem vedeti. Če je pa še primer pa antifouling čez potem je pa samo ugibanje.

Na besedo sem pa že verjel, dokler se nisem sam dobrusil do kita :shock:
silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a silvo » So Maj 14, 2011 22:07

Kaj pa naj bi bilo narobe z kitanjem? Če so uporabljeni pravi materiali in postopki dela je takšno popravilo čolna dobra izbira.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Maj 15, 2011 19:48

Najbolje je, da ga pregledaš od znotraj, če so bili resni razlogi za kitanje, se bo to videlo tam, Če so bili razlogi samo lepotni, pa nič hudega, tudi če je pokitan... Sicer pa če je čoln na prikolici, ima pa antifouling, je to lahko sumljivo, saj od takega AF ni prave koristi, razen da skriješ kitanje
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Maj 16, 2011 06:45

Če je čoln dobro popravljen ni nič slabši kot org. Tukaj ti ne bo rjavelo, če je popravljen, kot pri avtomobilu. Tudi če je popravljen z smolo in vlakni, kit z vlakni pa je ponavadi bolj lepotni popravek.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Maj 16, 2011 07:07

Najhuje je to, da ne vidiš, če je čoln dobro popravljen, dokler ga ne odpereš, zunaj pa lahko tako lepo izgleda. Vidi se edino, da recimo dno čolna ni tako enakomerno zaobljen, so vidne rahle grbine. Če pa se to ne vidi pa je čoln dobro popravljen. :) Smo se enkrat nasankali, tega ne želim nikomur.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Maj 16, 2011 09:14

Vem, vem kako izgleda čoln, če se ga pocarji lotijo. Na mojem sem še vodni kamen našel(ko sem brusil) na gel coat-u pod plastjo laka in samopolirnega antifoulinga(na gliserju :shock: ). Tako da sem brusil čisto do gel coat-a, potem pa 3x light primer in 2x barva.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov