idealno razmerje bencin : olje za tomos 3.5
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Tomosi so vedno šli na 4% mešanico. Seveda so bila upoštevana takratna moneralna olja, ki so bila na tržišču: dvotaktol in kakšen nadomestek iz Avstrije, Italije, Nemčije,.... Lahko uporabiš kakšno sodobno sintetično olje, navadno gre not "polovička". Jaz še vedno uporabljam dober star Tomos, 4,5 in avtomatika, vedno z 4% mešanico. Gre brez problemov, svečka Bosna ( ki je še vedno najboljša kombinacija za te motorje) prenese vse in čebelici delujeta bp. Od viška olja ne boli glava (če ga seveda ni pretirano preveč). Za starega klasičnega, predpotopnega in vedno vzdržljivega ( če ga primerno prehranjuješ) Tomosa bi ti predlagal kakšno navadno mineralno olje za dvotaktne motorje in 4% mešanico. Nima smisla odkrivat tople vode.
vladimir napisal/-a:Upoštevaj navodila proizvajalca olja.Obstajajo olja,ki se jih meša samo 1%
Uposteva se navodila proizvajalca motorja ne olja...
Recimo pri minimotu uporabljamo skoraj da računalniško vodena olja, pa vse kar je pod 2,5% je podpisana smrt gredi in cilindru in to v nekaj minutah.
Pri oljih je tako
@glens je povedal pravilno med 2-4% mešanica bo dobra, ker gre za star motor. Več ne dajaj, ker je motor že kar občutno šibkejši, poleg tega, pa se preveč dimi in saje se nabirajo prekomerno in je zaradi sajavosti spet svohnejsi.
Če bos dal manj olja bo motor že na uho precej živahnejši, venda pa ne bo imel dovolj mazanja. Po mojih(nenavtičnih) izkušnjah bolj trpijo ležaji, kot pa sam cilinder. V kolikor je dovolj goriva za hlajenje poskrbi že gorivo samo, mazanja cilindra pa je hitro dovolj. Kot sem omenil ležaji so tisti, ki potrebujejo mazanje.
Bi pa jaz v vsakem primeru dodajal sinteticno in ne mineralno olje. Kjub temu, da nekateri pravijo, da ni razlike... Je in to Ogromna!
P.S. če bi imel kdo fetiš preizkusiti tekmovalna olja... Razlika je približno taka, tam kjer na navadnem pise 1% bo ta delal 0,3%, glavno pa je itak izgorevanje. Pomojem glavni point olje je v tem, da v čimvečji meri izgori, da se ne nabira v karterju, karburatorju, torej, da se ne izloča ob vplinjanju, poleg tega pa, da ni saj na izpuhu in izpušnih kanalih.
Za Tomose je res ZELO pomembno, kar je napisal moj predhodnik!
Uporabi NUJNO olje za bolj vroče motorje in NIKAKOR NOBENEGA MARINE olja, z oznako TCW/3...
Če vzameš Castrol, potem naj bo TTS, še bolje pa kakšen Motul 600 ali Motul 800. Mešanica v vseh primerih pa 1,5% izjemoma 1,8%. Če greš na Motul 800, pa abdolutno nikoli več kot 1,5%, da se ne bo brez veze grel!!!
Uporabi NUJNO olje za bolj vroče motorje in NIKAKOR NOBENEGA MARINE olja, z oznako TCW/3...
Če vzameš Castrol, potem naj bo TTS, še bolje pa kakšen Motul 600 ali Motul 800. Mešanica v vseh primerih pa 1,5% izjemoma 1,8%. Če greš na Motul 800, pa abdolutno nikoli več kot 1,5%, da se ne bo brez veze grel!!!
vladimir napisal/-a:Se upravičujem,če moji podatki niso točni.Olje,ki sem ga kupil v navtični trgoviniv Kopru piše 1:100.Isto tako razmerje mi je svetoval tudi trgovec.S tako mešanico me je pripeljal motor iz Pirana do Krka,pa še vedno deluje.
Sem jaz nenamenoma osorno odgovoril.
Point je v tem, da si kupil namensko olje za namenski motor... Ni pa to splošno. Recimo, ce na pumpi kupis Stihl olje pise na njem 1:50, ker je pac za motorko in motorke v splosnem potrebujejo toliko olja.
So pa vsa olja v principu enaka ali je marine ali pa "navaden" 2T, le da je marine 2x drazji...
Marine olja po TCW/3 standardu so delana za vodno hlajene motorje, ki niso samo to, temveč jih hladi še ledeno morje... Poleg tega termostat odpira precej zgodaj, da se ne izloča na hladilnih kanalih preveč vodnega kamna... Zato so olja tudi prilagojena takšni delovni temperaturi.
Za Tomosa pa to zgoraj ne drži in je med delovanjem hudimano vroč! In zato rabi pravo olje, ki se obnaša pravilno pri višjih temperaturah... Primerno pa je in kar se dobi pri nas TTS, Motul 600 ali Motul 800. Ostalo ne vlivaj notri in motor bo predel kot švicarska ura.
Za Tomosa pa to zgoraj ne drži in je med delovanjem hudimano vroč! In zato rabi pravo olje, ki se obnaša pravilno pri višjih temperaturah... Primerno pa je in kar se dobi pri nas TTS, Motul 600 ali Motul 800. Ostalo ne vlivaj notri in motor bo predel kot švicarska ura.
olje
Če bo olja premalo bo mašina zaribala, če ga bo pa preveč pa bo malo bolj kadila...jaz pri Tomos 4 ulijem po posluhu in špila ko singerica ....okoli 3 %.
b9
b9
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov