AKUMULATOR

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
primula
Kapitan
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a primula » So Jan 23, 2010 17:57

Dobra tema tole z elektriko, ma kje ste bili lani ko sem si razbijal glavo kaj naj naredim. Šel sem na pot Grčijo in sem si moral popraviti energetsko neodvisnost od kopna in čim motorja,in to na jadrnici 10,7 m.
Na barki imam sedaj 2x105Ah poltrakcijska servisna aku, solarno celico 10W in običajen 55A alternator. Kontroliram porabo oz.stanje baterij z voltmetrom.
V servisnih aku imam na razpolago ca 95Ah , dnevna poraba na sidru ali v luki brez elektrike je ca 60Ah. To je dovolj za dva dni, saj mi solarna celica mi da na dan ca 10Ah. Z motorjem 2x15 min na dan pa sem neodvisen od kopna 4-5 dni.Z motorjem ca 3h na dan pa so aku vedno polni.Na dvomesečni poti mi nikoli ni zmanjkalo štroma.

Razmišljam o nasljednjih možnostih za naprej:
- še 1x105 aku, raje ne, omejitev je prostor in polnjenje
- alternator 70 ali 90A. Tudi ne, preveč stroškov in dela.
- dodatna 30W solarna celica. Dobim 10Ah/dan, vendar stane 400.-eur
- elektronski regulator z digitalnim moniterjem.

Zanima me vaše mišljenje o zadnjem. Angleži največ vgrajujejo Adverc, pa Banmar in Sterling battery management.
Kaj dobim - skoraj 100% poln aku in krajši čas polnjenja z motorjem za polovico. Vendar Adverc (www. adverc.co.uk) BM stane ca 350.- eur.
Ali je "battery combiner" nekja podobnega"?
In drugo - digitalni monitorji nudijo popolno kontrolo nad porabo, stanjem aku, alarm itd. Adverc ponuja za ca 200.- eur. Kaj cenejšega ?

Pa še vprašanje za Nikolo Teslo. Radoveden sem kako napolniš več kot 1000Ah kapacitet aku.
primula
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jan 23, 2010 18:08

Pozdravljeni
Mene pa zanima kako je najbolj pravilno vzdrževati akumulatorje in sicer startne od manjših plovil,ki so na zimovanjih.Jaz to naredim tako,da jih imam v topli garazi cca18 stopinj in enkrat na mesec na vsakega priklopim 55 w žarnico za 2-3 ure in ga po tem z usmernikom spet napolnim.Je to ok oziroma kako lahko še bolje skrbim zanje,da bodo spomladi spet optimalno služili svojim lastnikom.Hvala za kak strokovni odgovor..
LP Iztok
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Jan 23, 2010 20:49

Ta stikala 1,2,All so eno samo sranje. Najbolje je vzet mikroprocesorski Isolator/Combiner recimo 100A od Victron cca 60€, oziroma ogovarjajočo moč, odvisno od jakosti alternatorja.
http://www.es-store.co.uk/cyrix-battery ... ators.html
Ni padcev napetosti kot pri diodnih variantah in regulatorji izmerijo napetost pravilno ter tako napolnijo akumulator pravilo, tok pa prehaja v obe smeri, odvinso na kaj se polni, tako da ne rabite več izhodov za akumulatorje na regulatorjih oz. polnilcih, dovolj je le eden.

Zadeva se pa čisto enostavno zveže:
-Alternator direktno na Startni
med + Startni in + Servisni ta Cyrix combiner
- regulatorje, plnulec pa direktno na Servisni

Pa je zadeva končana in vam polni vse kot je treba.

Glede vzdrževanja akumulatorjev, pa je zadeva že rešena, če je montirana celica + regulator, važno je da so akumulatorji skoz polni, ne pa temperatura, ni jih treba občasno praznit.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Jan 23, 2010 21:26

Kako pa rešiš problem zaradi zelo velikih izenačevalnih tokov med startno in servisno baterijo?
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jan 23, 2010 21:28

Gašo,5 meterski gliserji ,ki so na zimovanju v garaži ponavadi nimajo celice in v garaži tudi nebi delala,pa tudi da temperatura ni važna ,se ne bi strinjal s teboj,saj večino akujev pozimi vzeme vrag..Morda bi nikola tesla povedal kako je najbolj prav.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Jan 23, 2010 21:43

Polanc, mislim da sem pod to temo zapisal, da je idealna delovna temperatura akumulatorjev 27 stopinj. Ampak bolj kot temperatura mu škodi, da ni napolnjen do konca in predolga doba skladiščenja.
Tvoj način, kako ohraniti akumulatorje pri življenju, se mi zdi dokaj primeren, saj mu postrežeš s praznenjem in polnenjem. Število ciklov pa je tudi zanemarljivo.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jan 23, 2010 22:00

Pozdravljen Primula
1070 Ah pomeni, da lahko porabim do 400Ah brez, da bi se karkoli poznalo. Pri meni so vedno vklopljeni trije hladilni kompresorji (2xBD35F in 1xBD50F, hladilnik hrane, hladilnik pijače in zmrzovalnik) Pa da ne naštevam več.
Polnjenje:
- 150A (Iskra AAN) alternator z smart regulatorjem Mastervolt
- 50A ECS polnilec 230V
- 120W sončna celica

Dejansko sploh ne gledam drugega kot batery monitor in motorja brez zveze niti ne vžigam. Bistvena pri vsej zadevi je energetska bilanca. Če se daljši čas ne premaknem kam dlje, kar pomeni vsaj 3 ure vožnje se zgodi, da porabljeno energijo dopolnim samo delno in tako se akumulatorji izpraznijo čez več dni. Pri pravilno dimenzioniranem sistemu to ni problem, saj ko je dosežen prag izpraznitve 60% potem pač moram vžgati motor edina razlika pa je, da ne rabim čakat neskončno dolgo ampak samo uro do dve in zopet je dovolj energije za naslednji dan dva.
Na energijo iz sončnih celic sploh ne računam dosti, ker so dejansko namenjene le temu, da akumulatorje obdržim pri življenju še nekaj let. Prvi so mi zdržali skupaj 7 let (6 v uporabi in leto med prenovo). Lani sem jih zamenjal z cikličnimi mokrimi z tubulare plate celicami. Kupil sem jih v Velogu, ki tudi oglašuje na forumu. Dejansko so to najdražji, vendar je njihova življenska doba veliko daljša kot od ostalih in kar je zame najpomembnejše jih je možno polniti z relativno visokim tokom brez škode.

Polanc- OK odlično, le pazi, da jih zares dobro napolniš in da je dovolj tekočine. Po potrebi dodaj destilirano vodo.
Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jan 23, 2010 22:07

Hvala obema za odgovore in lepo pozdravljena.Vidva sta mojstra in vajino mnenje mi dosti pomeni..
LP Iztok
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Jan 24, 2010 20:56

Joško napisal/-a:Kako pa rešiš problem zaradi zelo velikih izenačevalnih tokov med startno in servisno baterijo?

Iz servisnega v starnega in obratno tok ne teče, to je bistvo diodnih in ostalih izolatorjev, kot tudi tega mikroprocesorskega. Ko pa polniš z 13 ali več V, pa se zadeva odpre, to pomeni da v tem primeru tok teče le v akumulatorja, ne pa iz enega v drugega, saj je na polnilcu/alternatorju višja napetost kot jo imata akumulatoja. Ta zadeva ima enako funkcijo kot diodni spliter, ki se danes skoraj ne uporablja več, nadomestil ga je mikroprocesorski, saj je pri diodnem vedno nekaj padca napetosti na diodah. Zadeva ima tudi notranjo logiko, ki za različne napetosti odpira z zamikom in pripravljen priklop za emergency start stikalo, kjer zveže akumulatorja za 30s, v primeru da startni odpove, potem pa deluje kot običajno.
Imam točno takšnega Cyrix, nabavi to in si vse rešil, pa še ostalo inštalacijo poenostavil in pocenil(polnilce, regulatorje). :wink:
polanc napisal/-a:Gašo,5 meterski gliserji ,ki so na zimovanju v garaži ponavadi nimajo celice in v garaži tudi nebi delala,pa tudi da temperatura ni važna ,se ne bi strinjal s teboj,saj večino akujev pozimi vzeme vrag..Morda bi nikola tesla povedal kako je najbolj prav.
LP Iztok

Kot je bilo že napisano, akumulator vzame izpraznjenost in ne temperatura, navadni svinčeni pa se lahko izpraznijo tudi do 30%/mesec. Če imaš pa v garaži gliser, je pa še najmanjši problem, imej ga vedno priključenega na polnilec 12V in je vse rešeno. Sam v garaži, kjer imam kramo za barke nimam elektrike, pa imam na strehi za te namene 5W sončno celico, bolj zaradi ATV-ja, ker na barkah imam sončne celice, tudi na 5m imam 5W celico, pa je barka čez zimo v vodi in motorja ne zaženem tudi do 6 mesecev, akumulator pa je vedno 100% poln.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Ne Jan 24, 2010 22:46

Hmmmm zanimiva varianta ta mikroprocesorski izolator ;) No, mene pa zanima malo bolj kompleksna varianta, torej

- 3 akumulatorji (trenutno je 1 accu startni L + porabniški, 1 starni D, 1 pa za winch)
- 2 alternatorja
- 1 polnilec z 3 bankami

Trenutna rešitev je z 2 stikaloma 1-2-all... Čeprav ni najboljša, priznam ;) Nekaj sem študiral da bi si sam naredil vezje z mikrokrmilnikom, ampak če obstajajo generične rešitve, zakaj jih ne bi uporabili, ne? ;)

Aja, drugo vprašanje za elektrike:

Na barki imam generator 2,8kW ki ga lahko vključim in izključim iz kabine; le tega moram povezati z 2 transformatorjema ki znižata napetost na 110v (USA barka)... Barka ima namreč 2 priklopa na električno omrežje. Torej kaj moram narediti? 1 izhod na generatorju moram povezati z 2 trafotoma (takrat ko generator dela) ali pa vsak trafo z svojim zunanjim napajenjem oz. kablom (takrat ko generator ne dela). Trenutno sem naredil rešitev z 2 15A relejema; na magnet sem pripeljal 220v iz generatorja, kar bi v teoriji moralo povzročiti preklop... No v praksi pa se je pokazalo da zaradi porabnikov napetost pade in releja pričneta "utripati" - rele izklopi, napetost se poveča, vklopi, napetost pade itn... Kar posledično pomeni staljen rele :S Varianta bi bila tudi obrniti zadevo, torej da je rele pod napetostjo takrat ko smo priklopljeni v marini, samo mi ne diši da so potem celi čas releji pod napetostjo... Iskal sem že tudi visokonpetostne močnostne večpolne bistabilne releje ampak jih NIKJER nisem našel oz. so bili tako živalsko dragi da te kap ;) Če ima kdo idejo naj prosim pove ;)

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Jan 24, 2010 23:11

Malo komplicirano vse skupaj, sam sem mišljenja Simple is the best.

Jaz bi na tvojem mestu zvezal takole:

ne rabiš več kot dve banki, startna in servisna.
Servisne akumulatorje predpostavljam, da so enaki, jih zvežeš paralelno če imaš 12V, banke med sabo ločiš z mikroprocesorskim izolatorjem.
Pri Cyrix izolatorju, ni pomembno kam zvežeš alternatorje, polnilce itd...,
običajno se vsi alternatorji zvežejo direktno na starni(če imaš Cyrix), ostali polnilci, regulatorji pa na servisno banko. Če imaš Cyrix, se vedno vse polni, neglede kje si zadeve priklopil.

Polnilec/inverter zamenjaš, vhodne fit-e zamenjaš s primernimi za 220V sistem. Recimo predlagam ti da nabaviš charger/inverter, kateri v mrežo pošilja 120V lahko direktno iz kopnega oziroma generatorja, kadar je ta na voljo, drugače pa preko inverterja, je pa neodvisen od vhodne napetosti, na vhod lahko daš 120-220V 50-60Hz, da ti da 120V, predpostavljam da imaš generator 120V in nekaj porabnikov za 120V, za vtičnice pa lahko poceni nabaviš transformator 110-220V in vse vodnike vtičnic zvežeš na na ta transfomator. Če pa nimaš že vgrajenih 120V porabnikov, kar dvomim, pa lahko nabaviš podobnega, ki da na output 220V AC 50Hz, na vhod pa prejme 110-240V 50-60Hz.

vinč, bi zvezal na startni ker je v uporabi le takrat ko motor deluje, takrat pa ti že alternator dela, tja bi dal tudi navigacijske luči(krmena, rdeča, zelena) ter kaljužne črpalke, ostalo na servisno banko, ker v primeru da imaš prazno servisno banko, lahko še vedno s startnim zaženeš motor in na barki bo delovalo najnujnejše za plovbo, vinč da dvigneš sidro in imaš tudi možnost spusta sidra, če bi bilo neko neurje, kljub temu, da servisna banka ali posebni akumulator za vinč še ni napoljnjen, v primeru da si izpraznil servisno banko. Kaljužne črpalke morajo vedno delovati, zato sem mnenja, da je edino pravilno jih zvezati na startni, saj se servisna banka lahko z nepremišljeno porabo hitro sprazni in ostaneš brez kaljužnih.

Vse skupaj cca 1000-4000€ stroška odvisno od želj, glede moči inverterja/chargerja, mislim pa na nekaj takšnega:
http://www.victronenergy.com/inverters- ... s/quattro/
http://www.victronenergy.com/upload/doc ... -D-dUS.pdf
Obstaja pa tudi podobna varianta 3kW.
Tega zvežeš v svoj sistem in imaš komplet mrežo 120V urejeno.
Lahko Victron zadeve kupiš tudi pri Stumfl d.o.o., samo mislim da se bolj splača v UK.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 24, 2010 23:58

Pozdrav
Do srede sem odsoten, ker sem šel na sejem navtike v Duseldorf. Bom konec tedna odgovoril in prilepil nekaj shem različnih rešitev za povezavo sistema polnenja na plovilih.
Lep pozdrav

Slika
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Jan 25, 2010 11:01

primula napisal/-a:- dodatna 30W solarna celica. Dobim 10Ah/dan, vendar stane 400.-eur

za 300€ dobiš celico 90W, A.M.P.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jan 25, 2010 11:54

Nikola Tesla napisal/-a:Pozdrav
Do srede sem odsoten, ker sem šel na sejem navtike v Duseldorf. Bom konec tedna odgovoril in prilepil nekaj shem različnih rešitev za povezavo sistema polnenja na plovilih.
Lep pozdrav

Slika

To Nikola, uživaj na sejmu kolikor se da, ko pa prideš nazaj, pa že komaj čakam na razne variante.
Dolgo smo čakali ( sem čakal) na temo o elektriki, sedaj pa imamo kar dva, tudi Joško, pa ostali da ne bom pozabil koga, prave mojstre z znanjem in voljo , objasnit te stvari.
Pa še nekaj.
Prav uživam ko vidim kam sedaj gre Morjeplovec. Admin , kaj si enkrat , dolgo nazaj omenil: Only the Sky is the limmit ( verjetno narobe napisano, se pa razume kaj hočem povedat, a ne ), in tako bo tudi ostalo.
LP
kbravc
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kbravc » To Jan 26, 2010 20:03

Pozdravljeni,
se opravičujem za pozen odgovor, sem bil tudi jaz malo v Dueseldorfu.

Joško napisal/-a:Cene so pa hude, a nudite kaj popusta za Morjeplovce?

LP

Cene so v primerjavi z konkurenco zelo sprejemljive,prepričajte se sami.
Če se pa malo potrudite in kdaj obiščite licitacije na naši spletni strani, pa utegnete doseči še precej boljše cene.

Za nabavo v večji vrednosti pa me kontaktirajte in se bomo poskusili dogovoriti še za dodaten popust.
lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: mato in 2 gosta