Poliranje močno zbledelega gelcota
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Obema sem poslal ZS.
Z veseljem pomagam vsakemu, tudi če vsakemu posebej.
Upam, da ne bo hude krvi, vendar se mi res ne da ukvarjati kasneje z zagovarjanjem svojih besed in poslušanjem raznih neumnih očitkov. Še manj pa želim biti nekomu predmet za sproščanje frustracij.
Tisi od vas, ki ste me spoznali veste, da sem sicer čuden človek, veste pa tudi, da vem o čem govorim.
Glede poliranja... Po cestah se vozi skoraj 60 mojih izdelkov, nekateri so še vedno takšni, kot novi. Do sezone pa se jim bo pridružilo še blizu 10 čolnov...
Obljubim pa, da bom objavil nekaj slik izdelkov z namenom, da pokažem kaj se da narediti in kaj verjetno ni mogoče popraviti...
Z veseljem pomagam vsakemu, tudi če vsakemu posebej.
Upam, da ne bo hude krvi, vendar se mi res ne da ukvarjati kasneje z zagovarjanjem svojih besed in poslušanjem raznih neumnih očitkov. Še manj pa želim biti nekomu predmet za sproščanje frustracij.
Tisi od vas, ki ste me spoznali veste, da sem sicer čuden človek, veste pa tudi, da vem o čem govorim.
Glede poliranja... Po cestah se vozi skoraj 60 mojih izdelkov, nekateri so še vedno takšni, kot novi. Do sezone pa se jim bo pridružilo še blizu 10 čolnov...
Obljubim pa, da bom objavil nekaj slik izdelkov z namenom, da pokažem kaj se da narediti in kaj verjetno ni mogoče popraviti...
mamaMicka napisal/-a:Saint85 napisal/-a:Mašinsko brušenje s papirjem 1000 + 3M Marine Polirna pasta z voskom
in dobiš vrhunski rezultat.
Kdo pa ima drugačne odtenke plovil ( modra, siva, etc ) pa redlagam poliranje z polirno pasto Sonax NanoPro na obratih 1500 do 2200 max.
Brez zamere, vendar učiš zelo krivo vero.
1. brušenje z mašino je zelo nepriporočljvo, ker ne moreš kontrolirati odvzema materiala, poleg tega, če imaš v mislih suho brez vode je itak katastrofa.
2. P1000 risov iz gelcoata ne "potegne ven" nobena pasta, goba...
3. polirna pasta, ki vsebuje vosek ni polirna pasta, ampak je le polnilo za rise.
Rezultat je lahko vrhunski za nekaj tednov, potem pa bo barka grša, kot je bila pred poliranjem.
4. tako "radikalni" nasvet ne moreš dati kar povprek, nekdo, ki ima barko staro nekaj let ne potrebuje brušenja, še najmanj z P1000 papirjem!
P1000 brušenje bi bilo upravičeno na res zelo poškodovanem gelcoatu!
Če se nekdo odloči za brušenje je P2000 sprejemljiv, Morda P1500, vendar preko tega obvezno še P2000 in nato poliranje z pravo polirno pasto, ki nima silikonov in podobnih polnil.
Glede barvanega gelcoata. Če bi že bilo to sprejemljivo kar si ti napisal bi bilo ravno obratno. Barvan gelcoat potrebuje večji odvzem materiala za enak efekt.
Sonax pasta pa je morda le malo bolje, kot olivno olje...
Nekdo, ki mu malo dela pamet bo že po imenu vedel, da ne more biti dobra. Če je nano, pomeni zelo majhen granulat za poliranje, če je pa nano misljeno zascita pa potem to ni polirna pasta.
Da o sami besedi "nano" pri poliranju sploh ne izgubljam besed, ker nima nobenega smisla ali povezave...
Torej pred brušenjem po pameti in ne kar vsega probat kar slišite v gostilni. Tovrstni "prijemi" so za plovila, ki so namenjena prodaji. Dolgoročne rešitve pa so bistveno bolj zahtevne oziroma niso tako enostavne.
Nebo komentiral vsega samo prvi del ...
Ne širim krive vere, daleč od tega, mislim da si ti malo zašel iz vprašanja ... tu govorimo o zelo zbledelem gelcoatu in ne o razpokaz na gelcoatu.
1. Gelcoata na barkah je ponavadi minimalno 0,5- 0,8 mm
2. Papir 1000 z mašinsko, mokro obdelavo z indikatorjem ne odstrani niti 0,03mm gelcoata, ker se dejansko med podlago in papirjem pojavi samo neko "predpoliranje"
Za rise v gelcotu, kot tudi za druge probleme, ... vam priporočam da se s tem ne ukvarjate ( v kolikor nimate nobenih izkušenj ) sami.
Marchi napisal/-a:MamaMicka eno začetniško vprašanje.
Kaj priporočaš za poliranje belega trupa jadrnice? Rad bi samo spoliral in nič kompliciral. Je pa dela za cca 30m2, tako da ne bi rad preveč garal in ne vem kolikokrat ponavljal te kvadrature, saj zastopiš. Kaj svetuješ za ne ultra zahtevnega uporabnika. Katero pasto, kakšen postopek. Imam neko polir mašino, tisto iz Bauhausa z dvem ročajema, ki pa je kar nerodna za vertikalno poliranje.
Tudi jaz bi prosil za enak nasvet. Barka gre drug teden iz vode in razmišljam, da bi cca. 2 dni namenil poliranju (pranje in 2-3 roke poliranja). Imam Makita polirko, 2 leti nazaj sem uporabil samo 3M eno bolj grobo pasto. Torej prosil bi za nasvet kaj in kje kupiti (za naročanje prek interneta sem prepozen) in tudi kake količine za 31' jadrnico.
PS. Tkole se je svetila 2 leti nazaj takoj po poliranju ... ampak ne za dolgo
IMG_1172 by Elan295, on Flickr
Nekateri že veste, da zadnje čase precej prostega časa namenjam "za spoznavanje resnic in neresnic pri poliranju in zaščiti gelcoata". Pred tremi tedni sem se vrnil iz skoraj enotedenskega izobrazevanja.
Sem kar poln teorije, katera ima vsaj logično povezavo. Čedalje več pa tudi prakse, saj sem poskusil že kar nekaj stvari. Jutri zvečer upam tudi, da bom imel pripravljen prispevek s slikami in videom, o edini stvari, katera deluje v vsaj 50% obljubljenega. Seveda, da ni vse tako fino pa gre tudi za nesramno drage materiale.
grega...
V osnovi je tako, kot sem že pisal, tudi LaMike. Poliranje z filerji ni poliranje, ampak je samo veliko težji način nanašanje ne prav dobre zasčite.
Že res, da se izdelek zelo lepo sveti, ampak bodimo realni, kot sem napisal že prej, se zelo lepo sveti tudi, če ga namažemo z olivnim oljem.
Srž težav z barkami je neredno, predvsem pa nepravilno vzdrževanje gelcoata. Pod nepravilno mislim na tri stvari.
1. delamo plovilu dodatno škodo
2. delamo na plovilu brez škode in tudi brez koristi
3. sami sebi delamo aprila ali maja muke z kompliciranimi postopki, ki nam ubijejo voljo že decembra!
Da se razumemo, nobena rešitev ni trajna in s tem perfektna. Lahko pa se najde optimalna.
V osnovi je potrebno barko najprej pripraviti do tega, da je brez napak, torej, da je gelcoat čist in gladek. Čist mislim na rumenenje, gladek, da je spoliran.
Verjeli ali ne, tako, kot se sveti gregova barka na sliki se mora svetiti spolirana barka z pasto, ki ne vsebuje silikona, različnih olj in ostalih filerjev. To pomeni, da je GC res tako gladek, da sam ustvarja odsev.
Ta prvi postopek je težak z vidika, časa, denarja in tudi znanja.
V kolikor je barka pravilno pripravljena lahko ob primernem vzdrževanju zadržimo takšno stanje kar nekaj let. Torej redno in pravilno nanašanje prave zaščite in tudi zelo pomembno pravilno pranje barke.
Če so postopki redni in pravilni je takšno vzdrževanje srednjeročno precej cenejše, hitrejše in predvsem trajnejše. To pomeni, da bomo na barki zadržali primeren sijaj čez vse leto in več let z precej manj vloženega časa in tudi denarja. Zdaj ga zadržimo mesec ali dva, nato pa do naslednje pomladi pogreb, takrat pa nas zopet čaka 2 dnevno poliranje, katero bo (spet) imelo efekt le mesec ali dva.
Pri tem pa ne smemo spustiti drugih obstranskih faktorjev, ki pa zaradi naziva stranski niso nič manj pomembni.
To je zaščita samega gelcoata, saj imamo precej manj možnosti, da bo z leti začel rumeneti, tudi pokati(kar lahko pomeni ogromne stroške pri popravilu in barvanju). In splošno precej precej enostavnejše redno čiščenje. Le tega je neprimerno manj, saj se umazanija prijema veliko manj, tista ki pa se pa se jo lahko odstrani zelo zelo enostavno.
Še en vidik pa je splošni izgled barke, kateri daje le tej doda(t)no vrednost.
Da ne bom spet česa obtožen bom nehal "pametovati". Vsak se lahko name obrne na ZS ali GSM in mu bom z veseljem pomagal. Grega tebe pa prosim, ce imas kako sliko barke v zdajsnjem stanju. Poslji nato pa ti bom poskusal konkretno svetovati.
Sem kar poln teorije, katera ima vsaj logično povezavo. Čedalje več pa tudi prakse, saj sem poskusil že kar nekaj stvari. Jutri zvečer upam tudi, da bom imel pripravljen prispevek s slikami in videom, o edini stvari, katera deluje v vsaj 50% obljubljenega. Seveda, da ni vse tako fino pa gre tudi za nesramno drage materiale.
grega...
V osnovi je tako, kot sem že pisal, tudi LaMike. Poliranje z filerji ni poliranje, ampak je samo veliko težji način nanašanje ne prav dobre zasčite.
Že res, da se izdelek zelo lepo sveti, ampak bodimo realni, kot sem napisal že prej, se zelo lepo sveti tudi, če ga namažemo z olivnim oljem.
Srž težav z barkami je neredno, predvsem pa nepravilno vzdrževanje gelcoata. Pod nepravilno mislim na tri stvari.
1. delamo plovilu dodatno škodo
2. delamo na plovilu brez škode in tudi brez koristi
3. sami sebi delamo aprila ali maja muke z kompliciranimi postopki, ki nam ubijejo voljo že decembra!
Da se razumemo, nobena rešitev ni trajna in s tem perfektna. Lahko pa se najde optimalna.
V osnovi je potrebno barko najprej pripraviti do tega, da je brez napak, torej, da je gelcoat čist in gladek. Čist mislim na rumenenje, gladek, da je spoliran.
Verjeli ali ne, tako, kot se sveti gregova barka na sliki se mora svetiti spolirana barka z pasto, ki ne vsebuje silikona, različnih olj in ostalih filerjev. To pomeni, da je GC res tako gladek, da sam ustvarja odsev.
Ta prvi postopek je težak z vidika, časa, denarja in tudi znanja.
V kolikor je barka pravilno pripravljena lahko ob primernem vzdrževanju zadržimo takšno stanje kar nekaj let. Torej redno in pravilno nanašanje prave zaščite in tudi zelo pomembno pravilno pranje barke.
Če so postopki redni in pravilni je takšno vzdrževanje srednjeročno precej cenejše, hitrejše in predvsem trajnejše. To pomeni, da bomo na barki zadržali primeren sijaj čez vse leto in več let z precej manj vloženega časa in tudi denarja. Zdaj ga zadržimo mesec ali dva, nato pa do naslednje pomladi pogreb, takrat pa nas zopet čaka 2 dnevno poliranje, katero bo (spet) imelo efekt le mesec ali dva.
Pri tem pa ne smemo spustiti drugih obstranskih faktorjev, ki pa zaradi naziva stranski niso nič manj pomembni.
To je zaščita samega gelcoata, saj imamo precej manj možnosti, da bo z leti začel rumeneti, tudi pokati(kar lahko pomeni ogromne stroške pri popravilu in barvanju). In splošno precej precej enostavnejše redno čiščenje. Le tega je neprimerno manj, saj se umazanija prijema veliko manj, tista ki pa se pa se jo lahko odstrani zelo zelo enostavno.
Še en vidik pa je splošni izgled barke, kateri daje le tej doda(t)no vrednost.
Da ne bom spet česa obtožen bom nehal "pametovati". Vsak se lahko name obrne na ZS ali GSM in mu bom z veseljem pomagal. Grega tebe pa prosim, ce imas kako sliko barke v zdajsnjem stanju. Poslji nato pa ti bom poskusal konkretno svetovati.
Pred poliranjem v vsakem primeru tak šampon...
Seveda je pred poliranjem problem maščoba, enako pa tudi stari silikoni in voski.
Jaz sem do sedaj uporabljal multi purpose za avtomobile, precej močan bazičen šampon. Je pa pri teh potrebno biti pazljiv, saj gelcoat lahko reagira na premočan šampon. Meni je, zato govorim iz izkusenj.
Jaz ti lahko odstopim kaksen deci tega šampona, saj ga imam celo kanto. Lahko pogledaš malo po trgovinah, če najdeš šampon, nekje sem ga ze videl. Piše, da je namenjen za čiščenje pred poliranjem in odstranjuje vse maščobe, voske in silikone.
3 varianta pa je, da uporabiš najcenejši detergen za posodo iz eurospina. Je blag in odstranjuje skoraj vse potrebno. Pač "Pril" se vedno uporablja za alternativo.
Nikakor pa ti šamponi niso primerni za redno pranje barke!!!!
Seveda je pred poliranjem problem maščoba, enako pa tudi stari silikoni in voski.
Jaz sem do sedaj uporabljal multi purpose za avtomobile, precej močan bazičen šampon. Je pa pri teh potrebno biti pazljiv, saj gelcoat lahko reagira na premočan šampon. Meni je, zato govorim iz izkusenj.
Jaz ti lahko odstopim kaksen deci tega šampona, saj ga imam celo kanto. Lahko pogledaš malo po trgovinah, če najdeš šampon, nekje sem ga ze videl. Piše, da je namenjen za čiščenje pred poliranjem in odstranjuje vse maščobe, voske in silikone.
3 varianta pa je, da uporabiš najcenejši detergen za posodo iz eurospina. Je blag in odstranjuje skoraj vse potrebno. Pač "Pril" se vedno uporablja za alternativo.
Nikakor pa ti šamponi niso primerni za redno pranje barke!!!!
Zmanjkalo časa, vendar obljuba dela dolg, tako, da nekaj slik imam. Zmanjkalo je svetlobe. Če koga kaj zanima pa lahko vpraša, da ne bom dolgovezil in komu brez potrebe paral živce.
Stanje gelcoata na tem čolnu je zelo slabo. Predvsem ga matra rumenenje.
Morda, če bi mu posvetil 2 cela dneva bi ga spravil na zgleden nivo.
Rezultate si poglejte na nekaj spodnjih slikah. Jaz lahko recem samo no comment.
Na slikah je bil čoln že večkrat opran, med drugim tudi z čudežno gobico. Na nekaterih pa je bil opran z gobico že celo 2x! Torej rumeni fleki ne gredo dol z ničemer, niti mi ni uspelo z brusenjem(probal na enem malem delu)...
BEFORE(če se kje kaksen delcek sveti je od kaksne probe)
ZADNJI DESNI BOK
ŠE OD MALO BLIŽJE
in pa AFTER
Popravljen košček zadnjega dela(ca 5 min)
CSI bi razbral registrsko... ali pa je to photoshop?!
Žal je vse slikano na senčni strani že tako pod večer, in slike zato niso najboljse.
Ima kdo čoln, kateri ima kak rumen flek, da mu ga odstranim in dokumentiram. V kolikor pa je kdo pripravljen plačati material(in nima jahte) pa mu naredim cel čoln(delo zastonj, samo hrana in pijaca
). V poštev pride tudi kakšen čoln z barvanim gelcoatom, ker tam so rezultati menda tudi fantastični.
Stanje gelcoata na tem čolnu je zelo slabo. Predvsem ga matra rumenenje.
Morda, če bi mu posvetil 2 cela dneva bi ga spravil na zgleden nivo.
Rezultate si poglejte na nekaj spodnjih slikah. Jaz lahko recem samo no comment.
Na slikah je bil čoln že večkrat opran, med drugim tudi z čudežno gobico. Na nekaterih pa je bil opran z gobico že celo 2x! Torej rumeni fleki ne gredo dol z ničemer, niti mi ni uspelo z brusenjem(probal na enem malem delu)...
BEFORE(če se kje kaksen delcek sveti je od kaksne probe)
ZADNJI DESNI BOK
ŠE OD MALO BLIŽJE
in pa AFTER
Popravljen košček zadnjega dela(ca 5 min)
CSI bi razbral registrsko... ali pa je to photoshop?!
Žal je vse slikano na senčni strani že tako pod večer, in slike zato niso najboljse.
Ima kdo čoln, kateri ima kak rumen flek, da mu ga odstranim in dokumentiram. V kolikor pa je kdo pripravljen plačati material(in nima jahte) pa mu naredim cel čoln(delo zastonj, samo hrana in pijaca
Če nekaj slik... Zadeva je edinstvena. Stoj in glej!
Danes sem kupil 3M pasto, da stestiram razliko... Jutri bom z njo spoliral en del čolna in objavim slike od 3M-a
Malo sem pomešal slike, ker sem slikal med fazami, pa zdaj ne vem katero je katero.
Torej kaj zmore profesionalni sistem poliranja, katerega uporabljajo tudi nekatere najvecje fabrke čolnov.
Ta vem, da je po prvi fazi
V odsevu se vidi kamniti cokl od fasade, da ne bo kdomislil, da je še kaj rumeno.

Danes sem kupil 3M pasto, da stestiram razliko... Jutri bom z njo spoliral en del čolna in objavim slike od 3M-a
Malo sem pomešal slike, ker sem slikal med fazami, pa zdaj ne vem katero je katero.
Torej kaj zmore profesionalni sistem poliranja, katerega uporabljajo tudi nekatere najvecje fabrke čolnov.
Ta vem, da je po prvi fazi
V odsevu se vidi kamniti cokl od fasade, da ne bo kdomislil, da je še kaj rumeno.

Meglio ni najboljsa resitev, je sicer super za mascobe, vendar ne spira silikona in ta je najbolj prisoten v marinskih politurah.
Poleg tega kjer je hrapavo kar nekako ne uboga in pusca za seboj lise. Sem sprobal...
Veliko boljsa so namenska cistila, ki pa niso nic drazja. Pri gelcoatu je tudi tako, da preagresivno cistilo lahko porumeni coln... Tudi to sem na zalost ze sprobal...
Za učne ure ni problema. Kadarkoli, le kdo naj se javi, ki ima coln za spolirat.
Tudi polirk imam dovolj, ce bi se kdo ucil
Poleg tega kjer je hrapavo kar nekako ne uboga in pusca za seboj lise. Sem sprobal...
Veliko boljsa so namenska cistila, ki pa niso nic drazja. Pri gelcoatu je tudi tako, da preagresivno cistilo lahko porumeni coln... Tudi to sem na zalost ze sprobal...
Za učne ure ni problema. Kadarkoli, le kdo naj se javi, ki ima coln za spolirat.
Tudi polirk imam dovolj, ce bi se kdo ucil
- frikmusic
- Admiral
- Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
- Kontakt:
MM na Rudniku imam barko ki je potrebna poliranja imam tudi nekaj polirk nimam pa ostalih stvari ki jih potrebujemo za poliranje. Ce imas cas bi te prosil za pomoc hrana in pijaca zagotovljena pa tudi brez pomoci ne bos si lahko preprican da ti bomo pomagali in vse lahko dokumentirava da bo za vse ostale lazje. 
Frajtonerca je prava stvar...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov