Lep pozdrav vsem evo me spet sem po dolgem času malo prišel z novim projektom ga bom kar tukaj nadaljeval ker je tudi ta Tomos.
In sicer tomos 4.8 ki sem ga kupil pred kratkim je bil v slabšem stanju ,se pravi deloval je z napakami,ki sem jih odpravil.
Na tomosu je bilo nekaj napak,ki sem jih že omenil in sicer med nogo in motorjem je puščalo (tesnilo je bilo zanič) na motorni gredi so bili semeringi,ki so bili že čisto na koncu sploh spodnji na motorju.
Uplinjač je bil delno zamašen in skozi njega je včasih sekalo nazaj.
Elektrika je delno zajebavala.
Motor ni doloval veliko je pa bil zanemarjen tako,da zdaj je dobil počitnice,ko je prišel k meni.
-Zamenjal sem mu semeringe na gredi
-zamenjal sem mu tesnilo med nogo in motorjem
-sčistil elektriko in jo premazal z oljem v spreju Wurth
-sčistil uplinjač in poštimal vso drobnarijo.
Na koncu sem se spravil na bat ki sem ga malo olajšal,cilinder sem malo dodelal da lažje zadiha se pravi izpušnji kanal v cilindru sem ga malenkost povečal zaobljil vse robove in spoliral na visok sijaj.
Sesalni kanal sem malo dodelal podobno kot izpušnega na koncu sem ga z diamantno bunkico na biaksu naredil hrapavega.
Pretočne sem obrusil po tesnilu na katerem, se je videlo kje se nalega rob bloka tako da je zdaj rob cilindra z robom bloka.
Ko sem dokončal zunanje robove sem popravil še notranje.
Lepo sem jih speljal,da je lepši pretok skozi njih na koncu sem jih enako kot sesalnega naredil rahlo hrapavega z diamantno bunkico na biaksu.
Samih tajmingov(časov zapiranja in odpiranja) nisem spreminjal.
Glavo sem dal navariti in obdelati na squish 40/60 glede površine premera bata.
Glavo in čelo bata sem spolirau na visok sijaj.
Izpušni kolektor sem dodelal in sicer,luknjo v nogi sem povečal na 5,5 tako kot na kolertorju in tesnilu za večji pretok in boljše hlajenje noge.
Spodnjo luknjo sem tudi malenkos povečal in vse skupaj očistil,da ne bo kasnejši prah zamašili pretok vode.
Tesnili,ki pridejo na cilinder in nogo sem obrusil za lepši pretok brez nepotrbnega bremzanja izpuha.
Evo se slikice
Slika končanega motorja.
Slika bata malenkos olajšanega.
Dodelana glava.
Cilinder izgleda takole.
Kolektor je pripravljen.
Projekt se nadaljuje
L.P
Damjan