Tomos izvenkmni motor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Trunkelj
Kapitan fregate
Kraj: Šentvid pri Strični-ankaran-krk-umag-zrče

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » To Jun 19, 2012 22:50

polanc napisal/-a:OK če tko misliš,tisti grdi znak sem zbrisal.LP Iztok

HAHA si pa za hece nene nism zameru to je samo razlaga da nebodo mislni da je res :wink:

L:P
Damjan
Mutzi
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Mutzi » Sr Jun 20, 2012 10:53

Še eno vprašanje, tekom šraufanja našega tomosa 4.5 :) ; ali mora biti na auspuhu tesnilo zgoraj in spodaj (oz. pri obeh luknjah) ali samo spodaj?

LP
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Jun 20, 2012 11:18

Če misliš na izpušno koleno, potem pride tesnilo na obeh koncih, spodaj pri prirobnici in zgoraj na bloku, sta pa tesnili različni.
Mutzi
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Mutzi » Sr Jun 27, 2012 13:35

No, da malo poročam; tesnila pri auspuhu so bila že čisto hin, tako da sem samo to zamenjala in motor se pri vožnji z vsaj 1/2 gasa lepo hladi (tanka cevka pri auspuhu je mlačna, zgornji del osi pa topel), razen v marini, ko moram z min gasom "parkirat".

Glede na to, da bo šel moj Tomos enkrat le v penzijo, kateri motor bi ga lahko zamenjal in bil enako trpežen?

LP
tkosto1
Kapitan bojne ladje
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a tkosto1 » So Dec 01, 2012 20:24

...
Nazadnje spremenil tkosto1, dne Pe Apr 12, 2013 22:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » So Dec 01, 2012 20:38

Dosegel boš ravno nasprotni učinek. Navadna štirica z razlogom nima trikrake elise; moči in navora ni dovolj, motor z njo ne doseže dovolj vrtljajev. Poleg tega ta elisa ni original. Kar ti rabiš, je dvokraka elisa vzpona 120.
Majnk
Višji štabni praporščak
Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Majnk » So Dec 01, 2012 21:02

Mutzi, imam eno vprašanje(ali kdo drug, če ve). Kako mora biti montirana dolga cevka za hladilno vodo(zgoraj pri prirobnici, ter spodaj pri peti), ter ali je potrebno kakšno tesnilo...Pri motorju T4.5, verjetno pa ima tudi T4 enako.
Hvala
tkosto1
Kapitan bojne ladje
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a tkosto1 » So Dec 01, 2012 21:42

...
Nazadnje spremenil tkosto1, dne Pe Apr 12, 2013 22:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Pe Mar 29, 2013 21:32

Lep pozdrav vsem evo me spet sem po dolgem času malo prišel z novim projektom ga bom kar tukaj nadaljeval ker je tudi ta Tomos.
In sicer tomos 4.8 ki sem ga kupil pred kratkim je bil v slabšem stanju ,se pravi deloval je z napakami,ki sem jih odpravil.
Na tomosu je bilo nekaj napak,ki sem jih že omenil in sicer med nogo in motorjem je puščalo (tesnilo je bilo zanič) na motorni gredi so bili semeringi,ki so bili že čisto na koncu sploh spodnji na motorju.
Uplinjač je bil delno zamašen in skozi njega je včasih sekalo nazaj.
Elektrika je delno zajebavala.
Motor ni doloval veliko je pa bil zanemarjen tako,da zdaj je dobil počitnice,ko je prišel k meni.

-Zamenjal sem mu semeringe na gredi
-zamenjal sem mu tesnilo med nogo in motorjem
-sčistil elektriko in jo premazal z oljem v spreju Wurth
-sčistil uplinjač in poštimal vso drobnarijo.

Na koncu sem se spravil na bat ki sem ga malo olajšal,cilinder sem malo dodelal da lažje zadiha se pravi izpušnji kanal v cilindru sem ga malenkost povečal zaobljil vse robove in spoliral na visok sijaj.
Sesalni kanal sem malo dodelal podobno kot izpušnega na koncu sem ga z diamantno bunkico na biaksu naredil hrapavega.
Pretočne sem obrusil po tesnilu na katerem, se je videlo kje se nalega rob bloka tako da je zdaj rob cilindra z robom bloka.
Ko sem dokončal zunanje robove sem popravil še notranje.
Lepo sem jih speljal,da je lepši pretok skozi njih na koncu sem jih enako kot sesalnega naredil rahlo hrapavega z diamantno bunkico na biaksu.
Samih tajmingov(časov zapiranja in odpiranja) nisem spreminjal.
Glavo sem dal navariti in obdelati na squish 40/60 glede površine premera bata.
Glavo in čelo bata sem spolirau na visok sijaj.
Izpušni kolektor sem dodelal in sicer,luknjo v nogi sem povečal na 5,5 tako kot na kolertorju in tesnilu za večji pretok in boljše hlajenje noge.
Spodnjo luknjo sem tudi malenkos povečal in vse skupaj očistil,da ne bo kasnejši prah zamašili pretok vode.
Tesnili,ki pridejo na cilinder in nogo sem obrusil za lepši pretok brez nepotrbnega bremzanja izpuha.

Evo se slikice

Slika
Slika končanega motorja.

Slika
Slika bata malenkos olajšanega.

Slika
Slika
Dodelana glava.

Slika
Slika
Slika
Slika
Cilinder izgleda takole.

Slika
Slika
Kolektor je pripravljen.

Projekt se nadaljuje

L.P
Damjan
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » So Mar 30, 2013 08:23

Dobro si se ga lotil,bo kot nov...
ajagarin
Praporščak

OdgovorNapisal/-a ajagarin » So Mar 30, 2013 13:20

Moja predelana Tomos 4.8-ka

http://www.youtube.com/watch?v=fCxSTP28E_4

lp
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Ne Mar 31, 2013 00:26

Sem opazil ja zelo lepo ti gre res te moram pohvaliti...samo lahko bi kaj poslikal in obesil da vidijo ostali da Tomos ni neka jajca.
Mogoče veš kolikšna je kompresija pri tebi in uplinjač kako si mu povečal dize ker nameravam na njem pustiti originalnega če se bo odnesel, drugače mam že pripravljenega 17.5 in 19 dellorto.
Mojega če čaka nekaj ur potem pa gasssaaaa

L.P
Damjan

ajagarin napisal/-a:Moja predelana Tomos 4.8-ka

http://www.youtube.com/watch?v=fCxSTP28E_4

lp
Uporabniški avatar
blacknero
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blacknero » Ne Mar 31, 2013 10:32

Bom izkoristil kar tole temo. Ali mogoče kdo ve ali bi pasala glava od T4.8 na T4?

Naprimer tale: http://www.frcomoto.si/index.php?route=product/product&path=81_82&product_id=430

Hvala za odgovor.
matjazzz
Poročnik fregate
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a matjazzz » Ne Mar 31, 2013 14:33

blacknero napisal/-a:Bom izkoristil kar tole temo. Ali mogoče kdo ve ali bi pasala glava od T4.8 na T4?

Naprimer tale: http://www.frcomoto.si/index.php?route=product/product&path=81_82&product_id=430

Hvala za odgovor.

Na original cilinder zagotovo ne paše 4.8 ima glavo na 6 vijakov vsi manjši imajo na 4 vijake. Paše glava od apn4,6.

lp
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Ne Mar 31, 2013 14:41

matjazzz napisal/-a:
blacknero napisal/-a:Bom izkoristil kar tole temo. Ali mogoče kdo ve ali bi pasala glava od T4.8 na T4?

Hvala za odgovor.

Na original cilinder zagotovo ne paše 4.8 ima glavo na 6 vijakov vsi manjši imajo na 4 vijake. Paše glava od apn4,6.

lp

Tako je, poleg tega ne bi s to glavo po moje čisto nič pridobil.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta