12 V Kompresor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Jun 10, 2016 17:36

Imaš kak tel nujno rabim kompresor za cca 80 l hladilnik
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Jun 10, 2016 17:42

polanc napisal/-a:Imaš kak tel nujno rabim kompresor za cca 80 l hladilnik

http://www.empor.si/kontakt.html

Daj mi še povej glede uparjalnika, ti zihr veš :)
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Jun 10, 2016 17:52

Jaz imam ravnega in sem ga montiral na strop hladilnika preko distančnikov. To je dobra rešitev, ker hlad pada enakomerno dol. Poleg tega ti ne jemlje prostor za shranjevanje. Če je hrana (ali bog ne daj pijača) ob uparjalniku običajno zmrzuje tako pa se to ne more zgodit.
Če je prostor na stropu vsekakor priporočam. Če pa je dovolj prostora (višine) za ovalnega za zmrzovanje, pa toliko bolje.
Če ni nič od tega izvedljivo bi verjetno vzel tistega v L, da malo bolj enakomerno oz. vsaj z dveh strani hladi.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Mils
Kapitan korvete

Re:

OdgovorNapisal/-a Mils » Po Sep 07, 2020 22:05

NIKAKOR ne sme biti inverter na standby medtem, ko termostat izklopi. Izklopiti se mora celoten inverter saj je drugače energetska bilanca precej slabša, kot pri enosmernih kompresorjih, če pa je vse pravilno izdelano pa je razlika le v nekaj malega energije, ki se potroši zaradi slabšega izkoristka. Ker so 230V kompresorji večje kapacitete le ti za isto prostornino hladilnika delujejo krajši čas in rezultat je zelo primerljiv primeru, ko uporabljamo drage 12V hladilne sisteme.
LP NT[/quote]

Kako urediš vklop inverterja preko termostata " gre za breznapetostni rele ali kaj podobnega" ? Kje se da kupit takšen rele?
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re: 12 V Kompresor

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Sep 09, 2020 08:17

Inverter ima stikalo za vklop, namesto tega vežeš termostat. Stikalo je vezano na elektroniko in ne na glavni močnostni tokokrog, kjer boš dal dovod kakšnih 50mm2, zato teče skozi njega majhen tok in bo termostat čisto lepo preklapljal.
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Če Sep 10, 2020 15:19

Jaz imam 600W modificiran sinus in 70W hladilnik. Deluje BP.

Na začetku sem imel težavo, da mi je "žrlo" ščetke na alternatorju. S serviserjem sva ugotovila, da zaradi zagona hladilnika, kjer potegne veliko toka naenkrat.

Vgradil avtoakustični kondenzator takoj pred inverterjem, in teh težav sedaj več nimam.

Aja, pa še to. 70W hladilnik + inverter mi trošita nekje 7 - 7,5 A po Victronu.

A.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Sep 10, 2020 16:01

Aky napisal/-a: Na začetku sem imel težavo, da mi je "žrlo" ščetke na alternatorju. S serviserjem sva ugotovila, da zaradi zagona hladilnika, kjer potegne veliko toka naenkrat.
Vgradil avtoakustični kondenzator takoj pred inverterjem, in teh težav sedaj več nimam.

To je ena največjih neumnosti, kar sem jih slišal - prebral zadnje čase!!! :lol:

Ščetke na alternatorju služijo samo med delovanjem motorja - alternatorja in služijo za napajanje vzbujalnega navitja rotorja, zaradi česar se ustvari električno polje v navitju rotorja. Posledično se zaradi tega ustvari okoli rotoja magnetno polje, ki ob vrtenju v statorskem trofaznem navitju alternatorja inducira trofazno napetost, katero diodni usmerniški mostič usmeri in tako dobimo na izhodu enosmeren tok napetosti cca 14V. Tok skozi ščetke in nato pobudno navitje zelo redko presega 5A in služi zgolj za regulacijo pobudnega navitja v odvisnosti od izhodne napetosti!

Želiš dober nasvet?
...Zamenjaj "serviserja", ker ta nima pojma !!! (rečeno zelo milo)
Aky
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Aky » Če Sep 10, 2020 16:15

Nikola T. napisal/-a:To je ena največjih neumnosti, kar sem jih slišal - prebral zadnje čase!!! :lol:

Ščetke na alternatorju služijo samo med delovanjem motorja - alternatorja in služijo za napajanje vzbujalnega navitja rotorja, zaradi česar se ustvari električno polje v navitju posledično se zaradi tega ustvari okoli rotoja magnetno polje ki ob vrtenju v statorskem trifaznem navitju inducira trofazno napetost, katerega diodni usmerniški mostič v alternatorju usmeri in tako dobimo enosmeren tok napetosti cca 14V. Tok skozi ščetke in nato pobudno navitje zelo redko presega 5A !

Želiš dober nasvet?
...Zamenjaj "serviserja", ker ta nima pojma !

Tudi jaz sem tako razmišljal. A po vgradnji kondenzatorja imam mir že pet let. Prej pa vsako leto menjal ščetke.

Njegova teorija je bila, da ob zagonu kompresorja le ta potegne toliko toka, da uničuje ščetke. Alternator je 90A.

A.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Sep 10, 2020 16:20

Še enkrat ti povem, da ob mirovanju motorja obremenitev na akumulatorju nima popolnoma nobene veze s ščetkami alternatorja !!!
Aky
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Aky » Če Sep 10, 2020 16:25

Nikola T. napisal/-a:Še enkrat ti povem, da ob mirovanju motorja obremenitev na akumulatorju nima popolnoma nobene veze s ščetkami alternatorja !!!

Se strinjam.

Ščetke je požiralo med plovbo. Veliko panuliram in hladilnik je obvezna oprema. Želim, da mi pir švica, ko ga dam na mizo. :)

A.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti