Tomos izvenkmni motor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
blacknero
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blacknero » Ne Mar 31, 2013 14:53

Stvar je v tem, da imam sedaj T4 in ko sva skupaj s punco na čovnu, čisto malo manjka da bi zglisiral.

Bi bilo bolje potem vzeti yamaho 5 konjev? našel sem eno starejšo zračno hlajeno.
Trunkelj
Kapitan fregate
Kraj: Šentvid pri Strični-ankaran-krk-umag-zrče

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Ne Mar 31, 2013 21:53

blacknero napisal/-a:Bom izkoristil kar tole temo. Ali mogoče kdo ve ali bi pasala glava od T4.8 na T4?

Naprimer tale: http://www.frcomoto.si/index.php?route=product/product&path=81_82&product_id=430

Hvala za odgovor.

Kot so še povedali Umo 08 je 4.8 ima 6 vijakov 3.5,4 in 4.5 imajo pa Umo 06 na 4 vijake glavo če malo prelistate strani boste našeli slike od moje 4.5 na tej strani pa imate 4.8.
Če smem vprašati kaj nameravate narediti z tem kit kompletom cilindrom?

L.P
Damjan
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Ne Mar 31, 2013 22:08

blacknero napisal/-a:Stvar je v tem, da imam sedaj T4 in ko sva skupaj s punco na čovnu, čisto malo manjka da bi zglisiral.

Bi bilo bolje potem vzeti yamaho 5 konjev? našel sem eno starejšo zračno hlajeno.

Če je motor original se pravi da ni nikoli kdo kaj povečaval kompresije oziroma da ni še nobeden nižal glave,je rešitev enostavna se pravi original ima dobrih 6 batov kompresije(6.2bar).Če ste malo majstra lahko rešite zadevo tako da vzamete glavo z motorja in jo nesete do strugarja da vam jo za 1 mm odstruži s tem pridobite da se kompresija dvigne na dobrih 8 barov (8.1bar).Po tem očistite površino cilindra z krpo in bencino lahko kasneje tudi z vodobrusnim papirjem tako da bat daste v zgorno mrtvo točko.
Rob cilindra kjer pride glava pošpricajte z WD 40 in vodobrusni paper in gasa ko končate oplahnite z bencinom in spihajte z zrakom počakjte da se posuši nato uzamete glavo jo natanko namažite z tesnilno maso.
Navoje vijakov tudi očistite in namažite z oljem da se kasneje lepo stegnejo,nasadite glavo tako kot je bila prej sastavite in križno zategujete z OBČUTKOM.
Uplinjač bo še zmeraj zadosti filal cilinder z bencinom tako da ni treba nič diz menjati ali kaj spreminjati.
Naredite tako kot je napisano je testirano pri meni in deluje brez problemov zadeva razvije dosti lepe obrate in moči ima dovolj upam da boste zglisirali.
L.P
Damjan
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Ne Mar 31, 2013 22:30

Pozdrvaljeni mene pa zanima ali ima kdo podatke koliko se nastavlje predvžig pri 4.8 z ducati elektriko. In kako se jo nastavi sicer se mi nekaj sanja samo za vsak slučaj vprašam?

L.P
Damjan
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Ne Mar 31, 2013 22:47

Slika

Bat naštimaj na 1.5 mm pred GMT, nato statorsko ploščo obrni tako, da se ti oznaki na njej in na magnetu poklopijo tako, kot je vidno na sliki.
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Ne Mar 31, 2013 22:57

Bat naštimaj na 1.5 mm pred GMT, nato statorsko ploščo obrni tako, da se ti oznaki na njej in na magnetu poklopijo tako, kot je vidno na sliki.[/quote]

Se pravi druga črta plošče mora bit med črticami magneta...Hvala za tole

L.P
Damjan
ajagarin
Praporščak

OdgovorNapisal/-a ajagarin » Ne Mar 31, 2013 23:42

Vplinjač je isti samo dize sem povečal.
Pri povečanju odprtine dize moraš biti pozoren saj sta dve dize "ena za zrak in druga za bencin. Ker pri tem vplinjaču odpiraš samo loputo za zrak, kar je nastavitec diz ali šob vplinjača težje kot pri vplinjačih na motornih kolesih.

Za kompresijo ne vem, nisem meril, sem pa glavo znižal za 1.3mm.

lp
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Apr 01, 2013 07:41

Kako to misliš ena za zrak, druga za bencin ? Imaš dve dize, ena, tista dolga na vrhu je za prosti tek, glavna diza pa je v vijaku, ki drži lonček uplinjača. Zrak se nastavlja spet z drugim vijakom na vrhu uplinjača.

Kolikor jaz vem pri vsakem uplinjaču z loputo določaš količino zraka, glavna šoba pa se nahaja za loputo, kjer je grlo uplinjača zožano (Venturijev prstan). Količina bencina se določa zgolj z nastavitvijo plovca in velikostjo šobe.
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Po Apr 01, 2013 22:01

No danes sem spet nekaj popravljal in sicer vzvod za odklep in dvig motorja.
Luknja v nogi je bila jajčasto obrabljena zato se je vzvod zatikal pri dvigu in spustu motorja.
Vzvod sem poravnal saj je bil malo zvit.
Stvar se je popravila sledeče skozi nogo sem po vrtal obstoječo luknjo na 9 mm in na štift nataknil plastično cev(zrak pri kamionih),pomagal sem si z brenarjem da je postala mehkejša za lažjo namestitev na svoje mesto.
Po namestitvi sem jo odrezal na pravo dolžino sestavil skupaj in zadeva deluje brezhibno kot nova brez lufta.

Evo še slikice;

Slika
Cevka nameščena
Slika
Odrezana na pravo dolžino
Slika
Mehanizem sestavljen brez lufta skoraj kot nov.

L.P
Damjan
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Po Apr 01, 2013 22:13

ajagarin napisal/-a:Vplinjač je isti samo dize sem povečal.
Pri povečanju odprtine dize moraš biti pozoren saj sta dve dize "ena za zrak in druga za bencin. Ker pri tem vplinjaču odpiraš samo loputo za zrak, kar je nastavitec diz ali šob vplinjača težje kot pri vplinjačih na motornih kolesih.

Za kompresijo ne vem, nisem meril, sem pa glavo znižal za 1.3mm.

lp

Kolikor sem jaz gledal uplinjač je tako prva diza z leve se pravi pri air-boxsu je količina bencina na prostem teku (tista diza ki je na koncu špičasta).
Druga diza ki je dolga in sega v plovček in je združene z dizo ki se nahaja spodaj sta skupaj glavni dizi ki dopuščata količino bencina na visokih obratih in seveda tisti vijak za nastavitev "štandgasa" je pa za količino zraka pri nizkih obratih.

Popravite me če e motim

Kompresija v tvojem primeru je nekje okrog 9 barih (8.7do 9.4) bi mogel zmeriti za točen rezultat.

L,p
Damjan
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Apr 01, 2013 22:34

Tisto pri airboxu ni diza, ampak vijak za nastavitev zraka v zmesi, tista dolga z luknjicami kot mitraljez je diza za prosti tek (do 1/4 gasa), nahaja se zraven te za zrak zgoraj. Diza spodaj, ki je vijaku, ki pritrjuje lonček je glavna diza. Povezana je z mešalno cevjo, ki štrli v grlo uplinjača in razpršuje gorivo.
Morski_volk
Kapitan
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » To Apr 02, 2013 17:59

Mene zanima če imajo tomosi 18 vsi originalno eno tako majhno luknjico na desni strani bloka?...od tam mi šiba voda ven...je to mogoče za višek vode?...ali mogoče tale luknjica potem vpliva na to da zadaj meče slabše vodo ven?..sicer pa prilagam slikco da boste vedeli kaj me zanima(simbolna slika)
[/img]Slika[/url]
Z barko si dvakrat srečen....ko jo kupiš ter ko jo prodaš
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Apr 02, 2013 18:05

Čakaj, kje je luknja, na prednji polovici bloka, ki je v tvojem primeru svetle barve? Tam nima voda kaj iskati, to je pod glavno gredjo, tam bi lahko ven špricalo le gorivo. Ali ti šprica tam pri električni inštalaciji ? Vsekakor na bloku ni nobene luknje, nič ne sme špricati ven.
Morski_volk
Kapitan
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » To Apr 02, 2013 18:51

Tam kjer je krog narisan :)...sej če bi najdu kako sliko kjer je brez stranskih pokrovov bi natančno narisal kje
Z barko si dvakrat srečen....ko jo kupiš ter ko jo prodaš
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Apr 02, 2013 20:11

A tam, kjer je gumijast škorenj ?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta