Obnova čolna Elan GT-402

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
TadejP
Poročnik fregate
Kraj: Medvode - Ig - KRK (Njivice)

OdgovorNapisal/-a TadejP » To Jul 03, 2012 23:10

Lepa Riketa! dobro sta se potrudila. Moja gt402 Ajša je tud lepo v vodi. Je pa res s 40KM ta čoln riketa na mirnem morju. Moti me edin nabijanje k je mal valovit. sm razmišlu da bi nasledno sezono dal tank v špico da mal prerazporedim težo.

Drugač pa čim več mirnega morja!

LP
Samo more nosin ja u duši.
Samo more mazi me i guši.
Samo s morem sritan san i bija.
Samo moru ja se ispovidan.
Uporabniški avatar
blazsonc
Poročnik fregate
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a blazsonc » Sr Jul 04, 2012 09:36

TadejP napisal/-a:Lepa Riketa! dobro sta se potrudila. Moja gt402 Ajša je tud lepo v vodi. Je pa res s 40KM ta čoln riketa na mirnem morju. Moti me edin nabijanje k je mal valovit. sm razmišlu da bi nasledno sezono dal tank v špico da mal prerazporedim težo.

Drugač pa čim več mirnega morja!

LP

Ja hvala vsem za pohvale, res smo se probal čimbolj potrudit, da čoln res izgleda.
Original je tank v špici in temu primerne so tudi plovne lastnosti, jaz ga imam isto zadaj 2x25L in se zelo pozna. Je pa rešitev, če se vsede en na špico, potem ni nabijanja, potem je pa prava Riketa. Lani sem s punco na špici komot pobegnu kolegu z Glastronom in 200KM. V prih sekundah me je izgubil iz vidnega polja. :-)
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Jul 04, 2012 15:02

Pa se ti čoln kaj nagne ko glisira pri polni hitrosti? naš je kr konkretno nagnjen(sicer kvarnerplasika)
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

OdgovorNapisal/-a widmann » Po Maj 08, 2017 18:09

Čoln je odlično popravljen in prenovljen eden lepših Elanov,ki imajo dobro armaturno ploščo boljšo kot elan 402.
Ko to danes berem od te prenove je že nekaj let pa nima veze zadeva je strokovno urejena in prenovljena.

Nekaj dni nazaj mi je kolega rekel,da se ta čoln prodaja in naj pokličem,ker ga zanima bi ga kupil danes kličem pa je že prodan. :?
Das Ist Valter
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 08, 2017 18:45

blazsonc napisal/-a: Lani sem s punco na špici komot pobegnu kolegu z Glastronom in 200KM. V prih sekundah me je izgubil iz vidnega polja. :-)

Je plul Glastron v nasprotno smer? :D

Vse kar je dolgo do 6,5 m, če ne do 7 m in ima na propelerju 200 hp je precej hitrejše od te kombinacije, če krmar to želi.

Tvoj lepo obnovljen čoln z ravno pravim motorjem stežka pride čez 55 km/h, kar ni slabo za tega Elana. Vse kar ima na krmi 200 konjev in obenem ni "trafo postaja" pa doseže nad 60 km/h.
Poglej; ti skupaj z čolnom, motorjem, gorivom in pritiklinami nikakor ne prideš pod 9 kg/hp, v resnici si verjetno čez 10 kg/hp. Gliser z 200 konji bi moral tehtat 1,8 do 2 toni za enako razmerje med maso in močjo, ob tem žal na vodi velja pravilo večje=učinkovitejše in ob enakem razmerju med maso in močjo ima večje plovilo vse možnosti za dosego višje hitrosti.

p.s.
Punca na špici vsekakor poveča krvni obtok in malo umiri nabijanje, ampak končno hitrost pa precej zmanjša, kar se zgodi tudi z rezervoarjem v premcu. Menim, da je bolje malo natrimat motor. Če ni avtomatskega trima ga pač pred vožnjo ročno prestaviš ustrezno pogojem.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Maj 09, 2017 07:09

Očitno js neki narobe delam ko s 50 konji dosežem le 60km/h in mi je 70 neka vizija s kvarnerplastiko. Zgleda tej elani tak smrtno letijo vsem tule ko berem 🙄

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov