Servis na hrvaškem

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Mile47
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Mile47 » Če Maj 15, 2008 17:20

Bomo se kr lepo naučili zamenjati;)
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Maj 15, 2008 23:17

No to je normalno, in povsem jasno, da moraš znati narediti tudi kaj sam,če ne navtika ni zate.
Če boš delal sam, potrebuješ pumpo za olje, ter primerno orodje, en bogi servis res ni umetnost !

PS: Atilone, če vem prav je pri nogi Alfa 1 impeler v nogi, in ga ni mogoče zamenjati v morju.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 15, 2008 23:48

Ja Tex, veš prav. Pa tudi če je impeler na motorju (vse Mercruiser Bravo in Volvo) včasih ni tako enostavno... Dostikrat je na manjših gliserjih z velikimi motorji potrebno ven potegniti cel motor ali pa podreti pol čolna da prideš do trapastega impelerja...
No k sreči pa je impeler del, ki traja in zlepa ne odpove. Menjava vsaki 2 do 3 leta in bo vedno OK, ter lahko pozabiš na probleme.

LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Maj 16, 2008 19:03

Za izhodišče mojega opisa menjave impelerja, sem imel pač mojega starčka VP MD 21 A. Dostop do impelerja in jermena, je dobesedno kot na pladnju. Za menjavo odviješ šest (ali je osem :oops: ) vijačkov, vzameš dva odvijača in je zunaj. Deset minut. Za menjavo olja tudi ni problemov, ker ima kar vgrajeno ročno črpalko za izčrpanje olja. Drugih motorjev res ne poznam dobro, samo vizualno, ker pač nisem imel interesa jih spoznavat, ker za mojo barko ne bi prišli v poštev in če sem iskren , me glisiranje ne zanima , pa tudi finančno mi ne bi šlo "skozi". Pa to nima nobene povezave, kot pravi tisti pregovor o lisici in kislem grozdju.
Še vedno pa stojim za tem , da bi vsak lastnik plovila ,dobro poznal svoje plovilo. Razen čarteristi seveda, ker je njihov namen plovbe se pokazat in ne šraufat, to je za navadne ljudi. Seveda nimajo takega mišlenja čarteristi, ki so z srcem pri stvari, in tem se opravičujem za izrečeno.
Sicer pa sem menjavo impelerja vzel samo za primer. Obstaja še precej faktorjev za manjše okvare, za katere bi serviserji rekli ; bil je zaden čas, da ste prišli, če ne bi šel cel motor rakom zvižgat. Potem pa v tvoji odsotnosti porihtajo to malenkost, navedejo pa kaj vse je šlo k vragu . Cena pa je temu primerna. In to je glavni vzrok mojega pisanja, ker izkoriščevalce preziram in se mi vsak kateri pade na njihovo finto, smili.
Sem že predolg.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Maj 16, 2008 19:49

Se vsekakor strinjam Atilone. Vsak morjeplovec bi mroal poznati svoj motor in znati diagnosticirati osnovne napake.

LP
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Maj 20, 2008 08:28

Ja, pri navtičnih mehanikih je problem ta da imajo pri ceni vračunanega vsaj 200% umetniškega vtisa! Poskusi se naučiti sam, bo ceneje in vsaj bolje spoznaš motor in občutek je boljši! Vendar brez moment ključa in ključa za filter ne bo šlo, imaš pa za ta denar že zraven kupljeno vse orodje in priročnike!
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Če Maj 22, 2008 08:36

Pozdrav!
Kateri servis na Krku mi priporočate za popravilo izvenkrmnega motorja Yamaha 50 km 4T .
l.p.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Maj 26, 2008 10:17

Evo linka za nakup colskega orodja:

http://stores.ebay.de/fluid-online-de_W ... idZ2QQtZkm

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Maj 26, 2008 10:50

Za colsko orodje se splača pogledat tudi po naših trgovinah (bauhaus, baumax, merkur,.....) Včasih imaš srečo in dobiš kak kvazi komplet skoraj zastonj. Jaz sem pred leti slučajno naletel in kupil kovček, cca 10kg raznega orodja za neko smešno ceno. Ker pač colskega orodja nihče ne kupuje in je ležalo v skladišču, je bila "akcija". Orodje res ni neka kvaliteta, ampak za moje potrebe dovolj. Če pa namensko kupuješ colsko orodje, pa je celo premoženje.
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Po Maj 26, 2008 23:42

V merkuru imajo cel komplet colskega orodjo lastne blagovne znamke po cirka 200 eu ,in vam povem je zelo dobro orodje moj prijatelj ga je kupo in z njim lepo servisira
Uporabniški avatar
mcar
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana - S Istra

OdgovorNapisal/-a mcar » To Maj 27, 2008 11:10

Tale Sergio Žužič je meni prodal plovilo, kateremu je po 3 urah plovbe zaribal motor mercruiser. Popravljal mi ga je celo sezono vzel cca 1600€ in na koncu ni naredil nič, saj so začeli pokati fedri ventilov. Ko je predlagal naj čoln pustim pri njemu čez zimo sem se začel smejat. Pa kakšen Sergio fantje moji...Svoj motor morš poznat od takrat naprej po nakupu novega motorja servise opravljam sam. Naučil me je serviser iz Kaštelira. Tko da ko se s Sergiom zdaj srečava on pogleda v tla.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 27, 2008 12:02

mcar napisal/-a:Tale Sergio Žužič je meni prodal plovilo, kateremu je po 3 urah plovbe zaribal motor mercruiser. Popravljal mi ga je celo sezono vzel cca 1600€ in na koncu ni naredil nič, saj so začeli pokati fedri ventilov. Ko je predlagal naj čoln pustim pri njemu čez zimo sem se začel smejat. Pa kakšen Sergio fantje moji...Svoj motor morš poznat od takrat naprej po nakupu novega motorja servise opravljam sam. Naučil me je serviser iz Kaštelira. Tko da ko se s Sergiom zdaj srečava on pogleda v tla.

No še en primer, na katerem se je treba nekaj naučit. Kot sem že pisal o spoznavanju svojega motorja, še enkrat svetujem, da si je potrebno nabavit čim več literature o motorju, pa naj nam ne bo žal , če jo moramo za kakih 40 ali 50 € kupit. Če pa imamo tako možnost, kot piše Mcar, da se učimo pri kakem resnem mojstru, pa je še toliko boljše, ko potek dela vidiš v živo.
Upam , da je Mcar s svojim prispevkom, prepričal še zadnjega skeptika, kateri reče" ma kaj mi bo koristilo to branje o motorju, nimam časa za take oslarije". Razen onih seveda, kateri imajo doma tistega osla iz pravljice, kateri mu serje cekine. Jaz ga žal nimam :cry: .
LP
Nazadnje spremenil atilone, dne To Maj 27, 2008 12:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » To Maj 27, 2008 12:16

Hehehe zanimivo je, da bi po moje za vsakega mehanika kdo vedel povedati kako negativno "štorijo", pa neglede na to kateri je... Pa vsi imajo boljšega, ki pa je res "car"... Se pa absolutno strinjam da je ZELOOO dobro poznati delovanje motorčka, da lahko ob problemih sami vskočimo.

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 27, 2008 22:10

Ja točno tako! Nekdo ima z nekom lahko dobro, drugi spet slabo izkušnjo. Vsak se kdaj zmoti, no je pa res, da se nekateri zelo pogosto motijo. Ali pa natega, ki jo je opisal "mcar". Normalne servise je vedno najbolje opraviti sam, saj si le tako prepričan, da si naredil dobro. No če pa pač o servisiranju nimaš pojma, potem pa je tudi bolje, da to naredi malce slabši serviser, kot pa da ga serješ sam in narediš nepopravljivo škodo. Evo en primer od možaka, ki sem mu vedno delal servis v jesenei z menjavo olj v motorju, nogi, filtrov... No in ker je bil vedno poleg, se je po nekaj letih lotil sam. Celo poklical me je prej in mi povedal, da se bo lotil sam. Jaz sem bil navdušen, da se je dečko od mene nekaj navadil... Pa žal ni bilo tako. Barka je brez servisa počakala do pomladi, le spral je motor. In potm spomladi se frajer loti menjave, natakne filter (Mercruiser 3.0L) in ga pozabi pritegniti. No otr je vžgal, vse je bilo OK. Da čoln v vodo in gasa! No filter se je od vibracij rahlo "razlosal in je začel zgubljati olje. In čez čas toliko, da se je oglasil alarm... Ja motor je preživel, samo frajer se je nazaj do obale pripeljal povsem brez olja... :oops: :shock:
Torej nauk te zgodbe: Če res nimaš pojma, potem raje pusti! Bo ceneje!

LP
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Maj 28, 2008 22:11

ss9940 napisal/-a:Kot sem že rekel, selocu in clymersu pa se raje izogibajte ;)

LP

SS

Sam sem kupil dostop do seloc navodil za evinrude 115 (35 usd za 3 leta), na osnovi tega zamenjal vsa tesnila v peti, snel blok (powerhead) in očistil saje v izpuhu in snel in preskusil termostate, pa pri tem ni bilo kakšnih posebnih težav.
V čem je problem omenjenih seloc navodil, da ne bom sam ustrelil kakšnega kozla?
Pa še to glede orodja, v trgovini Unior v centru Zreč (pri bazenu) sem kupil serijo viličastih ključev in serijo gedor, vse po posameznih kosih in dal za to 50 eur.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov